Voor schrijvers, door schrijvers
977 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

367 Hits

Publicatie op:
Droge worst (1962)

Droge worst (1962)

Uit waargebeurde verhalen.

“Jaap, hebben we nog ergens een muizenval liggen?” vroeg mijn moeder aan mijn vader onder het eten. “Hoe dat zo Carlien?” “Nou de muizen zitten aan de droge worst in de kelder”. Mijn hart stond even stil. “Wat raar anders” zei mijn vader. “We hebben al jaren geen muizen meer in de kelder”. Ik kon geen hap meer door mijn keel krijgen en voelde het bloed naar mijn hoofd stromen.

Na het eten waren mijn ouders even een ommetje gaan lopen. Wij, mijn twee broers en ik, kregen de opdracht ons thuis “normaal” te gedragen. Maar ja, wat moesten we doen? De tv begon pas om zeven uur. Ik stelde voor om een potje te gaan basketballen in de kamer. We haalden de lampenkap van de staande schemerlamp af en toverden zo de lamp om in een prachtige basket. Een dikke prop papier diende als bal. Zo waren we vijf minuten lang heerlijk aan het ballen. Even leek de concentratie bij mijn twee broers te verslappen. Een ideaal moment voor mij om de bal hard door het bovenste gat van de lamp naar beneden te dunken. Er volgde een enorme knal en gekraak en heel langzaam zagen we de schermerlamp door zijn houten voet zakken. We stonden als bevroren. De trots van onze ouders lag daar dwars doormidden in de woonkamer. Dat werd minstens een week niet meer buiten spelen. Mijn broer Ger redde de situatie door met hamer en spijkers de voet weer provisorisch aan elkaar te timmeren. Wat waren we stil toen onze ouders de kamer weer binnenkwamen. “Is er wat gebeurd?” vroegen ze. “Nee, hoe dat zo?” ”Nou, jullie zijn wel erg rustig?”. Braaf gingen we die avond, nagekeken door onze ouders, naar bed.

Twee dagen later zakte de schemerlamp alsnog door haar hoeven. Van verbazing sloegen mijn ouders haast steil achterover. Maar bij het zien van de spijkers sloeg de verbazing om in boosheid. Een bekentenis volgde.  Die avond gingen we “op tijd” naar bed.

Nog dezelfde week werd ik op heterdaad in de kelder betrapt, terwijl ik net mijn tanden in de droge worst wilde zetten. Ook nu weer volgde een bekentenis en mocht ik op tijd het bed opzoeken.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Droge worst (1962)"