Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 558
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Dorus

| Harry Boerkamp

‘Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan de geur van mottenballen,’ zei Ans tegen haar kleindochter Maartje. Ans trok er een vies gezicht bij.
Nu ze aan die tijd, lang geleden, terug dacht, leek het wel of ze de geur van kamfer weer in de neus kreeg. Samen met Maartje was ze bezig de kast op zolder, waar de winterkleren en de winterdekbedden, weer voor een tijd in gingen aan het inpakken.
‘Wat zijn dat mottenballen, oma?’ vroeg Maartje. Het meisje van zes jaar had geen idee wat voor dingen het waren. Ze gingen even op bed zitten.
‘Ouwe oma, mijn moeder heb je wel eens op een foto gezien, want ouwe oma leeft toch allang niet meer. Ouwe oma is een sterretje geworden, zeg ik toch altijd tegen jou. Toen ik zo oud als jou was, hielp ik haar zomers ook wel eens om de dekens en winterkleren in de kast te doen. Ze woonde in een heel oud huis met kieren in de muren en het was er erg vochtig. En dan kwamen er ʻmotten’, een soort vlinders in de kast. Ouwe oma stopte dan witte ballen tussen de kleren, want anders kwamen er misschien gaatjes in de kleren. De motten kunnen niet tegen een stofje dat in de mottenballen zit. Oma is niet zo bang voor motten in de kast, want ik zet heel vaak de ramen open en dan wordt het niet zo vochtig in huis en anders leg ik lavendel tussen de kleren. Dat ruikt tenminste lekker. Je weet wel die mooie paarse bloemetjes in onze tuin.’
Toen ze even later klaar waren met inpakken, zei oma tegen Maartje: ‘zal ik jou is een leuk filmpje laten zien.’ Daar had Maartje geen bezwaar tegen.
ʻDeze meneer zingt een heel leuk liedje over twee motten. Hij heet Dorus. Oma keek altijd televisie bij de kolenboer op de hoek als hij erop was.’
‘Hadden jullie dan geen televisie, oma?’ vroeg ze met een gezicht vol ongeloof.
ʻNee, toen ik zo oud was als jij hadden heel veel mensen nog geen televisie. Nu is dat raar en heeft iedereen wel één of meer televisies in huis.’ Maartje knikte en zei: ʻMag ik nu het filmpje zien, oma?’

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 69

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Relatiebemiddeling

Geschreven door Anita Vlietman. Geplaatst in Kort verhaal.
Zenuwachtig staat Arie voor eetcafé de Pijp. Hij friemelt wat aan zijn stropdas, kijkt nog een keer naar de rode roos in zijn linkerhand, trekt zijn schouders omhoog en ope...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

 Een leugentje om bestwil.

15, mei, 2020 Jan Boxem

Een sprankje hoop

07, mei, 2020 Esther Goesinne
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!