Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Doos

Ook dat nog. Vanmorgen overslapen, snel een beschuit in mijn mond gepropt en moeten hollen om de bus te halen. Nu ik eindelijk neer zit, puffend en kreunend van de inspanning, zit een man, zo mager als een lat, mij aan te staren. Ik kijk naar buiten, probeer hem te negeren. We rijden langzaam, door een file die eeuwig lijkt te duren. Geweldig, we gaan geen meter vooruit en het lijkt erop dat dat nog even zo gaat blijven. Straks mis ik de vergadering nog. Ik begin te transpireren, ik voel de druppels langs mijn rug lopen.

Als het plekje naast me leeg komt, ziet de man zijn kans schoon naast me te komen zitten. Hier heb ik geen zin in. Geen plakker waar ik niet vanaf raak, op deze maandagmorgen, alstublieft niet. Mijn beschuit zit ondertussen in mijn keel, als de bus onverwacht een stevig bergje over moet.

“Bent u Chantal?” vraagt de man. Mijn hart houdt op met kloppen, ik kijk hem aan. Ik weet zeker dat ik hem nog nooit heb gezien. Mijn hersenen weigeren mee te werken. Ze flitsen als een draaischijf van het ene rampscenario naar het andere. Ik probeer mezelf ervan te overtuigen dat het gewoon een aardige man is en er niets gaat gebeuren, hoe erg het zweet ook gutst over mijn lijf. Op de één of andere manier schijnt hij me te kennen. Staat hij bij mijn minder bekende Facebook-contacten? Hebben we ooit samengewerkt? O nee, heb ik ooit met hem het bed gedeeld, maar was het zo slecht dat ik het misschien gewist heb? Help...

“Ja, ik ben Chantal”, zeg ik zo rustig mogelijk. “Ken ik u?” De man knikt, zegt niets en plant een doos op mijn schoot. Zit daar een pistool in? Het is te groot en te zwaar, lijkt het.

“Dit is voor u.” In een mum van tijd kijkt hij naar de weg, drukt op het belletje en staat recht om naar de deur te gaan. Hoe graag ik ook eerst wou dat hij wegging, nu heb ik plots honderd vragen.

“Wacht eens even…Wat is…?” roep ik, maar de man is al uitgestapt.

Daar zit ik dan. Met een vreemde doos, stevig dichtgeplakt, waar CHANTAL op staat geschreven in dikke stift. Verder niets. Ik voel me lomp verloren, nu hij weg is.

Ik probeer nonchalant en gemaakt ontspannen om me heen te kijken. Sommige medepassagiers hebben het hele gebeuren geïnteresseerd gevolgd en blijken nu te wachten op, ‘de ontknoping’, het moment dat ik de doos ga openen. Lekker niet hoor. Dat is privé. Misschien is het gewoon een misselijke grap.

Nu een gedeelte van de mensen zijn uitgestapt, is het eindelijk wat stiller. Ik ben me ervan bewust dat ik een zacht getik hoor. Maakt mijn horloge zoveel geluid? Gek, ik heb er nooit bij stilgestaan…

Het tikken in de doos is opgehouden. Het enige wat later overblijft, zijn de restanten van een uitgebrande bus, passagiers overal over de weg verspreid en de doos…netjes uitgebrand. De bengelende hangmat aan een eenzame boom, ruist mee met de wind.


Het is plots akelig stil, voor een maandagmorgen.  

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 234
(Gemiddelde waardering 2 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Gebruikt?

okt 09, 2019 Ze keek me aan Melissa Wouters

Meer schrijfactiviteiten