Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 817

Donker licht

Het liefst is hij buiten waar niemand hem kan zien. In het weiland dat nooit gemaaid wordt. Het gras is er heel hoog, een zee van geel gras, overal om hem heen tot in de verste verte en daarboven een blauwe hemel, zo blauw dat het door je ogen en je oren en je neus naar binnen komt. Korenbloemen zijn blauw en klaprozen zijn rood. Boterbloemen zijn geel als de boter die op het aanrecht is blijven staan, maar het gras is anders geel, het gras is dunner geel. Niet dunner, zegt zijn zusje, die hem dit allemaal heeft geleerd, het gras is niet dunner geel, maar lichter geel. Niet waar, zegt hij, dunner, het gras is dunner geel. Dat heet geen dunner, zegt ze, dat heet lichter. Zijn zus zit al in de derde klas, zij weet alles al en ze krijgt altijd gelijk. Als hij vanavond de keuken in holt en de koele kamer, pappa, pappa, het is dunner geel, dan weet hij al wat zijn vader zal zeggen, lichter zoals zij, maar zij weten het niet, ze weten niet hoe het echt is, wat zij zeggen is fout, het gras is dun geel en de boterbloem is dik geel, hij weet het zeker,

Een keer had zijn zus geen gelijk, want ze dacht dat laag hoog was en hoog laag. Dit is laag, zei ze met een hoge piepstem en dit is hoog, zei ze met een lage stem. En dat hield ze de hele dag vol totdat pappa zei dat het precies andersom was.

Zie je wel, zei hij triomfantelijk, zie je wel dat ik gelijk had. En van het geel weet ik het ook, het is dik of het is dun. En licht is heel wat anders, licht schijnt door de ramen en het kan ook dik of dun zijn.

Nee hoor, zegt zijn zus, dik licht, dat bestaat helemaal niet.

Jawel, hoor. 's Avonds is het licht van de lampenkapjes dik rood. Gezellig is dat.

Dat licht is rood, maar niet dik, dat kan niet. Welles, zegt hij. Maar ondertussen begint hij toch te twijfelen, want dik licht, dat klinkt wel een beetje raar. Misschien is het licht licht en donker licht. Overdag als je buiten bent en de zon schijnt, dan is het licht licht. Maar 's nachts als je stiekem achter het gordijn in het open raam zit en je luistert naar de stilte en je kijkt naar de hemel vol sterren, dan is het donker licht. Zo is het, hij weet het zeker.

© Ferenc Schneiders
www.ferencschneiders.nlDit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Ferenc Schneiders
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 576
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Donker licht"

Geschreven door Ferenc Schneiders . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!