Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Donker licht

Het liefst is hij buiten waar niemand hem kan zien. In het weiland dat nooit gemaaid wordt. Het gras is er heel hoog, een zee van geel gras, overal om hem heen tot in de verste verte en daarboven een blauwe hemel, zo blauw dat het door je ogen en je oren en je neus naar binnen komt. Korenbloemen zijn blauw en klaprozen zijn rood. Boterbloemen zijn geel als de boter die op het aanrecht is blijven staan, maar het gras is anders geel, het gras is dunner geel. Niet dunner, zegt zijn zusje, die hem dit allemaal heeft geleerd, het gras is niet dunner geel, maar lichter geel. Niet waar, zegt hij, dunner, het gras is dunner geel. Dat heet geen dunner, zegt ze, dat heet lichter. Zijn zus zit al in de derde klas, zij weet alles al en ze krijgt altijd gelijk. Als hij vanavond de keuken in holt en de koele kamer, pappa, pappa, het is dunner geel, dan weet hij al wat zijn vader zal zeggen, lichter zoals zij, maar zij weten het niet, ze weten niet hoe het echt is, wat zij zeggen is fout, het gras is dun geel en de boterbloem is dik geel, hij weet het zeker,

Een keer had zijn zus geen gelijk, want ze dacht dat laag hoog was en hoog laag. Dit is laag, zei ze met een hoge piepstem en dit is hoog, zei ze met een lage stem. En dat hield ze de hele dag vol totdat pappa zei dat het precies andersom was.

Zie je wel, zei hij triomfantelijk, zie je wel dat ik gelijk had. En van het geel weet ik het ook, het is dik of het is dun. En licht is heel wat anders, licht schijnt door de ramen en het kan ook dik of dun zijn.

Nee hoor, zegt zijn zus, dik licht, dat bestaat helemaal niet.

Jawel, hoor. 's Avonds is het licht van de lampenkapjes dik rood. Gezellig is dat.

Dat licht is rood, maar niet dik, dat kan niet. Welles, zegt hij. Maar ondertussen begint hij toch te twijfelen, want dik licht, dat klinkt wel een beetje raar. Misschien is het licht licht en donker licht. Overdag als je buiten bent en de zon schijnt, dan is het licht licht. Maar 's nachts als je stiekem achter het gordijn in het open raam zit en je luistert naar de stilte en je kijkt naar de hemel vol sterren, dan is het donker licht. Zo is het, hij weet het zeker.

© Ferenc Schneiders
www.ferencschneiders.nlDit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 348
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Reacties   

Rene Velleman
0 # IntrigerendRene Velleman 27-03-2019 19:17
Leuk geschreven hoe de logica van kinderen zo intrigerend kan zijn. Met plezier gelezen.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten