Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Kort verhaal
Inzendingen: 1052
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
De Kale Realiteit
© Dirk De Ruyther op .
Aantal hits: 249

Zittend achter z’n bureau zat Richard weer over haar te denken. Het was vandaag 2 jaar geleden dat hij haar gesproken had. Ik ga d’r weer bellen, dacht hij. Vanavond is het weer tijd. Hij keek rond op z’n bureau. Zeven, acht, negen lege flesjes. Dat was meer dan de afgesproken twee biertjes. Afgesproken met zichzelf wel te verstaan. Eigenlijk was de afspraak om helemaal niet meer te drinken, maar dat is even anders gelopen. 

 Zijn verlangen om haar te spreken steeg met elke nieuwe slok. Hij weet stiekem  dat het geen goed idee is. Ze gaat het niet waarderen. Er is een reden dat zij niet zelf al contact heeft gezocht. Zou ze al een ander hebben, vraagt Richard zich af. ‘Al’, want het is pas tweeënhalf jaar uit. Een half jaar daarna had Richard toch dronken opgebeld. Ze had hem duidelijk gemaakt dat die dat niet nog is moest doen. Toch dacht hij er elke keer aan als hij had gedronken. Dan pakte hij d’r foto erbij en keek met plezier terug naar die tijd. De enige tijd dat hij ooit gelukkig was, was met haar.
Maar wie zegt dat ze het niet zou waarderen, vraagt Richard zich hardop af. Misschien voelt zij wel precies hetzelfde, maar durft ze, net als ik, niet te bellen. Misschien is ze zelf in net zo’n wanhoop om mijn stem te horen als ik de hare. Je kan niet van de ene op de andere dag niets meer geven om iemand waarmee je zoveel moois hebt meegemaakt. 

 Het is gewoon een ondankbaar stuk stront, denkt Richard. Dat is wat ze is. Een ondankbaar stuk stront. Ik maar betalen, betalen en betalen. En wat kreeg ik ervoor terug? Wat een kutslet. Richard schrikt van zichzelf. Hij zit voorover gebogen boos te staren in het donker met alleen zijn telefoonscherm dat zijn gezicht oplicht. Hij neemt terug wat hij dacht. Hij neemt het terug voor zichzelf. Niemand anders heeft hem gehoord, maar hij wil het toch terugnemen voor zichzelf. Het spijt me lieveling, denkt Richard.
Hij neemt nog een laatste slok van zijn biertje, en pakt een nieuwe uit de koelkast die onder zijn bureau staat. Als het biertje open is pak hij een sigaret uit zijn pakje Camel en steekt hem aan met een lucifer. Als de lucifer uitgeblazen is met een flinke adem rook, denkt Richard terug aan het vorige telefoongesprek. Hij probeert het zich goed te herinneren, maar het is alweer twee jaar terug en hij had wel een slokje op. Richard weet nog wel dat hij zich pas de volgende middag kon herinneren dat hij überhaupt gebeld had. Hij zag op z’n telefoon dat hij gebeld had en toen kwam het weer terug. Nooit had hij zoveel schaamte gekend als dat moment. Hij kon zich alleen nog haar boze stem herinneren en zijn lichte gejank. Gesmeek, dat was er ook nog. Waarom precies, wist Richard niet meer, maar hij had wel een goed idee waar het om ging. 

 Nu hij terugdenkt aan die nare herinnering beseft hij toch dat het inderdaad geen goed idee is om te gaan bellen. Alhoewel, denkt hij, dat is twee jaar geleden. Wat nou als ze intussen heeft ingezien dat ze nooit zo gelukkig was als met hem? Wat nou als ze snakt dat telefoontje van hem? Hij wist dat ze niet alleen maar verliefd is geweest op hem. Ze was knettergek op hem. 

 Richard is vaker meisjes tegengekomen waar hij gevoelens voor had, maar het was nooit zoals met haar. Hij kon haar misschien een paar uur vergeten, maar daarna vergeleek hij elk meisje met haar en niemand kon evenaren. 

 Hij drukt z’n sigaret uit en steekt direct een nieuwe op. Hij ziet het armbandje liggen dat ie van haar had gekregen voor z’n verjaardag. Hij pakt het op en doet hem om. Soms vraagt hij zich af waarom het uit is gegaan. Hij heeft er nooit een duidelijk antwoord op gekregen. Het was zondag nog koek en ei. Letterlijk, want ze waren samen gaan lunchen. En maandag was het ineens voorbij. Het was gewoon over. Dat heeft ook niet geholpen met het ‘rouwproces’. Was het maar een rouwproces, denkt Richard. Was ze maar overleden, dan had ik het makkelijker kunnen accepteren. Dan was ze voor altijd de mijne geweest. Dan had hij de rest van z’n leven met haar in gedachte kunnen bestaan. Maar zo is de realiteit niet. De realiteit is dat Richard weer dronken is met z’n telefoon in de hand, niet wetend wat hij moet doen. 

Hij is bang dat ie een heel ander meisje aan de telefoon krijgt. Iemand die nooit zou kunnen vallen voor een weirdo als hij. Hoe dat de eerste keer gebeurd is snapt hij nog steeds niet. 

Maar het gebeurde wel. Het gebeurde wel en het kan nog een keer gebeuren. Ik moet het erop wagen, denkt Richard. Ik moet het geprobeerd hebben. Als ik nu nog steeds niet over d’r heen ben, gaat het dan nog wel gebeuren? Dan moet ik er alles aan gedaan hebben om haar terug te krijgen. Liever morgen even schamen dan een leven lang spijt, zo redeneert hij. Hij neemt nog een grote slok en drukt z’n sigaret uit. Hij pakt haar nummer erbij en belt. 

Hij gaat over, twijfel begint toe te slaan. Wat als ze weer boos wordt?
Nog een keer, moet ik niet een keer nuchter bellen?
Hij gaat voor de derde keer over, wat ga ik zeggen?

Totdat ze opneemt.

‘Waarom bel je mij?’

‘Waarom nam je op?’

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "De Kale Realiteit"

Geschreven door Dirk De Ruyther . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(233)
8 commentaren
3 nuttige stemmen.
17.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie oude waardering.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    40%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Janneke De Leeuw van Weenen 22.06.20
    Best een mooi verhaal, maar het kan volgens mij nog veel beter worden geschreven. Wat korter en bondiger. Geen zinnen als: Ze had hem duidelijk gemaakt dat die dat niet nog is moest doen Blijf proberen!
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart