Asko De vries robles

DIKKE VAN DALEN

© Asko De vries robles op 30.01.2022.

DIKKE VAN DALEN

Als klein mannetje bleek hij te beschikken over een fenomenale woordenschat, " de Dikke van Dalen" was zijn bijnaam en hij liet het zich welgevallen. De genoemde omvang sloeg op de reikwijdte van zijn geest en niet op zijn fysieke gestel, dit ter verduidelijking, zo wordt u als lezer niet op het verkeerde been gezet. De overige leerlingen blonken uit in sport , de Dikke van Dalen echter zat meestal aan de kant wat voor zich uit te mijmeren. Zijn ogen gingen schuil achter een vierkant montuur met brede glazen , type groeten van Hak en zijn kapsel groeide de hoogte in en leek nog het meest op een paddestoel. De Dikke moest het van zijn uiterlijk niet hebben dat moge duidelijk zijn, maar wist toch met zijn woordenschat - trefzeker de pestkoppen op afstand te houden. Hij worstelde nog erg met zijn afkomst, was geboren al kind van joodse ouders en voelde zich een vreemdeling en hield zich mede daarom aan de oppervlakte. Het gevaar lag immers nog altijd op de loer en hij dook onder in zichzelf en was altijd en eeuwig op de vlucht. Zijn vader was opgegroeid met de vluchtkoffers kant en klaar ingepakt, onder zijn bed waar hij zich veilig waande. Dikke groeide op in het kielzog van deze angst en innerlijk beefde hij op zijn grondvesten. Zijn opa en oma zwegen als het graf wat het joodse vraagstuk betreft. De nagedachtenis aan de verloren zielen hield hem echter uit de slaap en overdag speelde hij slechts dat hij de Dikke van Dalen was. De woorden waren niet meer dan loze beloften , een luchtballon gevuld met de illusie van hoe het leven zou behoren te zijn.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi geschreven!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 548
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Dirk De Wolf: Voor het leven dat een mens hier te slijten heeft

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.