Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

De zwarte kameleon

Aangenaam kennis te maken, ik ben ook een kameleon, de beste kameleon die er maar bestaat.

Een kameleon die overal tussen past, altijd kleurrijk en zich overal vol positieve energie toont. Aan de buitenkant zie je een verschijning welke zich aanpast aan de omgeving. Geen eigen identiteit en perfect passend overal.

Van rood naar blauw, van fluorescerend groen tot het meest zacht roze dat er is. Om elke dag weer thuis te komen en daar te veranderen in een koude donkere kleurloze verschijning.

Het moment dat een kameleon zijn energie verliest om van gedaante te veranderen. Betekent dit dan dat er iets mis is, in vergelijking met anderen? Is het nodig om hulp te zoeken zodat ik weer kan opgaan in de wereld? Of betekent dit juist dat dit ik eindelijk een manier heb gevonden mijzelf te onderscheiden van de rest?

Treur niet mijn kleurlingen. Ik ben nu misschien anders, maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer gelukkig ben. Sterker nog, ik heb eindelijk mijn masker verloren en dat is helemaal niet erg. springen.

Ook een kameleon mag zwart zijn en hoeft helemaal niet van kleur te veranderen, omdat de rest dit wel doet. Ik zeg niet dat ik nooit meer zal schitteren als een kleurexplosie.

Vanaf nu zal ik mijzelf niet meer aanpassen aan mijn omgeving, het is aan mijn omgeving om zich aan te passen zoals ik mijzelf voel.

Mijn buitenkant is misschien zwart, maar ik heb mezelf in jaren niet zo kleurrijk gevoeld..

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 169
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeldige invoer

Ter controle je e-mailadres

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.