Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

De zwarte aarde

Zwart diep donker zwart, is de aarde die door haar vingers glijdt.

Hardnekkig werkt ze door, de planten moeten verpot worden,  haar handen doen pijn.

De artrose in haar vingers belemmert haar in zoveel maar ze moet, hulp heeft ze niet.

De zweetdruppels op haar voorhoofd negeert ze en verbeten gaat ze door.

Opgeven? Geen sprake van, ze moet het vandaag klaar krijgen, niet alleen de kamerplanten behoeven nieuwe aarde maar ook de tuinplanten moeten aangepakt worden.

Ze staat voor een nieuwe uitdaging, ze wil de hortensia's verplaatsen dan kan ze deze beter zien vanaf haar grote stoel die bij het raam staat.

De dikke pollen van de blauw bloeiende planten zitten muurvast maar ze geeft niet op, met een klein schepje wroet ze in de aarde. De wormen schrikken ervan en zoeken een andere plant om in te wonen.

De dag vordert en ze raakt vermoeider en vermoeider, haar vingers zijn dik en pijnlijk, de hortensia’s zijn nog maar voor de helft verplaatst.

Aan het einde van de middag, het is nog licht, stopt de oude vrouw met zwoegen, ze kan niet meer.

Langzaam ploft ze op de koude grond het bloed trekt uit haar gezicht en heel traag verschijnt er voor haar ogen een glanzend licht, de pijn en kou voelt ze niet meer.

Tevreden gaat ze liggen tussen de  hortensia's en ze voelt zich gelukkig.

De volgende morgen vinden de buren de vrouw met een glimlach op haar gezicht, liggend op de zwarte aarde.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 108
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.