Annika van Lij

De zolder

© Annika van Lij op 15.01.2023.

Verstopt achter een slaapkamerdeur wacht Thomas wat er komt. Hij is eerder stiekem naar de zolder gekomen waar zijn buurvrouw Lieke woont. Die is aan het werk, maar haar moeder is er. Als die beneden is voor de was pakt Thomas zijn kans. Hij wilde wel eens weten hoe Lieke woont. Want ze heeft de grootste kamer van het huis met een eigen keuken, woonkamer en slaapkamer. Waar Thomas woont is maar een kamer, net als de andere vier. Voor hun is de keuken gemeenschappelijk. 

Beneden klinkt er een bekende stem, het is Lieke. Ze praat met haar moeder en beide komen naar boven. De deur gaat dicht en op slot. Dat deed Lieke altijd, nooit haar deur open! Beide staan in de keuken en door de deurspleet ziet Thomas dat Lieke haar jas uit doet. Deze gaat niet aan een kapstok, maar over een eetkamerstoel. Hij vindt het maar vreemd, want er is een kapstok. Thomas kan alleen maar stokstijf blijven staan. Lieke komt de slaapkamer binnen en kleedt zich uit, met een onbespied en veilig gevoel. Thomas kan haar zien door de kleren heen. Een mouw van een spijkerjas heeft hij voor zijn mond gedaan. Ze wast zich in een wasbak en een borstel door haar donkerbruine lange haren. Een trainingsbroek gaat aan en een trui. Erna naar de keuken, daar eet ze met haar moeder en praten ze verder. Later de afwas en opruimen. Beide gaan naar woonkamer en blijven daar. Thomas kijkt nu goed waar hij is. Hij staat in het hanggedeelte waar jassen, vesten, badjas, spijkerjas, blouses en jurken hangen. Er onder allerlei schoenen. Verder zijn er legplanken vol met kleren en dozen. Ook de wasbak is in de kast gebouwd. De slaapkamer is niet groot. Onder het schuine dak haar bed dat net past tussen de twee muren. Voor het bed een loopgedeelte van een deur breed. Als de deur dicht zal zijn kan Lieke zijn benen en voeten zien. Hij hangt de lange badjas voor zich en het is wachten.

Als de moeder weg is zit Lieke aan de eetkamertafel achter een laptop. Thomas kan niets doen want ze heeft uitzicht op de slaapkamer. Hoe laat het is weet hij niet. Het lijkt of ze met iemand praat en haar vrolijke lach hoorde hij wel vaker. Altijd om acht uur. Als Thomas bijna in slaap valt met stijve benen gaat het licht van de woonkamer en keuken uit. Hij schrikt wakker! Lieke staat in de slaapkamer en ze kleedt zich weer uit. Thomas krijgt het warm als ze geheel naakt is! Zweetdruppels vormen op zijn voorhoofd en hij krijgt zelfs een nat plekje in zijn onderbroek. Met een onbespied en veilig gevoel trekt ze ondergoed aan en een T-shirt volgt. Thomas heeft opnieuw de mouw van de badjas voor zijn mond gedaan. Lieke poetst haar tanden en nog een keer wassen. Ze kijkt vaak naar Erik zijn kant, maar ze ziet hem niet. Gelukkig, Lieke doet een fietslampje aan en het grote licht uit. De deur gaat dicht en als ze het lampje naar Thomas zal schijnen! Maar ze gaat in bed en doet dan het lampje uit. Het is weer lang wachten, Lieke draait zich een paar keer om en ze lijkt te praten in haar slaap.

Thomas staat lange tijd stil in het donker. Hoe laat het is weet hij niet. Hoe kan hij nu zo dom zijn? Een moment van gedachte om weg te komen. Maar Lieke wordt wakker en in het donker probeert ze het lampje te vinden. Ze staat op en doet de deur een stukje open voor licht. Met haar hand bijna in Thomas zijn gezicht pakt ze haar badjas en trekt deze aan. Ze loopt naar beneden voor de wc. Thomas kan het niet geloven dat ze hem niet gezien of gehoord heeft. Tijd heeft hij niet om weg te komen. De wc wordt doorgetrokken, ze loopt door de gang. Hij staat strak in de hoek achter een spijkerjas. De deur gaat dicht en op slot, de trap kraakt weer. Lieke komt de slaapkamer binnen en de badjas gaat weer uit. Ze mompelt en kan een haakje niet vinden. Thomas voelt de badjas zijn gezicht raken en bijna Lieke haar hand. Hij houdt zijn adem in! De badjas gaat op het haakje waar ook de spijkerjas hangt. Even staat Lieke stil, maar ze doet de deur dicht en weer in bed.

Weer lange tijd stil staan in het donker. Zachtjes maakt Thomas de deur open, Lieke slaapt gelukkig vast. Na de deur dicht gedaan te hebben loopt Thomas naar de woonkamer. Via de trap en deur kan hij niet ontsnappen. Staand op de bank maakt hij het dakraam open en klimt eruit. Er staat een stevige wind maar het is droog. Thomas staat op het schuine dak twee verdiepingen hoog! Na het dakraam dicht gedaan te hebben loopt op zijn sokken over de dakpannen naar zijn balkon. Rondkijkend slapen de buren en zijn er geen mensen die hun hond uitlaten. Via balkon en zijn balkondeur staat Thomas buitenadem in zijn kamer. Alles staat nog aan, tv, laptop en zijn bord met eten is nog vol. Kijkend op de wekker is het al drie uur in de nacht.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 55
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ellen Lanckman: Met niets is alles begonnen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.