Voor schrijvers, door schrijvers
971 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

220 Hits

Publicatie op:
De wakkere wekker

Als gebruiksvoorwerp leef je met één zekerheid: voor iedereen komt eens de dag waarop je eigenaar naar de winkel stapt of een online aankoop doet en jou vervangt voor een nieuw snufje, dat nèt iets mooier, sneller en slimmer is dan jij. Natuurlijk moet je daarbij niet uit het oog verliezen, dat ook jíj eens zo’n nieuwtje geweest bent. Die wetenschap verzacht de ernst van de situatie dan enigszins.  

Daar op dat grenen nachtkastje heeft hij zijn werkzame leven gesleten en nu vanaf zijn hoge kast als tijdelijke verblijfplaats kan de ouderwetse koperen bellenwekker er alleen nog maar mijmeren. Ach, wat was het leven mooi en ongecompliceerd in zijn jonge dagen.

Zijn dag van aankomst, hoewel alweer tientallen jaren geleden, herinnert hij zich als die van gisteren. Zijn glazen buik bolde van trots toen de verkoper hem aanprees als een wekker van topkwaliteit die je nooit in de steek zou laten. Hoe ingenomen was hij geweest met zijn mooie nieuwe omgeving perfect combinerend met zijn glanzende koperen uiterlijk. Een geluk dat hij bij een pasgetrouwd stel was terechtgekomen. Twee jonge mensen die helemaal aan het begin van hun gemeenschappelijke leven stond en er belangstelling voor toonde. Het was een lust om ze wakker te schellen wanneer de eerste zonnestralen naar binnen schenen, zachtgeel gezeefd door de eveneens gloednieuwe vitrage. Nog kan hij de trilling in zich voelen als hij ‘s avonds met het bijbehorende sleuteltje werd opgewonden, zodat hij de volgende ochtend zijn taak kon verrichten. Behalve in het weekend, dan moest hij stil zijn, omdat de mensen wilden uitslapen. Soms was het zo stil, dat hij zijn secondewijzer kon horen tikken. Dan waande hij zich alleen op de wereld, al had deze eenzaamheid wel iets vredigs over zich, zoals ook hij tevreden was met zijn rustige arbeidssfeer. Tenslotte werkt een wekker net zo goed als ieder ander en wel 24 uur per dag en nacht, het klokje rond. Letterlijk. Daar moet je niet te licht over denken. Het is zeer vermoeiend werk, want als wekker moet je altijd op je qui vive zijn. Na enkele weken was de lol er af. Zo langzamerhand kende hij het dagelijks ritme wel en hing het zowel hem als zijn mensen mijlenver de keel uit. Met zichtbare moeite sleepten beiden zich ’s ochtends uit bed. Er werd gezucht en geklaagd, dat de koffie als lauw slootwater smaakte. En waarom ze niet eens wat anders als ontbijt konden eten dan dat eeuwige weeë granenontbijt. Een geroosterde boterham bijvoorbeeld met abrikozenjam, zoals hij gewend was bij zijn moeder. Nou, dan wist zij het goed gemaakt en ging hij weer mooi bij zijn mama inwonen dan was zij van het gezeur af. Hoofdschuddend had de wekker staan luisteren naar het gekibbel en de dichtslaande deuren. Nee, het was niet altijd koek en ei tussen die twee, maar goed, waar mensen samenleven, vallen weleens woorden. Of wekkers, zomaar op de harde vloer, terwijl hij alleen maar zijn plicht deed door luidkeels te roepen dat het nu toch echt tijd was! Mensen…

Zijn minachtende blik glijdt over zijn platte, nieuwe collega, die in niets maar dan ook niets op hem lijkt. Een fantasieloos LCD-schermpje met flikkerende digitale cijfertjes, dat het waagt er nog een duf deuntje bij te piepen ook. Onbegrijpelijk dat zijn mensen voor zoiets kiezen en het nog bewonderen. Dit onaanzienlijke geval die voor wekker moet doorgaan krijgt vast geen geïrriteerde dreun op zijn hersenpan, veel te bang als ze zijn, dat het gevoelige apparaatje kapot gaat, maar toen hij, oude wekker, trouw elke ochtend dat luie mensenpaar uit bed rinkelde heeft hij menig onterechte klap moeten incasseren. Zijn bellen tolden er soms van. 

Het is in het leven niet eerlijk verdeeld. Zolang je nieuw en interessant bent, kun je niets verkeerd bij mensen doen, maar zodra ze aan je gewend zijn wordt de geringste misstap je aangerekend en ben je op staande voet ontslagen. 

Waarom ook was hij eind maart één uur van slag en sliep een gat in de nieuwe dag?

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De wakkere wekker"

Heb je deze al gelezen?

  • Zeer vrij naar C. Buddingh' (111) Ewald Hagedorn 30-03-2021

    Op een bankje van gevlochten wilgentenen, zachtjes beschenen door het fluwelen licht van de oranjerode avondzon, prevelt een oude boer in zichzelf: ‘…en dat is twee…’Vanuit het niets verschijnt daar...

    Lees meer: Zeer vrij naar C....