• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

de verjaardag van opa

Publicatie: 10 november 2021

 “Dag lieverd” zegt opa  terwijl hij me tegen zich aan drukt in de deuropening. Hij ruikt naar sigaren, aftershave en vandaag ook een beetje naar slagroomtaart.

De neus van mijn moeder gaat een beetje omhoog. Zo kijkt ze vaak als ze een huis binnen komt waar ze anders eten dan zij. Dat ruikt of ziet ze gelijk. Opa kijkt naar mij en draait met zijn ogen. Ik moet erom lachen. Mijn moeder ziet het niet.

In de woonkamer zitten tante Gerda met oom Jan en mijn neefjes Tim en Bastiaan. Tim en Bastiaan doen een spelletje op Bastiaan zijn mobiel. Ze kijken even op als ik erbij kom zitten. Ik heb geen mobiel. Daar moet ik zelf voor sparen maar meestal gaat mijn zakgeld op aan snoepjes van de Dekamarkt, die ik stiekem opeet met mijn beste vriendin Tara.

Mijn moeder praat met tante Gerda. Het gaat over eten. Mijn moeder praat graag over eten. Ze is heel trots op het dieet wat zij en ik volgen en overtuigd het liefst iedereen om dat ook te gaan doen. We eten geen suiker, geen zuivel, geen gist en maar heel soms vlees of vis, alleen biologisch en absoluut geen varkensvlees. Varkens noemt mijn moeder de vuilnisbakken onder de dieren. Die eten alles wat je voor hun neus zet. We eten heel veel groenten, bonen, tofu en zuurdesem brood. Ik ben het gewend maar als er mensen bij ons komen eten scheppen die  eigenlijk nooit een tweede keer op. Volgens mij omdat ze het niet lekker vinden.

Tante Gerda eet wel suiker, zuivel en gist. Ze is ook wat dikker dan mijn moeder maar zegt dat ze dat niet erg vindt.  Volgens mijn moeder is ze zo dik omdat ze de verkeerde dingen eet. Als ze net als ons zou eten zou ze kilo’s afvallen. Ik kijk naar tante Gerda, die net doet alsof ze luistert maar intussen uit het raam staart. Mijn moeder merkt het niet en praat door over het gevaar van “snelle koolhydraten.” Ik weet niet wat dat zijn. Tante Gerda volgens mij ook niet.

Tante Gerda krijgt van opa een stukje slagroomtaart.   Mijn moeder kijkt naar het taartje en de buikomvang van mijn tante. Haar neus gaat weer een beetje omhoog. Ik zou ook wel een stukje taart lusten. Ik heb dat een keer gegeten bij Tara, toen zij jarig was. Haar moeder had naar me geknipoogd toen ze het voor me neerzette. Het was zo lekker. Ik snapte dat ik dat niet tegen mijn moeder moest zeggen. Als ze dat had geweten was ze vast heel boos geworden en had ik misschien niet meer bij Tara thuis mogen spelen.

Mijn moeder ziet mij kijken naar het stukje taart.

“Verleidingen weerstaan maakt je sterk. Wie slank en gezond wil zijn eet geen slagroomtaart” Zegt mijn moeder tegen mij, terwijl ze met haar neus een beetje omhoog naar tante Gerda kijkt.

“Hou alsjeblieft op met dat superieure gedoe! Ik vind gelukkig zijn belangrijker dan heel slank zijn!” Snauwt tante Gerda terwijl ze een grote hap slagroomtaart neemt.

“Ieder zijn keuze.” Antwoord mijn moeder op rustige toon. “Jouw kinderen worden ook wel wat zwaar, heb ik het idee. Allemaal keuzes.”

Tante Gerda kijkt mijn moeder aan en doet haar mond open om iets te zeggen.

“Wie heeft er trek in een kom erwtensoep met rookworst?” onderbreekt opa de ruzie.

“Heerlijk! Doe mij maar een grote kom met extra veel rookworst. “roept mijn tante terwijl ze mijn moeder aankijkt.

“Ik ga hier zo van genieten.” Zegt tante Gerda. Ze lacht zonder dat haar ogen meedoen.

Opa grijnst. Mijn moeder kijkt boos. Ik denk dat we wel weer als eerste naar huis zullen gaan.

WAARDERING

HITS

125

Artikel aangepast: 10-11-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
24.11.21
Feedback:
Leuk verhaal!
Show more
17.11.21
Feedback:
Wat een prachtig verhaal! Het is zo alledaags, maar juist zo beeldend beschreven.
Ik zie het kleine meisje (of jongetje, dat is wat onduidelijk) in de woonkamer, hoe zij alles observeert en haar eigen gedachten heeft. De dominante moeder. De zus die er niet meer tegen kan en recalcitrant wordt. Opa die middelt.
Ik vind het beeldend geschreven, de eerste alinea pakte me al. Hier en daar een typografiefout (en Bastiaan zijn mobiel is gewoon Bastiaans mobiel) maar... Well done, en ga alsjeblieft door met schrijven!
Show more
10.11.21
Feedback:
Mooi de discussie beschreven over eten, gezond of ongezond.
Show more