Linda Tiemens

De verdwenen Boeddha

© Linda Tiemens op 07.06.2022.

Ooit kreeg ik een boeddhabeeldje voor m’n verjaardag. Blij nam ik het in ontvangst en gaf het een prominent plekje in m’n huis. Het zou immers weleens geluk kunnen brengen, je weet maar nooit, dacht ik. Hoewel ik nooit heb kunnen onderzoeken hoe mijn leven zou zijn gelopen zonder de komst van het beeldje, heb ik altijd de gedachte 'baat het niet, dan schaadt het niet’ gehad.

Zoals zoveel spullen in mijn huis had ook dit beeldje de vervelende eigenschap om nogal vlug te verstoffen. Voor het boeddhabeeldje hanteerde ik hetzelfde schoonmaak beleid als voor andere objecten. Zo kon het gebeuren  dat het beeldje langzaamaan van zwart naar donkergrijs leek te verkleuren. Op een dag bespeurde ik in zijn plooien zelfs iets dat leek op huidvet, een beetje gelig van kleur. 

Ik besloot dat dit niet langer zo door kon gaan, dat ik deze potentiële geluksbrenger  al te lang had verwaarloosd. Een schuldgevoel bekroop me en ik besloot daarom een warm schuifbadje te maken met een verbeterd aroma van appeltjes. Daar zou hij vast van opknappen. Ik dompelde het beeldje onder en haalde voorzichtig een sponsje erover. Nadat ik hem had afgedroogd zag ik tot mijn spijt nog steeds het vet zitten. Tijd voor zwaarder geschut dus. Met een staalsponsje ging ik in de weer om het aangekoekte vuil weg te krijgen. Dat had ik beter niet kunnen doen, want al gauw begon het verflaagje los te laten op verschillende plekken. Wat overbleef was een zwart boeddhabeeldje met witte vlekken en nog immer voorzien van een laagje vuil. Bovendien miste het nu een grote teen.

Zou het beeldje een gewoon beeldje zijn geweest, dan zou ik het inmiddels al in de vuilnisbak hebben gegooid. In dit geval kon ik het echter niet over m’n hart verkrijgen. Bovendien dacht ik dat als het waar is dat een ontvangen Boeddha geluk brengt, het weggooien ervan weleens het tegenovergestelde kon brengen. Ik besloot het te checken op Google, maar daar werd ik ook niet wijzer van. Daarop legde ik mijn dilemma aan een kennis voor, die opperde om het beeldje op een openbare plek te zetten, zodat iemand anders het mee kon nemen.

Die avond kreeg ik de ingeving om het beeldje op een plek in het buurtpark achter te laten. Ik bracht het naar de heuvel en gaf het een mooi onderkomen tussen wat steentjes, beschut door enkele planten en wat onkruid. Ik had de stille hoop dat het beeldje oplettende voorbijgangers zou verrassen. Misschien zou het mensen zelfs inspireren om ook hun oude beeldjes en tuinkabouters naar die plek te brengen, waarna er een dorp zou ontstaan van afgedankte beelden.

Zo’n twee weken later besloot ik een rondje door het park te maken en een bezoek te brengen aan het beeldje. Het bleek echter spoorloos. Nooit zullen we weten wat ermee gebeurde. Is het meegenomen door een liefhebber van oude, beschadigde beeldjes? Opgeruimd door iemand die het aanzag voor vuil? Of zou het zijn geadopteerd door iemand die op dat moment wel wat extra geluk in zijn of haar leven kon gebruiken? Aan de ene kant hoop ik op dat laatste, en dat het dan echt geluk brengt, ook al is dat niet meetbaar. Aan de andere kant droom ik nog steeds van een beeldendorpje in het buurtpark, als tegenwicht van de verzameling van lege blikjes en plastic, die helaas nooit zomaar verdwijnt.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 320
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Johan Vandevelde: Robin Roover & het geheim van Lingerton Castle

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.