Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

De veldmuis

Er zijn nog steeds mensen die denken dat dieren niet kunnen denken. Die denken dat denken iets is wat alleen mensen kunnen. Maar dieren kunnen heel goed denken en als je je ogen niet in je zak hebt, dan kun je het zien. Laat ik een voorbeeld geven.

Ik sta in de keuken eten klaar te maken. Dan zie ik uit mijn ooghoek iets bewegen. Het is een veldmuis die langs de muur loopt. Ineens staat hij stil en kijkt omhoog. Hij ziet mij. En ik zie hem denken: O jee, foute boel, wegwezen. Vervolgens neemt hij een spurt naar de voordeur en het volgende ogenblik is hij door de dichte deur verdwenen. Dat kan niet, denk ik. Niemand kan zomaar door een dichte deur lopen. Ik kniel en bekijk zorgvuldig de plaats waar de muis ineens verdween en dan zie ik dat er aan de onderkant een hoekje van de deur af is, een klein driehoekje waar de muis net doorheen kan.

Ditzelfde gebeurt de dagen daarna nog een paar keer. Ik sta in de keuken, ik zie de muis lopen, de muis ziet mij en gaat er vandoor.

Maar na een tijdje begin ik die muis in mijn keuken toch een beetje vervelend te vinden. Daarom maak ik het gaatje onderaan de deur dicht met een stukje hout en wat stopverf.

De volgende dag loopt de muis zoals gewoonlijk weer langs de muur. Hij kijkt omhoog, ziet mij, spurt naar de deur en duwt met zijn spitse snuit tegen het plekje waar het gaatje was, maar dat helpt niet. Na een tijdje kijkt hij weer omhoog. Ik zie hem denken: Ik ben niet gek, hoor, hier zat een gaatje, zeker weten, o jee, o jee. Dan begint hij weer uit alle macht met zijn snuit tegen de deur te duwen. Hij duwt zo hard dat zijn trippelende pootjes wegglijden op de gladde tegelvloer. Tenslotte krijg ik medelijden met al die vergeefse inspanning en doe de deur open. Hij glipt meteen naar buiten. Zou hij weten dat hij er nu niet meer in kan? Misschien niet, maar ja, wij weten ook niet alles.

Nu is er misschien iemand die zegt: jaja, leuk verhaaltje, maar dat bewijst nog niet dat dieren kunnen denken. Jij projecteert je eigen gedachten in die muis, maar je kunt niet in het hoofd van die muis kijken of hij echt denkt. Dat bewijst dus niks.

Dat bewijst niks, dat moet ik toegeven. Maar kun je dan wel bewijzen dat andere mensen denken? Kun je in hun hoofd kijken of daar gedachten in zitten?

Je neemt eenvoudig aan dat andere mensen denken omdat ze meestal dingen doen die je kunt begrijpen. Waarom zou ik dan niet mogen aannemen dat die veldmuis denkt, als hij dingen doet die ik begrijp. Misschien dat hij niet zo goed kan denken als een mens, want hij is nu eenmaal geen mens, hij is een veldmuis. Maar toch. Ook niet zo goed denken is denken.


© Ferenc Schneiders
www.ferencschneiders.nl

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 334
(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…