Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Poëzie
Inzendingen: 878
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."

De VAR

Bezweet gooi ik mijn fiets in het fietsenrek bij sportcafé ‘De Derde Helft’. Door het geopende raam hoor ik geschreeuw. Het zingen van het clublied is al begonnen. Ons Groen en wit gaat nooit verloren hoor ik mijn kameraden luidkeels brullen ter aanmoediging van onze favoriete ploeg die een degradatiewedstrijd speelt. Bij de ingang een groepje supporters die nog proberen binnen te komen. Ik weet het uit ervaring, een beetje voordringen kan geen kwaad. Binnen een minuut ben ik achter in het café. Een hele kunst in deze pijpenla met zijn bar langs de lange zijde en een smal looppad waar, zoals ik uit ervaring weet, wachten op je beurt geen enkele zin heeft.

De houten vloer deint onder mijn voeten. De hossende massa laat de glazen bierpullen die aan een rek boven de bar hangen, rinkelen. De barman staat met zijn handen in de lucht en rode konen de supporters tot rust te manen. Tevergeefs. Met een beetje goede wil is de wedstrijd, die in volle gang is en op de muur geprojecteerd wordt, goed te volgen. De spelers ze weten dat er veel op het spel staat en vechten als leeuwen.

Door stom toeval sta ik naast mijn huisgenoot. Gekleed in het groen en wit en zijn onafscheidelijke clubsjaal om zijn middel gebonden, is hij zo te zien niet gerust op de afloop. Kwaad neigt hij voorover, zijn warmte slaat me in het gezicht, en schreeuwt in mijn oor:

‘Zie je dat, dezelfde scheids als verleden week. Toen gaf hij ons onterecht een rode kaart. Hoe komen die idioten van de KNVB op het idee om deze man deze wedstrijd te laten fluiten.’ Ik trek mijn schouders op:

‘Rustig afwachten, slechter fluiten dan de vorige keer is bijna niet mogelijk. Het zal wel loslopen.’ Drie rijen voor mij zie ik een studiegenoot. Als supporter van de tegenpartij houdt hij zich wijselijk stil. Hem lijkt niets te deren.

De supporter die bij ons groenwitten bekend staat om zijn afgekloven nagels en zijn niet te stuiten enthousiasme, volgt links vooraan met de clubvlag om zijn schouders gespannen de wedstrijd. Hij geeft druk gebarend voortdurend commentaar. Zal hij niet door hebben dat niemand hem hoort? Plots zet hij het op een schreeuwen:

‘Jeetje man, dat is toch zeker een overtreding. Blinde, zie je dat dan niet. Een rode kaart, dat moet het zijn.’ Even verderop stoot een enthousiasteling het bierglas uit de hand van zijn buurman:

‘Sorry joh, in de rust krijg je een nieuwe.’

‘Is goed, geen probleem, kan gebeuren,’ lijkt het geruststellende antwoord te zijn.

Een fluitsignaal doet ons verstijven. Ik voel mijn hart in mijn keel kloppen. Een paar supporters slaan de handen voor het gezicht, anderen staan meewarig met het hoofd te schudden. Ik zie ze denken: dat kan toch niet waar zijn. Een glas gevuld met bier belandt voor in het café vlak naast het beeldscherm op de grond. Ook mijn huisgenoot heeft het niet meer. Hij schreeuwt mij toe:

‘Zei ik het niet, ik zei het toch. Een thuisfluiter is het, een angsthaas. Dit gaat ons de kop kosten.’ Ik kan hem niet anders dan gelijk geven:

‘Hé scheids, zie je dat ook al niet. Een Schwalbe man, je wordt er ingeluisd, dat doet die vogel altijd. Zomaar een beetje omvallen en dan roepen dat ie geraakt is. Dat is lekker.’ 

De VAR laat van zich horen. Dit gaat tijden duren. Ik wacht het einde niet meer af. Een glas bier, wat zeg ik, een vat zal straks wel uitkomst bieden. Het verdriet verdrinken, daar zal het wel op uitdraaien.

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 318

geef een waardering voor: "De VAR"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
10.03.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Hans Van Battel 15.03.20
  Leuk geschreven!
  • Eelco Visser 15.03.20
   Dank voor de positieve reactie. Levensecht schrijven blijft lastig en vraagt om veel oefening. We houden vol.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!