Ineke Dijkhuis

De twee schoenen (sprookje)

© Ineke Dijkhuis op 01.02.2022.

Er waren eens twee mooie sportschoenen, een linker- en een rechterschoen. Ze zaten aan de voeten van een sportieve jongen.
De linkerschoen was jaloers op de rechterschoen.

‘Jij bent altijd als eerste aan de beurt,’ zei hij tegen de rechterschoen, ‘Als we de trap oplopen, ga jij meestal het eerst. En bij het voetballen mag jij het vaakst tegen de bal trappen.’

‘Maar als we lopen, dan krijg jij net zoveel aandacht als ik.’

‘Ja, dat is wel zo, maar toch wordt er met jou veel meer gedaan.’

Op een dag veranderde er iets. De jongen had tijdens het voetballen zijn rechterbeen gebroken!
Het been ging in het gips en hij moest met twee krukken lopen. Zijn rechtervoet kon hij niet gebruiken.
De rechterschoen lag vergeten in de kast.

‘Nou ben jij aan de beurt,’ had hij tegen de linkerschoen gezegd, ‘want nu komt alles op jou neer. Nu moet jij alles alleen doen.’

De linkerschoen keek wat bedremmeld. Daar had hij niet op gerekend.

‘Dat kan ik helemaal niet, dat ben ik nooit gewend geweest. Hoe moet dat nou?’

‘Nou, gewoon oefenen. Elke dag oefenen. En dan zal je zien, wat jij allemaal kan.’

En zo gebeurde het. De linkerschoen deed vreselijk zijn best. Hij oefende en oefende en oefende…
Elke dag ging het een stukje beter en kon hij wat meer.

Toen het gips eraf mocht en de rechterschoen weer gebruikt mocht worden, was de linkerschoen niet meer jaloers. Hij wist nu, dat hij net zo goed was als de rechterschoen. Het elke dag oefenen had geholpen.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 319
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Nikita Ungar's quest for freedom - Henri Patrik

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.