Ineke Dijkhuis

De twee kerstbomen

© Ineke Dijkhuis op 10.12.2022.

Er waren eens twee kerstbomen. Ze stonden in een heel deftig huis. Het waren dan ook deftige kerstbomen. De ene boom had zilverkleurige takken met goudkleurige kerstballen. De andere boom had goudkleurige takken met zilverkleurige kerstballen. Ze vonden zichzelf prachtig!
‘Zoals wij eruit zien, dat is pas kunst,’ zei de zilveren boom.
‘Dat ben ik helemaal met je eens,’ zei de gouden boom, ‘Daarom noemen ze ons ook “kunstbomen", begrijp je wel?’
En ze keken met veel plezier en bewondering naar elkaar.

In dat grote huis woonde één gezin, vader, moeder en twee kinderen, een jongetje en een meisje. Die kinderen werden heel deftig opgevoed, ze gingen naar een speciale school.
Omdat het zo'n groot huis was, hadden ze veel bedienden. Die hadden beneden hun eigen kamer, waar ze bij elkaar zaten als ze pauze hadden.
Nu stond er in die kamer ook een hele grote kerstboom. Maar deze boom zag er heel anders uit. Het was een echte groene boom met allemaal verschillende kleuren kerstballen, mooie slingers en zelfgemaakte poppetjes, van alles hing er in die boom. Het zag er heel gezellig en kleurig uit.
De vader en de moeder hadden die boom ook gezien en vonden het maar niks, lang niet deftig genoeg met al die gekke versierselen. Maar hun kinderen vonden het prachtig, veel mooier dan die gouden en zilveren bomen. Daar vonden ze niets aan.
En wat ze heel erg leuk vonden, ze mochten ook iets in de groene boom hangen, iets wat ze zelf gemaakt hadden. Het jongetje had een tekening van een kerstbal gemaakt en het meisje een tekening van een kerstboom. Trots hingen ze hun tekening in de boom.

Nu was het zo dat met Kerstmis de familie hun huis openstelde voor iedereen uit het dorp. Ze zongen dan samen kerstliedjes en ze kregen wat te drinken en te eten. Voor de kinderen waren er cadeautjes. Ze bewonderden allemaal de gouden en zilveren kerstbomen. Ze vonden het prachtig. De kerstbomen genoten van de verrukte uitroepen. 
Totdat de dorpelingen naar beneden gingen. Daar zagen ze de groene, kleurige kerstboom. Volgehangen met een heleboel leuke versierselen.Toen ze dat zagen, waren ze het er allemaal over eens, dát was de mooiste boom! Zulke mooie groene takken, zo kleurig en zo echt. Daar konden die kunstbomen daarboven niet aan tippen, vonden ze. Ze bleven allemaal gezellig beneden, ook de kinderen van de familie. De vader en moeder zaten alleen boven, met hun kunstbomen.

‘Daar staan we dan,’ zei de gouden boom, ‘Iedereen zit beneden.'
‘En wij hier helemaal alleen,’ zei de zilveren boom, ‘want kijk maar, de vader en moeder gaan ook naar beneden.'
Want die hoorden beneden gelach en er werd gezongen, het klonk erg gezellig. Hun kinderen waren ook beneden, dus gingen zij daar ook maar eens kijken.

‘Nou,’ zei de zilveren boom, ‘als je het mij vraagt zou ik ook best zo'n echte groene boom met mooie kleurige versierselen willen zijn, inplaats van zo'n opzichtige saaie boom. En gezellig bij alle mensen zijn, die zoveel plezier hebben.'
‘Ik ook,’ zei de gouden boom.

En ze hoopten dat er volgend jaar gekleurde kerstballen en slingers en tekeningen aan hun takken gehangen zouden worden. En dat het dan hierboven net zo gezellig zou zijn als het nu beneden was.

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  19.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ieder zijn mening natuurlijk, maar zo enthousiast ben ik deze keer niet, Ineke. Het begint als een sprookje ('Er waren eens...'), en daarmee is de toon gezet. Vanzelfsprekend is het sprookje een perfect legitiem verhaaltype, maar het is een bijzonder moeilijk type. Zoals jij er een geschreven hebt, kan het - denk ik - vooral door kinderen en minder door volwassenen genoten worden, terwijl juist de kracht van een goed sprookje erin gelegen is dat het zowel klein als groot aanspreekt. Jouw stukje heeft daarvoor naar mijn gevoel te weinig om het lijf. Let wel, ik zou niet weten hoe ik het zelf beter zou doen. Ik waag er mij niet aan. Jij hebt dat wel gedaan, en dat is beslist ook een verdienste.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ineke Dijkhuis 20.12.22
   Dankjewel voor je uitgebreide reactie, Lieven.
   Ik ben dol op sprookjes en probeer ze graag te schrijven. Maar dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.
   • Ineke Dijkhuis 20.12.22
    @lieven vandekerckhove Dankjewel voor deze reactie, Lieven. Ik vond dat zelf eigenlijk ook. Tenminste voor zover ik ooit tevreden ben over mijn inzendingen. Het kan altijd beter. Daarom ben ik blij met feedback, daar kan ik van leren.
   • lieven vandekerckhove 20.12.22
    Ik moet er aan toevoegen dat het inderdaad met dat andere sprookje ('De rode kerstbol'), dat nochtans dezelfde lijn volgt als 'De twee kerstbomen', inderdaad beter gelukt is.
  10.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Upstairs, downstairs, sfeervol gebracht, Ineke!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 262
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Joyce Dunnewold: Help, zo wordt het nog leuk ook

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.