Ineke Dijkhuis

De tuinstoelen (Sprookje)

© Ineke Dijkhuis op 21.05.2022.

Het is een miezerige dag. Het motregent.
Vier tuinstoelen staan schuin tegen een tuintafel.

‘Wat een armoedig gedoe,’ moppert de eerste stoel.

‘Ik heb het koud,’ klaagt de tweede en hij rilt.

‘Onze kussens zijn lekker warm opgeborgen in een dichte kist. Maar wij staan hier in de regen en in de kou te blauwbekken,’ zegt de derde stoel.

‘Hou toch eens op met dat gemopper,’ bromt de tuintafel, ‘ik vind het ook niet leuk, dat jullie zo schuin tegen me aan staan, maar mij hoor je niet klagen. Er komen vast wel weer betere tijden.’

De vierde stoel wil ook wat zeggen, maar krijgt geen kans.
Altijd hetzelfde, denkt hij treurig, die drie stoelen hebben altijd het hoogste woord. En omdat ik er later bij ben gekomen, moeten ze me niet.

‘Die kat van hiernaast zien we ook nooit meer, ‘ zegt de eerste stoel, ‘die kwam nog wel eens langs. Maar meneer wil niet nat worden natuurlijk en wil alleen maar op een kussen liggen.’

‘O, kijk nou eens, daar heb je hem.’

‘Wat kom je doen? Het is hier toch veel te koud en te nat voor je?’

‘Ik kom jullie even vertellen hoe fijn ik het bij de buren heb,’ zegt de kat hooghartig, ‘Daar hebben ze sinds een week prachtige stoelen en een bank met heerlijke zachte kussens onder een afdak. En ze hebben ook een vuurtafel!
Een paradijs voor een kat. Ik kan daar lekker op de zachte kussens liggen, droog en warm. Dan is het hier maar behelpen. Dus ik kom jullie even zeggen, dat ik niet meer zo vaak bij jullie kom liggen.'

De vier tuinstoelen zijn er stil van. Wat hebben ze hiernaast mooie tuinmeubelen! Maar als die hier ook komen, dan zijn zij overbodig. En dan worden ze vast naar de kringloopwinkel gebracht. Dat vinden ze geen leuk vooruitzicht. En ze stoppen meteen met mopperen.

Een paar weken later is het stralend weer, de zon schijnt en het is weer om buiten te zitten. De stoelen krijgen hun mooie kussens weer terug en er wordt een kleedje over de tuintafel gelegd.
De tuinstoelen leven helemaal op. Fijn, weer mensen en spelende kinderen in de tuin.
De kat van hiernaast zien ze niet. Die zal wel een ander plekje in de zon hebben gevonden.

Maar op een dag komt de kat in hun tuin en gaat languit op een tuinstoel liggen, lekker in het zonnetje. De volgende dag is hij er ook, de dag daarna ook. Eigenlijk elke dag als het mooi weer is.

‘Waarom kom je nu steeds hier?’ vraagt een tuinstoel, ‘Het is toch zo mooi bij de buren?’

‘Nou, weet je,’ zegt de kat een beetje verlegen, ‘het valt nogal tegen. Want ze hebben nu elke dag visite en die blijft heel lang. Ze kunnen onder dat afdak en met die vuurtafel veel langer buiten blijven zitten. Ze eten buiten en zitten tot ‘s avonds laat buiten. Voor mij is er geen plek meer, van elke stoel word ik weggejaagd. En als ik toch snel op een stoel ga liggen, omdat iemand even naar binnen gaat om iets te halen, dan sluiten ze me nota bene op!
En wat ik ook heel vervelend vind, ze hebben heel vaak ruzie en schreeuwen dan naar elkaar. Daar kan ik slecht tegen. Dus daarom kom ik weer hier, bij jullie. Hier is het altijd gezellig en harmonisch. En als het regent of te koud is, dan zoek ik wel een plekje onder een auto of zo.’

Wat dat harmonisch betreft, de drie stoelen kijken naar de vierde stoel. Daar zijn ze niet aardig tegen geweest. Ze lieten hem links liggen, vonden hem een indringer, omdat hij pas veel later erbij was gekomen. Dat zullen ze veranderen en ze knikken de vierde stoel eens extra hartelijk toe. De vierde stoel glundert!

De stoelen hoeven nu niet meer jaloers te zijn op die mooie tuinmeubelen van hiernaast. Steeds ruzie, dat is vreselijk, vinden ze. Daar hebben ze bij hun mensen gelukkig geen last van.

‘Het gras lijkt altijd groener bij de buren,’ zegt de eerste stoel wijs, ‘Maar dat betekent niet dat het daar fijner is. Ook de buren hebben hun problemen. Net als wij allemaal.’
De stoelen knikken, ze hebben het begrepen.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  22.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel mooi geschreven Ineke, ik ging zo met de stoelen mee, en die kat bewijst alle vooroordelen die ik over hun soort heb 😄 Ik vind het verhaal een mooie boodschap hebben, dus is het in mijn opinie geen sprookje, maar meer een fabel.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ineke Dijkhuis 23.05.22
   Bedankt voor je waardering, Herscho.
   En ik denk dat je gelijk hebt dat het meer een fabel is dan een sprookje. Ik dacht dat een fabel alleen met dieren was, maar het kunnen ook voorwerpen zijn. Ik heb het even gegoogeld.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 335
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

André Piet: De alleen wijze GOD

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.