Ruby de Witte

De Slager

© Ruby de Witte op 17.05.2022.

Oma vergeet nog wel eens dat ik vegetariër ben. Vooral op woensdagochtend, wanneer ze de slager vraagt om twee biefstukken voor onze wekelijkse lunch. Vandaag vertrek ik een uur eerder van werk en vergezel ik haar naar de hoek van het dorpsplein, zodat ik de slager kan influisteren dat mevrouw Monet vanaf vandaag slechts één stuk biefstuk wil.

Voor de ruit van de slager hangen twee varkens. Een belletje klinkt bij onze binnenkomst, het licht schijnt fel op het roze vlees in de vitrines. Twee mannen kijken ons glimlachend aan. ‘Madame Monet!’ roept de oude met snor. ‘Hoe gaat u vandaag? Hoe staat het ervoor in uw straat? Niet al te glad op de paden?’
‘Nou,’ mompelt mijn oma, ‘het mag wel weer zomer worden.’ Ze schuifelt iets naar voren en fronst alsof ze de mannen wat beter wil bekijken, zoekt vervolgens naar haar portefeuille.
‘En wie heeft u meegenomen? Ontmoeten we nu eindelijk uw kleindochter? Matthieu, twee biefstukken van 200 gram.’

De jongere, jaar of dertig, grijpt naar een enorme lap in de vitrine, legt het vlees met een klap op een plank en begint erin te snijden.
‘Eigenlijk… Maar eentje vandaag.’ Hij kijkt op en mijn hart slaat een slag over. Zulke donkere ogen. ‘Eentje maar?’ vraagt hij.
‘Uh… Ja. Ik ben uh, heb niet zo’n honger.’
‘Ach, dan bewaart u hem voor vanavond,’ zegt de oude met een knipoog. ‘We geven hem cadeau vandaag. Een feest om u beiden hier in de winkel te hebben. Twee stuks, Matthieu.’

Ik zie zwijgend aan hoe de twee biefstukken worden gesneden, ingepakt en uiteindelijk in de handtas van oma verdwijnen.

De woensdag erna vertrek ik weer een uur eerder van werk en neem mezelf voor dit keer wat steviger in mijn schoenen te staan. Vlak voor het openen van de deur voel ik een klein beetje zenuwen in mijn buik; met hoop en vrees bekijk ik de bezetting van de winkel en zie dat Matthieu, de naam die ik niet meer uit mijn hoofd krijg, een kopje koffie drinkt in de hoek van de winkel.
‘Dames!’ roept de oude. ‘Wat een plezier u wederom beiden in de winkel te hebben! Matthieu, twee biefstukken van 200 gram.’
‘Uhm’, stamel ik, ‘eentje maar, alstublieft.’
‘Eentje maar?’ vraagt Matthieu. Hij kijkt op en lacht, blijft kijken tot ik reageer, mijn reactie vertraagt dramatisch.
‘Nou, uhm, mijn oma heeft niet zo’n honger vandaag.’
‘Wat zeg je, kind?’ roept oma.
‘Niets oma, niets.’ Ik heb het opeens heel erg warm.

Als ik die middag boter in de pan gooi en het papiertje van de slager open, zie ik alsnog twee biefstukken.

De woensdag erna repeteer ik het zinnetje in mijn hoofd vanaf het huis naar de slager, wat aardig veel oefening oplevert aangezien oma zo snel niet meer loopt. ‘Een biefstuk alstublieft, ik ben vegetariër. Een biefstuk alstublieft, ik ben vegetariër. Een biefstuk…’
‘Goedemiddag madame Monet en kleindochter! Hoe gaat het ermee vandaag?’
Tot mijn teleurstelling zie dat Matthieu niet aanwezig is. Ik probeer achter de slager langs te kijken om te zien of hij misschien in de keuken bezig is, maar zie alleen een lege werktafel.
‘U zoekt mijn collega? Die is er vandaag niet. Heeft u zijn cadeautje gewaardeerd?’
‘Cadeautje?’ Mijn hart gaat sneller kloppen.
‘Een tweede biefstuk? Vorige week?’
Oma haalt ondertussen munten uit haar portemonnee en legt ze op de toonbank.
‘Ah…’ Ik weet niet wat ik moet zeggen en glimlach verlegen, roze als al het vlees in de vitrine.
‘Volgende week zal hij er gewoon weer bij zijn’, zegt de oude slager met zijn knipoog. ‘Fijne dag, dames!’
‘Fijne dag’, stamel ik.

Die week erna probeer ik oma zover te krijgen om alleen naar de slager te gaan, want ik durf niet meer, maar ze is dusdanig aan mijn gezelschap gewend geraakt dat de dorpsstraat plotseling te glad is om alleen te traverseren, de lucht daarbij te koud en het opstapje voor de slager te hoog. Achter een slinger kaalgeplukte kippen zie ik meteen dat Matthieu in de winkel aanwezig is, waardoor mijn handen trillen bij het openen van de deur en ik schrik bij het horen van het belletje.
‘Ik ben vegetariër!’ roep ik direct uit onmacht. Een klant met hoed kijkt me geschrokken aan, ik zoek een luik in de tegelvloer om doorheen te verdwijnen.

‘Komt dat nou eventjes goed uit,’ zegt de oude slager. Verbaasd kijk ik op, hij lacht breed. ‘Matthieu, geef deze mooie jongedame wat je deze morgen met zoveel inspanning en liefde hebt klaargemaakt.’ Ik neem het pakketje aan zonder Matthieu aan te kijken en vraag zacht wat erin zit.

‘Een vegaburger, mijn lief!’ roept mijn oma.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Tof geschreven, Ruby!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  03.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  leuk zeg vijf sterren en een goede hint voor je oma
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 523
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Chris Oosterdijk: Trudy tovert

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.