Erik van der Velden

De schat om de hoek

© Erik van der Velden op 01.02.2022.

Eeuwen geleden, zo lijkt het, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Pappa was weg. Vreemdgegaan, zo verklaarde mamma. Ik vond het ook vreemd dat hij al twee weken niet was thuisgekomen. ‘Is hij dan verdwaald?’ vroeg ik. ‘Zoiets,’ antwoordde ze kortaf. Haar blikken verboden doorvragen. In stilte wachtte ik op zijn terugkomst. Intussen kwam mamma steeds vaker thuis met haar tennisleraar, die het fijn vond als ik hem Pappie noemde. Mijn vader had een maand eerder gezegd dat mamma overspelig was. Toen Pappie voor het eerst binnenkwam, snapte ik meteen dat het om tennis ging. Mamma en Pappie waren nu samen op vakantie. Ze hadden hun rackets meegenomen. ‘Kinderen maken Pappie onrustig,’ had mamma gezegd. In de tussentijd verbleef ik dus drie weken bij opa Hans, de pappa van mijn mamma.

Opa stak een pijp op. De kamer rook zoetig. Wel lekker, vond ik. Mamma had hem vaak gemaand te stoppen. ‘Doe ik toch?’ was daarbij zijn geijkte antwoord, waarbij hij demonstratief zijn pijp weer met tabak volpropte. Sinds de dood van oma Berthi rookte hij steeds meer. Wanneer hij hoestte, kwaakte hij grappig.
‘Wat speel je?’ piepte hij hees.
‘Donkey Kong. Het is de bedoeling dat ik de prinses bevrijd,’ zuchtte ik mee hupsend met de sprongen over de vallende tonnen. Even draaide ik het oranje toverdoosje naar mijn grootvader die mompelend te kennen gaf er weinig van te begrijpen. In zichzelf gekeerd slofte hij weg. Een uur later kwam hij terug in de kamer en zette zich naast de televisie. ‘Zo meteen begint Op jacht naar de schat. En daarna ga je naar bed,’ sprak hij, wetend dat het mijn lievelingsprogramma was. Stuntelig richtte hij de telescoopantenne, totdat de hoeveelheid sneeuw enigszins verdraagbaar was. Tien minuten later volgden we vol spanning een helikopter boven Luxemburg en probeerden we samen de puzzels op te lossen.
Opa stootte me aan. ‘Ben jij weleens op reis geweest?
Ik schudde mijn hoofd. ‘Pappa en mamma kunnen dat niet betalen.’
‘Hoezo, je ouders werken toch allebei? En ze is nu toch ook …’ Hij slikte zijn woorden in.
‘Wat deed u vroeger eigenlijk voor werk?’ vroeg ik, terwijl ik vol bewondering naar de helikopterpiloot op tv keek.
Opa wiebelde ongemakkelijk op zijn stoel. ‘Machinebankwerker, smoesde hij achter zijn hand. Ik haalde onbegrijpend mijn schouders op. ‘… op een piratenschip,’ glunderde hij vervolgens, waarbij hij zijn geteerde tanden bloot lachte. Met reuzenogen staarde ik hem aan en fantaseerde meteen een lapje voor zijn oog. ‘Wil je mijn tatoeages zien?’ Hij stroopte zijn mouwen op en showde de ankers. Exact die van Popeye. Opa wás een piratenschip. Zijn armen, gevlochten scheepskabels die uitkwamen op krachtige ra’s. Oren als enorme zeilen en een fok die altijd bolde bij de woeste wind van zijn ademhaling. Dolende ogen, kompassen zonder naalden in oceanen van verzonken leed.
‘Er schijnt in de buurt een schat te liggen …’
Mijn ogen werden kanonskogels. ‘Echt waar opa?’
Hij knikte. ‘Het is de schat van Kapitein van Hoek. Hij woont aan het eind van de straat en heeft de schat in het bos achter zijn huis begraven. Wacht, ik heb hier ergens de schatkaart.’ Niet veel later kwam hij terug uit de keuken met een vergeelde rol papier die citroenachtig rook. Hij rolde hem uit en ik volgde zijn vinger die drie herkenningspunten aanduidde. ‘Wilde dieren … woeste heuvel … hartjesboom …,’ zuchtte hij en rolde de kaart weer op. ‘Als ik toch eens de sleutel had van de schatkist …’
‘We kunnen de schat toch sowieso opgraven?’
‘Nee, Kapitein van Hoek is erg achterdochtig. We waren ooit de beste vrienden, maar kregen ruzie om een meisje. Als we de sleutel hadden, konden we de kist na het leegroven terug begraven.’
‘Slim opa!’ Trots omhelsde ik hem, maar hij bevrijdde zich worstelend.
‘Beetje benauwd,’ sprak hij hees. ‘We hebben de sleutel niet, dus het heeft geen zin om er verder over na te denken.’

Samen zagen we hoe de kandidaten op tv de tienduizend gulden misliepen. Met hen voelde ik ook de teleurstelling in mezelf opborrelen. Terneergeslagen gaf ik mijn grootvader een kus en liep naar de logeerkamer. Na een kort bedritueel dook ik op de matras. Ik liet mijn hoofd vallen op het kussen en stuitte op iets hards. Nieuwsgierig graaide ik in de kussensloop en tot mijn grootste genoegen haalde ik er een prachtige gouden sleutel uit. Die moést wel passen op de schatkist.
‘Opa! Ik heb de sleutel!’ Zo snel als mijn voeten me konden bijhouden, sjeesde ik de trap af.
‘Ja, dat is hem! Wat goed!’ joelde hij. ‘Nu herinner ik het me weer. Kapitein van Hoek heeft hier weleens geslapen toen we samen na een rooftocht de kroeg in waren gedoken. Hij was zo dronken dat hij niet meer naar huis kon, dus hij bleef bij mij overnachten. Kleed je aan, er wacht een schat op ons.’
Nog geen minuut later liepen we de straat uit. Opa was gewapend met een zaklamp en een schop. Ik hield de kaart vast en gaf aanwijzingen. Opa wees naar een drol. ‘Kijk uit! Zo aan de kleur te zien, is die van een boswolf. Blijf dicht bij me, want ze zijn bang voor licht.’ Voorzichtig zette hij zijn voet tussen de brandnetels en boog de laaghangende takken opzij. De grond kraakte onder onze voeten en we slopen door de dichte bebossing.
‘Waarom nemen we dat bospad niet, opa?’ vroeg ik na enkele minuten.
‘Nee, we moeten de kaart exact volgen. Kapitein van Hoek kan vallen hebben gezet op andere wegen.’
Mijn hart klopte in mijn keel. Het bos rook onheilspellend. Of was het mijn eigen angstzweet? ‘Pas op!’ Opa wees naar een enorme slang die net boven zijn hoofd in een boom hing. Gelukkig sliep het geelgroene serpent dat zichzelf keurig om een zwarte plastic koker had gewikkeld. ‘Een tuinboa. Erg gevaarlijk.’
Met de schrik gierend door mijn lijf klampte ik me vast aan opa en rap vervolgden we onze queeste.

‘Kijk opa, daar achter die bomen ligt een heuveltje, net als op de kaart!’
Opa zette zijn pas aan en ik had moeite om hem bij te houden. Na enkele meters proestte hij echter zijn longen leeg. Hij reikte mij de schep en de zaklamp aan en gebood me naar de hartjesboom te zoeken. Mijn hart gonsde zo hard, dat de zee in mijn oren ruiste. Daar, statig en prominent stond hij: een enorme beukenboom met een breed hart en de letters H en B. Ik spitte de grond bij de wortels door tot ik op een hard voorwerp stuitte. Snel groef ik het uit en haalde een klein gelakt kistje boven. Trillend opende ik het hangslot. Een prachtig gouden horloge schitterde in het volle maanlicht. Ik draaide het sieraad om en zag tot mijn grootste verbazing dat er iets in gegraveerd stond: Voor Matthew. Ik zal altijd bij je zijn.
‘Hoe weet Kapitein van Hoek mijn naam?’
Opa glimlachte. ‘Sommige schatten laten zich alleen door heel bijzondere mensen vinden.’
‘En u dan? Nu heeft u niets,’ stamelde ik verdrietig.
Zijn blik sloop richting de maan. ‘Binnenkort gaat opa op reis. Een korte vlucht op zoek naar mijn verloren schat.’ Hij klopte op mijn schouder en samen begroeven we het kistje.

Twee maanden later vonden stropers opa bij de hartjesboom. De lach op zijn piratengezicht verried dat hij zijn schat eindelijk had gevonden.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  03.02.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Dit is nog ouderwets meegevoerd worden door een prachtige vertelling.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  02.02.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Wat een prachtig geschreven verhaal!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 1
Hits: 605
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Kees Kooman: Anton Geesink, de man die alles anders deed

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.