Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

de roos en de narcis

De filosoof vroeg aan de roos waarom hij nooit een bestseller had geschreven.
‘Bij ons thuis hing vroeger in de gang naast de kapstok een wandtegeltje met zo’n geborduurde tekst, u herinnert zich dat vast nog wel. Het gedichtje is geschreven door een reiziger uit Wrocław in Silezië, als speciale dank voor het gastvrije verblijf in de herberg van mijn grootouders. Het precieze jaartal kan ik me niet meer herinneren. Wacht, dan lees ik het even voor uit mijn geheugen. Luister:

Die Ros ist ohn warum.
Sie blühet weil Sie blühet.
Sie acht nicht ihrer selbst.
Fragt nicht, ob man Sie siehet.

Na zonsondergang doen we voorzichtig onze bloemen dicht en gaan we naar huis om te nachtrusten om de volgende dag voor dag en dauw weer onze knoppen te openen. In de zomer doen we ons uiterste best om te geuren, te fleuren en te blozen in de tuin.
Daarmee vergeleken is de bijdrage van die humeurige treurwilg aan de slootkant ook niet om vrolijk van te worden. Om over de wilde brandnetels en het onkruid in de moestuin maar te zwijgen. Mijn ouders waren reuze vereerd met dat geborduurde compliment. Het bericht is als een lopend vuurtje door het hele dorp gegaan. En met de egosophia van Narcissus is het slecht afgelopen, nietwaar?’
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 94
(Gemiddelde waardering 3 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster