Ineke Dijkhuis

De rode kerstbal

© Ineke Dijkhuis op 15.12.2022.

Er was eens een rode kerstbal. Aan de onderkant hing een touwtje en als je daar aan trok, werden er een paar kerstliedjes van vroeger gespeeld.
De kerstbal was al jaren oud, het rood was een beetje vervaagd. Hij had al in heel veel kerstbomen gehangen.
Hij hoorde bij een familie, die elk jaar op kerstavond bij elkaar kwam. Vader, moeder, kinderen en kleinkinderen. Ze aten dan samen en er werden kerstliedjes gezongen. De kinderen, en later de kleinkinderen, vonden het leuk om aan het touwtje van de kerstbal te trekken en naar de liedjes te luisteren.

Een week voor Kerstmis werd de boom versierd. De kleinkinderen hielpen hun oma en opa daarbij. En elk jaar werd het verhaal van de rode kerstbal verteld.

'Vertel het verhaal nog eens, oma,' vroeg het jongste kleinkind. Zij had het nog niet zo vaak gehoord.
Oma vertelde het maar wat graag.
'Heel lang geleden, toen ik net zo oud was als jij, kreeg ik een rode kerstbal. Hij was alleen van mij en alleen ik mocht hem laten spelen. Elk jaar hing ik hem in de boom. Die kerstbal heeft alles in mijn leven meegemaakt. Hoe ik ouder werd, trouwde, kinderen kreeg en later kleinkinderen. 
Alles veranderde, maar de rode kerstbal bleef hetzelfde.'
En heel voorzichtig hing ze hem in de boom. Een beetje achteraan, daar hing hij veilig.

Toen de boom klaar was, hing hij vol met kerstballen, die allemaal verschillende kleuren hadden.
De andere kerstballen bekeken die rode kerstbal eens. 
'Wat ben jij een rare kerstbal,' zeiden ze, 'Je hebt een kleur, die je haast niet meer kan zien, zo vaag. En zo'n raar touwtje onderaan. Kijk eens naar ons, wij hebben allemaal verschillende felle kleuren en veel glitter op ons, wij zijn veel mooier.'

Overdag hingen de kerstballen stil in de boom.
Maar 's nachts hadden ze feest, dan praatten ze met elkaar en dansten ze aan de takken, ze zwierden en slingerden heen en weer. Ze hadden heel veel plezier.  Maar de rode kerstbal mocht nooit meedoen.

Toen werd het kerstavond.
De hele familie was bij elkaar. Er zou een programma over kerstliedjes van vroeger op de televisie komen en dat wilde iedereen graag zien en horen.
Maar wat zelden gebeurde, de stroom viel uit! De lampen gaven geen licht, het was donker.
Nu hadden ze gelukkig veel kaarsen, maar het kerstprogramma konden ze niet bekijken. Want ook  de televisie had stroom nodig.

Toen zei een kind opeens:
'Maar we hebben toch de rode kerstbal! Die laat liedjes van vroeger horen als we aan het touwtje trekken.'
Dat was waar!
De rode kerstbal werd uit de boom gehaald. De andere kerstballen keken jaloers toe.
Voorzichtig trok het kind aan het touwtje... 
Het was een heel mooi moment, het zachte licht van de kaarsen en de melodieën van de eeuwenoude kerstliedjes.

Toen iedereen was gaan slapen, was het een poosje stil in de boom. 
Opeens zei een gele kerstbal tegen de rode kerstbal:
'We schamen ons dat we zo onaardig tegen je zijn geweest. Je bent niet de mooiste kerstbal, maar je bent wel erg apart en je speelt prachtige liedjes. Wil je met ons meedoen, als we weer gaan dansen?'
Dat wilde de rode kerstbal dolgraag. En blij danste en praatte hij met alle kerstballen.
En de kerstboom? Die schudde van plezier bij zoveel vrolijkheid. 

 

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  20.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 131
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

The Science of Being Well - Wallace D. Wattles & Bart van den Hoogen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.