Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Het veld vol rode bloemen

 

Het veld vol rode bloemen

“Wat ik nooit begreep is hoe in sommige films en boeken het hoofdpersonage een kat volgt. Waarom zou je een kat volgen? En hoe? Meestal zijn katten snel en geraken ze op plaatsen waar mensen simpel weg niet komen. En hoe weet je dat de kat wilt dat je hun volgt? Ik heb het altijd raar gevonden en nooit begrepen, tot vandaag.

Toen ik vanochtend buiten stapte voor het eerst in dagen was de zon aan het schijnen, er was geen wolkje aan de lucht. Ik haatte dat. Ik wou dat het stormde, bliksem en donder en regen. Veel regen. Maar in de plaats van een ijskoude wind die een rilling door je lichaam heen jaagt, was er zelfs geen koud briesje. Het was warm en droog en ik haatte het. 

Aan de overkant van de straat zat een kat naar me te kijken. Het verbaasd me dat ik haar had gezien want mijn kap was op en de muziek in mijn oren stond zo luid dat mensen rondom me konden mee luisteren. Toch greep de kat mijn aandacht. Haar tijgerprint van wit met zwarte strepen was haast hypnotiserend. 

Ik bukte me om haar te aaien toen ze kwam aanlopen. De duidelijk oude kat voelde zacht, ook al ruifde ze hard en zat haar pels vol klitten. Ze gaf me kopjes en spinde hard. Ik vergat bijna dat ik een hekel had aan de brandende zon op mijn voorhoofd. 

Toen ik weg wou om verder te gaan naar mijn werk sprong ze voor mijn benen, ik kon geen kant op, ze liep me voor de voeten en telkens als ik haar zacht wegduwde kwam ze weer terug. Ik had niet veel zin in werk dus besloot ik haar verder te aaien tot ze me liet gaan, het maakte niet uit dat ik te laat zou komen. Ik ben al weken niet naar werk geweest, een beetje laat komen kon geen kwaad. En voor ik het wist was ik haar door straten heen aan het volgen. Het was niet mijn bedoeling, ze lokte me. Eerst wandelde ze wat verder waardoor ik een stap zette om haar mee te volgen en verder te aaien, toen moest ik er twee zetten en dan drie en vier. En elke keer dat ik terug wou keren om naar mijn werk te gaan, sprong ze voor mijn benen en moest ik mijn best doen om niet per ongeluk op haar te stappen. Ze maakte het duidelijk dat ik haar moest volgen. Dus dat is wat ik deed.

Uiteindelijk stopte ze niet meer om me haar te laten aaien, ze liep voor me uit en ik volgde haar en af en toe zou ze achter zich kijken om te zien of ik er nog was. We liepen lang en ver. Het branden in mijn kuiten en het branden van de zon gaven een vreemde sensatie van rust. En toen de zon al laag stond volgde ik haar een bos in. Het licht scheen door de takken van de bomen en dit wierp lichtvlekjes op de aarde die bedekt was met bladeren en mos. Het bos rook naar dennennaalden en hars en ik had voor het eerst in maanden weer het gevoel dat ik kon ademen. De kat vertraagde haar tempo en kwam naast me lopen. Het leek op een willekeurige wandeling door het bos maar ik wist dat ze een duidelijke richting uitging. Ze wist waar we naartoe gingen en zigzaggend door de bomen vroeg ik me af wanneer we zouden aankomen.

Ik wist dat we er waren toen ik de bomen achter me liet en aankwam in een rond veld. De ronde open plek was omringd door bomen en duizenden rode bloemen mengden zich met het groen van het gras. In het midden van deze open plek stond een houten bankje waar nog net wat van het laatste zonlicht op viel. De kat sprong op het bankje en ik volgde haar.

Nu zit ik hier. 

Met een spinnende kat op mijn schoot zit ik in het midden van deze magische en symmetrische plek. Ik mis je, Anne-Laure.”

De Man zat op het bankje in het veld tussen de bloemen omringd door hoge sterke bomen met het laatste zonlicht op zijn gezicht en een spinnende kat op zijn schoot. Een traan liep over zijn wang terwijl hij praatte tegen zijn vrouw die er niet meer was. 

En toen de zon verdween achter de bomen en de lucht verduisterde stopte de kat met spinnen en de man met praten.

 

Door Nina De Backer

29/09/2022

© Nina De Backer op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
01.10.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi geschreven. Graag gelezen.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig