Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 559
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

De preek!

| Pieter Wouter Broekharst

Op het naambordje naast zijn kamerdeur staat: Dr. G.E.Bak, e.p.

Vanwege dat e.p. wordt hij soms oneerbiedig “Malle Eppie” genoemd, maar zo mal was Gijsbertus Evelinus niet, want meneer Bak is Doctor in de Godgeleerdheid en emerituspredikant.   

Af en toe loopt hij van de gesloten p.g.-afdeling in het verpleeghuis mee met bezoekers, die van de afdeling gaan en hem niet kennen, want het is hem niet aan te zien dat hij daar is opgenomen.

Maar hij gaat nooit verder dan tot het verbrede deel van de gang, dat aan één kant open is en naar beneden uitziet naar de grote conversatiezaal.

Met zijn stentorstem; want die heeft hij nog steeds; en zijn handen op de balustrade die als spreekstoel dient begint hij:

“Geliefde gemeente. Vandaag gaan wij het hebben over..” En dan volgt er een gloedvolle preek.

Niemand daar beneden in de zaal stoort zich er aan en iedereen luistert, want het is steeds weer een andere tekst.

Na het “Amen” van dominee Bak volgt steeds het “Amen” van beneden.

Door twee verzorgden, die zich inmiddels achter hem hebben opgesteld, laat hij zich zonder problemen naar de afdeling terug begeleiden. Omdat hij na zijn emeritaat vaak als gast in andere gemeenten heeft gepreekt is de “vreemde omgeving”  hem toch vertrouwd en voelt hij het alsof hij naar de consistorie wordt begeleidt.

Even was de dominee terug in de tijd. Al zijn preken zitten nog muurvast in zijn hoofd, terwijl hij zijn vrouw – na ruim vijftig jaar huwelijk – die elke dag komt, niet meer herkent, want dementie joeg heel veel herinneringen uit zijn geheugen

Met zijn preken is meneer Bak nog zo blij als een kind. Dat zie je aan zijn stralende gezicht en enthousiaste gebaren als hij daar boven aan de balustrade staat.

Als zijn vrouw komt is zij steeds gekleed  in een stemmig mantelpakje, want dominee Bak is een vooruitstrevend mens en helemaal in zijn sas als hij kan converseren met een vrouwelijke collega.

Vooral als zij dan ook nog zijn naam in lekkers bij zich heeft: gebak!

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 123

(De gemiddelde waardering is 4 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: De preek!Lieven Vandekerckhove 20-01-2020 22:22
Ik sluit me aan bij wat Hans hier schreef. De wereld van de zorg ken je blijkbaar op en top, Piet, en je voert die met veel empathie voor de zorgbehoevenden , en niet minder belangrijk: vaak met zalvende humor ten tonele. Puik!
# RE: De preek!Hans Van Battel 20-01-2020 19:22
Mooi en van dichtbij geschreven!
# De preek!Pieter Wouter Broekharst 20-01-2020 21:23
Dankjewel, Hans.
# De preek/Stil verlangenPieter Wouter Broekharst 21-01-2020 18:45
Lieven en Hans, beiden bedankt voor jullie waardering. Wat de zorg betreft: ik ben werkzaam in de wijkverpleging en kom dus (al 20 jaar) in aanraking met zowel somatische als p.g. "patiënten". Vooral dementerenden in zowel intramurale en extramurale zorg hebben mijn speciale "belangstelling ". Het teruggaan in de tijd is voor deze mensen nog een houvast, en ik probeer altijd hen een verhaal te ontfutselen.
Prachtige en enthousiaste gesprekken zijn dat vaak. En die gebruik ik dan weer in mijn verhaaltjes en gedichten en hoop dat daardoor dementie bespreekbaar blijft.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Mijn Soulmate

Geschreven door Jeroen van Berckum. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Ademloos staar ik naar het computerscherm. Twee jaar heb ik op dit moment gewacht. Eindelijk mag ik je zien.Mijn hart maakt een sprong als jouw scherm aanspringt. Jouw kame...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

Stink ik soms?

09, apr, 2020 Han Maas

De verjaardag

13, mei, 2020 Jeroen Follens
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!