Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 650

De preek!

Op het naambordje naast zijn kamerdeur staat: Dr. G.E.Bak, e.p.

Vanwege dat e.p. wordt hij soms oneerbiedig “Malle Eppie” genoemd, maar zo mal was Gijsbertus Evelinus niet, want meneer Bak is Doctor in de Godgeleerdheid en emerituspredikant.   

Af en toe loopt hij van de gesloten p.g.-afdeling in het verpleeghuis mee met bezoekers, die van de afdeling gaan en hem niet kennen, want het is hem niet aan te zien dat hij daar is opgenomen.

Maar hij gaat nooit verder dan tot het verbrede deel van de gang, dat aan één kant open is en naar beneden uitziet naar de grote conversatiezaal.

Met zijn stentorstem; want die heeft hij nog steeds; en zijn handen op de balustrade die als spreekstoel dient begint hij:

“Geliefde gemeente. Vandaag gaan wij het hebben over..” En dan volgt er een gloedvolle preek.

Niemand daar beneden in de zaal stoort zich er aan en iedereen luistert, want het is steeds weer een andere tekst.

Na het “Amen” van dominee Bak volgt steeds het “Amen” van beneden.

Door twee verzorgden, die zich inmiddels achter hem hebben opgesteld, laat hij zich zonder problemen naar de afdeling terug begeleiden. Omdat hij na zijn emeritaat vaak als gast in andere gemeenten heeft gepreekt is de “vreemde omgeving”  hem toch vertrouwd en voelt hij het alsof hij naar de consistorie wordt begeleidt.

Even was de dominee terug in de tijd. Al zijn preken zitten nog muurvast in zijn hoofd, terwijl hij zijn vrouw – na ruim vijftig jaar huwelijk – die elke dag komt, niet meer herkent, want dementie joeg heel veel herinneringen uit zijn geheugen

Met zijn preken is meneer Bak nog zo blij als een kind. Dat zie je aan zijn stralende gezicht en enthousiaste gebaren als hij daar boven aan de balustrade staat.

Als zijn vrouw komt is zij steeds gekleed  in een stemmig mantelpakje, want dominee Bak is een vooruitstrevend mens en helemaal in zijn sas als hij kan converseren met een vrouwelijke collega.

Vooral als zij dan ook nog zijn naam in lekkers bij zich heeft: gebak!

Dit artikel delen?
Auteur: ©Pieter Wouter Broekharst
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 275
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "De preek!"

Geschreven door Pieter Wouter Broekharst . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!