1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  969 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

De oude viespeuk

Publicatie op : 30-01-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De oude viespeuk

275 Hits.
Met alle fatsoen die ik op kan brengen bedien ik de oude man aan mijn bar. Het kost me al mijn professionaliteit. Mijn glimlach is nep. Naar mijn eigen idee, zichtbaar nep. Maar hoewel klant de koning is zijn mijn gedachten van mij. De godvergeten oude viespeuk. In zijn dure designeroutfit met dat irritante leesbrilletje halverwege zijn neus. Het was niet de eerste keer dat hij in mijn kroeg was. En elke keer zat er een andere jonge vrouw naast hem. Zijn aandacht was altijd volledig gericht op de jonge vrouw. De elegante gast van ergens achter in de 50, misschien begin 60 kwam zelfverzekerd, innemend, intelligent en behoorlijk in de slappe was over. Net als al die andere keren dronk hij ook nu geen alcohol terwijl de zeker 30 jaar jongere vrouw haar zoete witte wijntjes net zo gemakkelijk achterover kolkte als water.
Mijn aversie tegen de vriendelijke beleefde man werd met de minuut groter en de laatste koffie die ik hem bracht had dan ook een voetbad omdat ik de kop en schotel meer neerkwakte dan zette.. Hij keek me echter alleen maar een keer van boven zijn idiote leesbrilletje aan en vroeg me serieus of het goed met me ging.
Of het goed met me ging? Net of die oude viespeuk het ook maar iets interesseerde hoe het met mij ging. Ik had hem zelfs nog nooit twee keer met dezelfde vrouw gezien. Ze leken echter wel allemaal op elkaar. De kleding, de haardracht en de make-up waren bijna identiek. Ook de aanhankelijkheid en het alcoholgebruik waren bijna gelijk. Ze leken op hoertjes maar daarin leek iets niet te kloppen. Ik voelde een soort van medelijden met ze maar kon niet verklaren waarom.
Mijn gedachten werden nu ruw verstoord. Tumult!
Een nieuwe gast, breed, gespierd en zeker niet goedlachs beende met zware grote stappen naar het stel vlak voor mijn neus. Hij keek de oude niet eens aan maar richtte zich direct op de jonge vrouw.
“Meekomen! Nu!”
De oude man keek een keer minzaam naar de gespierde, bevelende en zichtbaar woedende gast van een jaartje of veertig.
De andere gasten keken verstoord en verontrust naar de bar. Veel waren het er gelukkig niet op een dinsdagavond.
De jonge vrouw schoot in een soort van onderdanige zelfverdedigingshouding. Verontschuldigde zichzelf. Spijt en angst waren zichtbaar in haar gekwelde gezicht. Ze pakte haar tas en wilde van haar barkruk afkomen.
De oude viespeuk zei haar te blijven zitten. Twijfel op haar gezicht. Ik zat toe te kijken. Said, mijn uitsmijter stond inmiddels ook bij het trio. Said en ik keken elkaar aan. We dachten te weten wat er nu ging gebeuren.
God, wat hadden wij het mis.
Razendsnel. Echt. Ik snap er nu nog steeds niets van. Die ouwe viespeuk. Geen flauw idee wat hij deed maar nog geen twee seconde later lag dat stoere, gespierde lijf klaaglijk over de grond te rollen. Het leek alsof die ouwe nog niet eens van zijn kruk was afgekomen.
 
De jonge vrouw kijkt toe. Geschokt. Dan opluchting, vervolgens komt er een verbeten trek over haar gezicht. Dan woede. De woede ontaard haar oh zo mooie gezichtje. Ze loopt op de dodelijk hoge hakken naar de klagende spierbal en plaats een van die hakken op zijn kruis. Ze kijkt de gekwelde man aan.
“jij vuile gore klootzak. Je kunt me niets meer maken. Niks, nooit meer. Mijn kinderen zijn veilig. Daar heeft deze geweldige man voor gezorgd. Succes in de bak. En eh John, je laptops, telefoons en je netwerk is inmiddels een open boek. Ik hoop dat je crepeert in de hel”. Dan haalt ze uit met die hak en een pijnkreet echode door de kroeg. Ze loopt terug naar de bar en drinkt haar glas in een teug leeg.
Geüniformeerde agenten komen binnen, slaan de klagende man in de boeien en nemen hem mee. Ze groeten de oude man aan de bar met respect. De jonge vrouw loopt naar de oude viespeuk en geeft hem een lange, maar met name erg warme knuffel. Dan vertrekt ook zij met een van de agenten.
Ik pak een fles whisky en schenk hem leeg over een flink aantal glazen. Pak een tweede fles en doe hetzelfde nogmaals. Zet de glazen voor iedereen die nog in de zaak is op de bar. Geef Said zijn glas, zet er een voor de oude man neer en neem er tenslotte zelf een in mijn hand die ik direct in een paar slokken leeg. De oude man schuift een tweede glas naar me toe. Hij neemt zijn leesbrilletje af en heft zijn glas naar me.
Ik proost met hem.
Zijn lach innemend.
De oude viespeuk. Op een ding had ik niet gelet. Waarschijnlijk door dat idiote leesbrilletje.
Zijn ogen. Oplettend. Alert.
Klotewout!
Hij grijnst nu.
Hij weet welke vooroordelen ik had.
Kutsmeris!
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
vooroordelen
669
Lezen?
Hottentot
533
Lezen?
in the pocket!
528
Lezen?