1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  969 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

De ooms en tantes van de Helmholtzstraat

Publicatie op : 18-08-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De ooms en tantes van de Helmholtzstraat

412 Hits.

bio was logisch
de melk had een blauwe dop
en ik was nog groen

 

‘Hè, altijd tegen etenstijd.’ Ik hoor het mijn moeder zo weer zeggen. Bertus stopte dan ‘s zomers met zijn ijskarretje op de hoek van de Helmholtzstraat en de Finsenstraat. Twee wafels met een schijf vanille- of bananenijs; van een dubbeltje of een kwartje. Een heerlijk gezicht als hij een nieuwe staaf in de houder liet glijden.

      Alle zomers waren warm. Thuis heb ik geen ansichtkaart waarop een kar met paard, maar wel foto’s: van een pony voor een fruitkar: Tommie. Van de Helmholtzstraat met slechts een paar auto’s. Van het landje met de boerderij waarop later Albert Heijn werd gebouwd. Van de tuinen die nog gras hadden en nog niet ontsierd werden door allemaal verschillende erkers. Zelfs geen schuurtjes.

      Het was de tijd waarin de buurman ‘oom’ en de buurvrouw ‘tante’ heette. Oom ging naar zijn werk en tante deed het huishouden, boodschappen bij de groenteman, de slager en de kruidenier. En op maandag de was met… een wasmachine! ‘s Middags wachtte ze met een kopje thee op de kinderen. Oom had net zijn eerste DAF 33 aangeschaft die hij iedere zaterdagmiddag waste.

      De melkboer, die zich door veranderende tijden ‘melkman’ ging noemen, bracht de melk aan huis en de bakker het brood. De kippenboer kwam wekelijks langs met zijn oude Ford Transit (zonder koeling!). De harmonicaman liep ‘s avonds door de straat en speelde zijn deuntjes. Om beurten gooiden mijn zusje en ik wat muntjes in een papiertje van het balkon af naar hem toe. De hond rook de schillenboer al van ver aankomen.

      ‘Pas op, de Kip,’ of ‘de Juut,’ waarschuwden we elkaar. We mochten op de hoek niet voetballen. Menig keer kwam er een Volkswagen Kever langs: deur open, bal in beslag genomen. Of er kwam een ‘stille’ langs op de fiets. Een wijkagent avant la lettre, maar dan in burger, zal ik maar zeggen. Die sprak ons dan op dreigende toon aan. Hij zou ons wel meenemen naar het bureau. Ik zie hem nog rood worden toen een jochie zei: ‘We kunnen nooit allemaal achter op uw fiets.’ Geen gevoel, zeker niet voor humor.

      Het was een feest als je zomers na het eten nog even buiten mocht spelen. Spelletjes als stand in de wand, stoepranden, verstoppertje of spoorzoekertje waren onze ‘games’ waar we alleen een bal, krijt en elkaar voor nodig hadden. Meer dan dertig kinderen woonden er in te kleine huizen die groot genoeg moesten zijn.

      Op de hoek van de Fraunhoferstraat en de Middenweg had een kale man met een snorretje een drogisterij: ‘Snorretje’. Een plank met vergeelde pakken waspoeder en een glazen snoeptafel. Geduldig wachtte hij totdat je eindelijk naast zoethout voor een cent de rest van je zakgeld zou uitgeven aan drop, zwart op wit, een stroopsoldaat of kauwgom. Dik werd ik er niet van. Wel iets zwaarder door het amalgaam dat tandarts Kroese, van de Middenweg even verderop, in mijn kiezen propte.

Alle winters waren koud. Iedere kerstvakantie sneeuwde het en bouwden we sneeuwhutten.

      Het was eind 1962, begin ’63. Ik dacht dat de Jaap Edenbaan er altijd al was geweest, maar die bleek pas een jaar daarvoor te zijn geopend. Aan de kant van de baan schuifelde mijn moeder op lage suède laarsjes met spekzolen. Ze was een soort juk met emmers: mijn zusje en ik hingen aan haar armen. Als de een op de been bleef, ging de ander wel weer onderuit. Het was de winter van Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping, voor mij nog altijd de personificatie van ijspret en vooral heroïek. De Linnaeusparkweg werd opgebroken om te worden geasfalteerd (nu liggen er weer klinkers), maar het begon streng te vriezen. Met tuinslangen werd de straat opgespoten zodat we een perfecte ijsvloer hadden. In mijn herinnering heeft het wel maanden geduurd… Op mijn houten schaatsen heb ik daar en op de ijsbaan leren schaatsen.

      In de bocht van de ijsbaan bij het restaurant stond destijds de oliebollenkraam. Mijn zusje en ik kochten oliebollen zonder krenten en rozijnen: die waren goedkoper. Van het geld dat we daarmee uitspaarden, kochten we er nog twee. Toen we ouder werden, reden we rondjes met muziek van een nieuwe popgroep: de Beatles. De ijsbaan werd het podium van verliefde tieners. Tieners zonder Facebook maakten hier échte vrienden en vriendinnen: ‘volgers’ en ‘likers’ genoeg.

      Toen tijdens de feestdagen een buurmeisje en haar ouders verongelukten, begon de eeuwige sneeuw van mijn jeugd te smelten.

   De authentieke Jaap Edenbaan waar de ouderwetse prikkabel met de lampjes als een parelsnoer in de wind danst. De baan die ik af en toe verguis als het dagen achtereen regent, moet nooit overkapt worden. De baan waar BN’ers kwamen voordat ze zo heetten: Anneke Grönloh kreeg er koude voeten na Brandend Zand. Die baan mag nooit verdwijnen voor huizenbouw, bedacht door een of andere bewindsvoerder die niet eens in de Watergraafsmeer woont. Het Science Park aan de Kruislaan, waar ik de hoge bomen nog heb zien staan, is al erg genoeg.

      Hoog Sammy kijk omhoog Sammy want daar is de blauwe lucht

   Mijn rondjes zitten er weer op. Op het bankje in de buitenlucht maak ik minutieus mijn dure klapschaatsen droog. Alles is nieuw, alles is gemoderniseerd. Over de Kruislaan loop ik langs de Linnaeusparkweg naar de Helmholtzstraat. De laatste authentieke huurster is onlangs overleden. De ooms en tantes zijn voorgoed verdwenen. Huurders deden blijkbaar iets verkeerd. Kopers die ontevreden iedere muur slopen en erkers bouwen voor hun woongenot zijn nu op de voor hen goede weg. Studenten bevolken de hele Watergraafsmeer en zorgen voor de nodige overlast. De melkboeren en bakkers aan huis zijn uitgestorven. Je breekt je nek over de fietsen of de fietsers breken haast jouw nek als ze op de stoep fietsen met hun ogen gericht op hun smartphones.

      Ik steek mijn sleutel in het slot van mijn ouderlijk huis en denk toch even aan Wim Sonneveld.

      De nieuwe tijd, net wat u zegt. Ik was een kind, hoe kon ik weten dat dat voorgoed voorbij zou gaan.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

20.08.20
Feedback:
U schrijft prachtig. Een warm verleden, wat is er veel veranderd.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 21.08.20
  Dank je hartelijk, Nicole. Dat je 'u' tegen mij zegt, maakt het nog nostalgischer. Zeg maar 'je' hoor.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
756
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
754
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
688
Lezen?