Cato van Burgh

De onbekende vroege vogel

© Cato van Burgh op 04.09.2022.

Vanuit de verte zie ik hem weer staan. Altijd op dezelfde hoek van de parkeerplaats, verscholen achter struikgewas en enkele bomen. Het is nogal een vreemde plek om te gaan staan. Achter de begroeiing in een uithoek, waar hij kennelijk niet door anderen gezien wil worden. Ik passeer hem op vijf meter afstand om via het doorgaande looppad de straat over te steken. Het puzzelt mij waarom de man daar staat en wie hij is. Tegenover de parkeerplaats staat een groot kantorencomplex, waar diverse bedrijven en een kinderdagverblijf zijn gehuisvest. Daarnaast ligt een groot algemeen ziekenhuis.

Als ik langs hem loop, zie ik dat hij een mobiele telefoon in zijn handen heeft en een kleine zwarte rugzak draagt. Qua kleding ziet hij er verzorgd uit; nette blauwe jeans, licht beige leren jas en keurige instapschoenen. Zijn sluike blonde haren heeft hij met gel speels omhoog gedaan. Ik schat hem een veertiger en als iemand die onderweg is naar zijn werk. Op dit tijdstip van de dag -  voor acht uur ’s ochtends - zal hij niet zomaar uit bed zijn gekomen om hier te gaan staan. De toestroom van mensen die van de parkeerplaats naar het ziekenhuis lopen is groot. Niemand blijft stil staan en de meesten lopen met ferme pas door. Een enkeling slentert met zijn neus in de lucht om nog even te kunnen genieten van de buitenlucht, voordat ze ergens binnen aan het werk gaan.

Zou deze man soms wachten op een collega? Het is echter geen logische plek om af te spreken. Vanaf zijn positie stap je niet zomaar in om te gaan carpoolen. De plek waar hij staat vind ik verdacht. Ik heb wel eens ergens gelezen hoe een privé detective onopvallend, op gepaste afstand, de omgeving kan observeren. Dat lijkt mij het meest aannemelijk. Heeft deze man een opdracht uit te werken en moet hij bewijs vastleggen van een overspelige partner of is hij ingehuurd door een baas of verzekeringsmaatschappij en gaat het hier om een fraudezaak? Het kan natuurlijk ook goed mogelijk zijn dat hij zelf de jaloerse partner is, die de gangen wil nagaan van zijn lief. Misschien een ex partner? Of wellicht een stalker? Dan zie ik een vrouw met een elektrische bakfiets aankomen fietsen met twee kleine blonde krullenkoppen in de wagen voorop. O ja, het kinderdagverblijf…hij zou een vader kunnen zijn van één van de kinderen die hier naar het kinderdagverblijf gaat. Zou hij zijn kind niet mogen zien en is dit zijn manier om toch een glimp op te vangen van zijn zoontje of dochtertje? Ik kan helaas niks aflezen aan zijn gezichtsuitdrukking. Hij heeft een neutrale starende blik terwijl hij op zijn mobiele telefoon scrolt. Hij valt niemand lastig en er is geen verbod om hier stil te staan, maar toch…

Het is even door mijn hoofd geschoten om hem een keer aan te spreken, maar wat kan ik vragen? Dit idee heb ik snel opzij geschoven, want ergens bezorgt zijn aanwezigheid mij kriebels.  Het past immers niet in het totaalplaatje van al die passerende mensen. Juist dat gegeven houd mij nu al enkele weken bezig. Inmiddels betrap ik mezelf erop dat ik elke keer uitkijk naar zijn vaste plek. Ik ben zijn observant geworden. De komende tijd wil ik eens gaan opletten of ik een patroon kan ontdekken op welke dagen hij er staat. Wie weet is het zijn gewoonte om op die plek te roken.

Zal ik mijn keel hard schrapen als ik langskom? Eens zien of hij opkijkt. Ik heb het mijn kantoorgenoot nog niet verteld, aangezien ik mij er bewust van ben dat mijn fantasie soms eindeloos met mij aan de haal kan gaan. In ieder geval dusdanig dat ik het maar weer opschrijf. Zoals één van mijn patiënten onlangs zei: “Mijn gedachten dwarrelen soms alle kanten op dat ik ze wél moet opschrijven.” Het voert een stap te ver om de bewaking van het ziekenhuis aan te spreken over de vreemde man achter de bosjes. Hij zal vast geen terroristische aanslag beramen. In mijn spreekkamer mag ik beroepshalve mensen allerlei vragen stellen, maar dat kan natuurlijk niet zomaar bij een willekeurig persoon op straat. Tja, ik zal mij er maar bij neerleggen dat het is wat het is. Een onbekende man met een ongekend doel. Hij zit overduidelijk in mijn allergiezone en daar zal ik mee moeten dealen. Maar hoe? Hier kan ik enkel mijn ideeën aan u voorleggen. Wat denkt u?

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  07.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk verhaal!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  04.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Loslaten die controle! Helaas of gelukkig laat onze fantasie zich lastig beteugelen.

  Vlot geschreven Cato, graag gelezen.
  (dat gegeven houdT mij)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 270
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Carrie Jones: Elfenstof

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.