Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Poëzie
Inzendingen: 1054
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
De oliebollen van mijn vader
© Trees Middelkoop op .
Aantal hits: 416

In de eerste jaren na de oorlog werd ik geboren, een arm gezin met vijf kinderen.

Voor mijn moeder was ik haar eerste kind, zij trouwde na de oorlog met mijn vader een weduwnaar met vier kinderen in de leeftijd tussen 4 en 16 jaar. Geen eenvoudige opgave, maar ze ging er voor, met heel haar hart. Ik kreeg nog een zusje en toen was, zo zouden ze tegenwoordig zeggen, ons gezin compleet.

Zo groeide ik op tussen veel grote en bijna grote mensen. Dat was wel interessant voor een nieuwsgierig meisje als ik.

Mijn vader werkte hard voor zijn gezin, vaak s’avonds extra klussen voor wat extra geld. Mijn moeder kon toveren met geld, zuinig als ze was, ik had het gevoel heel rijk te zijn. Dat zat in kleine dingen, even een nieuw kraagje op een oude jurk of een nieuwe strik voor in mijn haar, eerst gesteven dan gestreken.

Mijn vader was trots op zijn kinderen, hij uitte dat niet zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is, maar ik voelde dat zeker.

Hij was een man van tradities, alles moest gaan zoals het altijd ging. Een antieke misschien wat starre man, maar wel gezellig. Hij speelde piano en niet onverdienstelijk, s’Avonds speelde hij meestal voor ik naar bed ging, of als een jarige was of een feest, zoals sinterklaas kerst enz enz.

Zijn rol op zulke dagen was duidelijk. Hij zorgde voor het entertainment terwijl mijn moeder verder voor alles zorgde. Beide waren tevreden over deze verdeling.

De december feesten, sint, kerst waren koren op zijn molen, hij hield van deze jaarlijks terugkerende hoogtij dagen, hij hield ervan bij elkaar te komen met familie.

Iedereen kwam bij ons, bij ons thuis werd het een feestje, een feestje dankzij mijn vader.

Nauwelijks bijgekomen van de sint en kerst brak de jaarwisseling aan, een familie feest waarbij iedereen weer bij ons kwam om dit te vieren, oma, mijn tante  oom, neven en nichten. Ook de verkering van de oudere zusters en broer waren van de partij.

De voorbereiding kostte veel tijd, mijn moeder deed dat eigenlijk helemaal zelf en mijn vader, och die dacht dat hij de regie had.

Op de dertigste van die maand ging het weer gebeuren, mijn vader gaat oliebollen bakken met de hulp natuurlijk van mijn moeder, we spreken over de vijftiger jaren dus de middelen waren eenvoudig doch voldoende aanwezig in onze kleine keuken.

In de morgen van deze dag schilde mijn moeder de appelen, weekte de rozijnen, sneed de sukade, alles voor de oliebollen,

Daarnaast schilde ze appelen, echte goudrenetten, voor de appelbeignets, die als laatste gebakken zouden worden, ontdeed ze van het klokhuis, sneed ze in plakken en zette ze in de suiker en kaneel.

Alleen dat was al heel lekker.

Er werd altijd veel gebakken, wij bakten voor de hele familie, buren en kennissen, dus emmers vol met oliebollen moeten aan het einde van de avond klaar staan.

Schalen vol met de lekker appelflappen waren het sluitstuk.

Het meel, zout, melk en gist zijn de basis ingrediënten voor die overheerlijke oliebollen.

Eerst het beslag, dat werd gemaakt in een grote pan en met zijn grote handen sloeg mijn vader het mengel tot een gladde substantie. Dan kwam de eerste beproeving: niet stampen want anders stort het beslag in elkaar. Het moet rijzen, en rijzen…

In ons oude huis waren de vloeren van hout en dat trilde lekker als je stampte.

Als iemand naar boven kwam, wij woonden op één hoog, werd deze direct gemaand tot….. zachtjes lopen. Het hield ons de hele middag bezig.

Er werd normaal om zes uur warm gegeten en we dronken thee en dan ging mijn moeder aan de slag. Wij lagen dan al in bed, de groten gingen hun eigen weg.

Mama bekleedde de plankjes boven het fornuis en het aanrecht met kranten tegen de vetdamp en zette vast de pan met olie op. Voor het fornuis kwam een hoge kruk voor papa die kon niet zo lang staan en als alle gereed was begonnen ze met bakken.

Papa deed de bollen beslag in de olie, liet ze bruin bakken en deponeerde ze in een vergiet om uit te lekken. Dan kwam mama erbij om ze in de emmer te deponeren. Zo werden honderden oliebollen gebakken.

Het was direct flink heet in de keuken de deur naar het plat ( een brede veranda ) staat de hele avond open en het is altijd flink koud op die datum in die tijd.

Halverwege de avond daalde een mandje naar beneden, van de buurvrouw van drie hoog, met een bordje in het midden. Oliebollen om te proeven, dat wisten mijn ouders direct, dat gebeurde elk jaar.

Lachend deed mijn moeder een aantal bollen in het mandje en gaf een ruk aan het touwtje en het mandje ging weer omhoog,  dit ritueel herhaalde zich bij de appelflappen. 

Als de oliebollen gebakken zijn wordt het beslag gemaakt voor de appelflappen, meel, zout en bier, heerlijke ingrediënten. Met haar handen haalde mijn moeder de appelschijven door het beslag en dan in de hete olie, het spetterde enorm en na het bakken had ze vele kleine brandplekken op haar handen. Dat hoort erbij zei ze dan. Mijn vader keerde de flappen en legde ze in de vergiet om uit te laten lekken. Als alles gebakken was maakte mama schoon en een schaal warme oliebollen stond op tafel.

Dan laat heel laat op de avond dronken we koffie met warme oliebollen, ondanks dat ik nog klein was mocht ik uit bed komen, om dit mee te beleven.

Dit herhaalde zich jaar in jaar uit, ik keek er elk jaar weer naar uit.

Wat een warme herinnering is dit en nog jaren nadat mijn vader overleed, heb ik oliebollen gebakken naar zijn recept, echter zonder het mandje van de buurvrouw van drie hoog. 

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "De oliebollen van mijn vader"

Geschreven door Trees Middelkoop . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart