Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

De modeshow

Eigenlijk hadden we allang besloten wat anders te gaan doen. Een modeshow waar lederen kleding in Oostenrijkse stijl werd getoond, kon niet rekenen op ons enthousiasme. Dat veranderde bij toverslag toen het mannelijke model zich met zijn gevolg aandiende.
‘Ik geloof dat ik vanavond toch maar naar die modeshow ga,’ begon er één. Daar sluit ik me bij aan, zei de douairière bevallig die zijn bijnaam te danken had aan de kokette en altijd chique gebaren waarmee hij zijn zwaarlijvigheid met wisselend succes in zijn voordeel wist om te buigen. De tijd dat hij zich schaamde voor zijn lichaam had hij al geruime tijd terug achter zich gelaten.
Nadat hij zich tijdig verzekerd had van de beste plaats, vulde de zaal zich met gasten van het hotel. Zodra het licht werd gedimd nam een oudere heer met een te gebronsde huid en een uitgegroeide coupe soleil het woord. De douairière boog zich naar zijn buurman en fluisterde giechelend achter zijn hand: ‘Als dit zijn vaste vriend is, wordt het een eitje!’ Hij verstomde toen het model kort daarop als eerste de catwalk betrad. ‘Die heeft wel wat te bieden,’ siste hij even later gulzig en keek geobsedeerd naar de strakke leren broek die weinig aan de verbeelding overliet. Met een oogverblindende lach probeerde hij de blik van de jonge god te vangen. Terwijl hij zijn pas vlak voor de douairière inhield, strooide hij gretig zijn wulpse blikken over hem uit.
‘Hij ziet wat in je,’ zei zijn buurman. De spot in zijn stem ontging de douairière.
‘Ach, antwoordde die gelaten, het zijn professionals, als je naar ze lacht, lachen ze gewoon terug.’ Niettemin nam hij, zodra de jongen weer opkwam, zijn meest verleidelijke pose aan. Zelfverzekerd keek hij het model aan en knipperde terloops met zijn ogen. Als een professionele verleider stond de jongen vlak voor hem stil, draaide met zijn onderlichaam en nam de smachtende blik die hij kreeg toegeworpen dankbaar in ontvangst.
Na een korte pauze werd in een belendende zaal de koopwaar door zijn favoriet aan de man gebracht. Daar stelde de douairière beheerst de zachtheid van het leer vast door discreet de ruimhartig uitgestoken dijbeen van de Adonis, te verkennen.
Na de koop stopte hij met een zelfverzekerd glimlachje de kwitantie in zijn binnenzak. Hij was er van overtuigd dat de tijd rijp was om de halve finale in te luiden. Onvermoeibaar toverde hij voor de zoveelste maal zijn meest verleidelijke glimlach tevoorschijn en zei: ‘Zullen we ons in de bar laten verwennen met één van de excellente cocktails die ze daar schenken? Hij leek er van overtuigd dat deze zet hem uiteindelijk naar de finale zou leiden.’
De begeerde bekeek zijn bewonderaar vol ironie en deed een stap naar achteren. ‘Ik heb mijn vrouw beloofd direct na afloop naar huis te gaan.’ Met een ingehouden lach verdween hij spoorslags. Zijn dik gevulde portefeuille hing achteloos uit zijn achterzak.

Paul Woerlee
Auteur van ‘Apen in een pak’
Dit artikel delen?
 • Hits: 682
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal