Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De lamp

In de kamer staat een staande lamp met een mooie witte, ronde kap. Hij verspreidt een zacht licht en als je er naast zit, geeft hij genoeg licht om bij te lezen of te puzzelen. Ook kan je bij zijn licht breien, haken of borduren. De lamp voelt zich dan ook erg belangrijk, dat hij voor zoveel plezierige bezigheden kan zorgen.

Hij staat al jaren in deze kamer. Hij heeft al heel wat gezien en gehoord van de mensen en de kinderen, die in dit huis wonen. De kinderen heeft hij op zien groeien. Toen ze klein waren en over de grond kropen, hield hij zijn gloeilamphart vast, want stel dat ze te hard tegen hem aan zouden stoten en dat hij op ze zou vallen! Hij moet er niet aan denken! Maar het is allemaal goed gegaan.
Hij heeft ruzies gehoord, maar ook rustige avonden meegemaakt. Er was soms verdriet, maar ook blijdschap. Er was ook wel eens onrust.
Als hij nog denkt aan de avonden dat de kinderen naar een feestje gingen en veel te laat thuiskwamen… Wat had hij veel medelijden met vooral de moeder, die vreselijk ongerust was. Dan bleef hij ook ‘s nachts aan, net zolang tot de kinderen weer veilig thuis waren. En iedereen met een gerust hart ging slapen, hij ook.
Dat ging zo jaren door. Hij had het prima naar zijn zin.

Maar toen veranderde er iets. Er kwam een soort kast in huis met bewegende beelden. De kast werd ‘televisie’ genoemd.
Vanaf dat moment was hij niet zo belangrijk meer. Ze gingen met z’n allen naar dat kastje zitten kijken. Niemand zat meer gezellig op de stoel naast hem, om te lezen of zo. Hij was alleen nog maar goed om licht te verspreiden.

De lamp voelde zich verschrikkelijk in de steek gelaten. Eigenlijk wilde hij het liefst, dat zijn gloeilamp steeds vervangen moest worden. Dat zou ze leren om hem zo te verwaarlozen! Maar het was een ledlamp en die ging heel lang mee, dus dat lukte niet.
Heel af en toe deed dat kastje het niet. En gingen ze weer gewoon in de kamer zitten, ook naast hem. Dat waren fijne momenten, er werd weer gelezen bij zijn licht. Maar het duurde nooit lang.
En zo leerde de lamp dat alles verandert en niets hetzelfde blijft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Ineke Dijkhuis op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
24.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi sfeerbeeld. Ik laat de tv steeds vaker uit en luister bij sfeervol licht naar de radio. Heerlijk.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Hoewel ik zelf vanaf jongs af aan al bij de TV-generatie hoor, is het verlangen naar vroegere, simpelere tijden er niet minder door. Lief in z'n eenvoud en fijn om te lezen, Ineke.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ineke Dijkhuis 25.06.22
  Misschien zal het ooit nog eens gebeuren, dat er minder naar de televisie en de computer wordt gekeken.
  Bedankt voor je fijne reactie!
23.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een leuk verhaal Ineke,
Zonder tv was het best leuk!
Groetjes Trees
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ineke Dijkhuis 24.06.22
  Daar heb ik hele goede herinneringen aan. Ook aan het luisteren naar de radio. Er waren leuke radioprogramma's voor het hele gezin. Bedankt voor je waardering, Trees!
23.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een sfeervolle vertelling, Ineke, al ben ikzelf geen echte liefhebber van personificaties.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ineke Dijkhuis 24.06.22
  Ja, ik weet dat je geen liefhebber van personificaties bent. Daarom beschouw ik de vier sterren, die je me gaf, als een groot compliment! Dankjewel, Ewald!