Voor schrijvers, door schrijvers
968 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

430 Hits

Publicatie op:
De kikker, de haas en het midden

Op een dag vroeg de kikker aan de haas: ‘Haas, waar is eigenlijk het midden?’ Haas grinnikte en antwoordde: ‘Dat weet je toch, kikker, het midden is in het midden.’ Kikker keek bedenkelijk en haas zei: ‘Kom, ik zal het je laten zien.’

Ze liepen samen naar een open plek in het bos. Haas ging precies in het midden van de open plek zitten. ‘Kijk,’ zei haas, ‘dit is het midden.’ Kikker keek rond. De open plek was omringd met bomen, allemaal verschillende, van verschillende dikte, grootte en vorm. De open plek zelf was bezaaid met dennenappels, bladeren en zand. Haas zat leunend op zijn achterpoten op de bosgrond en keek tevreden naar kikker. ‘Zie je?’ vroeg haas. ‘Alle bomen zijn nu even ver van me af. Daarom weet ik dat dit het midden is.’

Kikker keek ongelukkig. Haas dacht dat kikker hem niet kon volgen. Daarom nam hij hem mee naar een grasveldje en ging weer precies in het midden zitten. ‘Kijk,’ zei hij weer, ‘hier is het midden, kikker! Zie je dat de randen van het grasveld allemaal even ver van mij af zijn? Daarom is dit het midden.’ Kikker keek om zich heen. Het gras was in slordige plukken gegroeid en hij zag dat hier en daar klavers groeiden en insecten zich over de kleine bladeren voortbewogen en hij ging nog net iets ongelukkiger kijken.

Daarom nam haas hem mee naar een berg kreupelhout en ze stopten precies halverwege de berg. ‘Kijk, kikker!’ zei haas. ‘Dit is het midden; precies op de helft. De uiteinden van de berg kreupelhout zijn nu even ver bij mij vandaan.’ Maar nog steeds keek kikker ongelukkig. Hij keek naar het kreupelhout, dat er slordig opgestapeld bij lag. Het zonlicht speelde over de takken en gaf het hout allerlei kleuren en tinten. Het leek wel te bewegen.

Haas keek ingespannen naar het gezicht van kikker en tot zijn schrik zag hij dat kikker een beetje scheel begon te kijken. Daarom spoedde hij zich naar andere plekken om kikker het midden te laten zien. Haas deed ontzettend zijn best. Op het einde zwom hij zelfs naar het midden van het meer en riep naar kikker dat hij nu toch moest begrijpen waar het midden was.

Toen haas druipend op de oever terugkeerde en hij kikker met zijn ogen dicht en een frons op zijn voorhoofd zag zitten, zakte de moed hem in de schoenen. Hij stond op het punt om het op te geven toen hij ineens het gezicht van kikker zag opklaren. Verbaasd keek haas toe hoe kikker een grote sprong maakte en riep: ‘Haas! Dank je wel! Alle plekken die je me vandaag hebt laten zien zijn het midden. En iedere keer dat je zei: hier is het midden, zat je er zelf. Ik begrijp daarom nu dat het midden is, waar je je zelf bevindt. Eigenlijk ben je dus altijd in het midden!’

Stomverbaasd keek haas kikker aan. Zijn mond zakte open zodat zijn lange tanden zichtbaar werden. ‘Kikker,’ sprak haas, ‘nooit had ik kunnen weten dat ik je iets kon leren dat ik zelf niet wist.’ Kikker lachte en toen moest haas ook lachen. Samen maakten ze een paar sprongen en ze wisten nu allebei dat ze hoog of laag konden springen, maar dat het midden hen nooit meer ontglippen kon.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De kikker, de haas en het midden"

Edith E
 • 86
 • 104
 • 2
22.01.20
Feedback schrijfkwaliteit
Origineel tot en met.
Grappige invalshoek en eigenlijk razend knap geschreven (vind ik)
Vraag me af hoe je hier toe gekomen bent.
(één puntje, hetgeen iets betreft, dat je volgens mij anders =beter= kunt verwoorden : je schrijft : en hij ging nog net iets ongelukkiger kijken. Dat onderdeel van de zin loopt net niet helemaal niet vergeleken met de rest van je tekst).
 • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

 • Op losse schroeven (368) H.o.p.e 24-04-2020

  Op losse schroeven... Zittend op een vreemd bed, denk ik na. Het kraakt. Er missen schroeven. Was het zoals ik het verwacht had? Was het zoals ik het gehoopt had? Was het zoals het me toegezegd was? Op...

  Lees meer: Op losse schroeven