Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

419 Hits

Publicatie op:
De kerstboom van mijn vader
Het was bijna kerst dus moest er een kerstboom worden gekocht. Zoals alle jaren deden we dat een week voor de kerst.
Wij woonden in een niet te grote bovenwoning in Amsterdam. Het waren de vijftiger jaren, we waren eigenlijk best arm maar mijn ouders waren tevreden gelukkige mensen.
Op zaterdag was het zover.
“Niet te groot hoor” maande mijn moeder.
“Ik doe mijn best maar ik wil een mooie boom” benadrukte mijn vader en vertrok met mij in zijn kielzog op weg naar het plein. We namen de fiets mee, een auto bezaten we niet, een fiets was al een heel bezit, om de boom op te leggen.

Op het plein niet ver van ons huis stond de kerstbomen verkoper met zijn handel. Hij had er echt veel te koop. Geen Nordmann of Servische spar.
Nee, hele gewone sparren van klein tot groot.
De verkoper kende mijn vader al jaren.” Zo, het moet weer een grote worden?”
“Ik wil weer zo’n dikke grote boom.” Ik stond erbij en keek naar mijn vader. Hij genoot hiervan, hij bepaalde, het was zijn kerstboom. We waren lang bezig, de klok op de paal gaf inmiddels vijf uur aan, wij bleken al drie uur onderweg.
Het werd een hele grote dikke boom.
Papa legde hem op de fiets, ik moest de top vasthouden achter de fiets zodat hij niet opzij zakte. Ik voelde me verantwoordelijk.
Samen naar huis en thuis afwachten wat mama zou zeggen.
Toen ze de boom zag, schrok ze,
“De deur staat open, leg die boom maar op het balkon, opzetten doen we toch pas de avond voor kerst”
Papa keek haar blij aan, knipoogde naar mij en mama ging zuchtend zitten.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De kerstboom van mijn vader"

© Trees Middelkoop