Ineke Dijkhuis

De kerstboom (sprookje)

© Ineke Dijkhuis op 21.12.2021.

Op de stoffige zolder ligt al jaren een kerstboom. Ook liggen er dozen vol kerstballen en slingers. 
De familie gaat met de kerst altijd een paar weken op reis. Er wordt dus nooit meer een kerstboom neergezet. Vroeger, toen de kinderen nog klein waren, ja, toen wel.  Maar de kinderen zijn nu groot en wonen niet meer thuis.

Maar dit jaar is het anders. De koffer, die altijd mee op reis gaat, wordt op de zolder neergezet. Hij vertelt, dat er een virus rondgaat in de wereld en dat het verstandiger is om thuis te blijven. Daarom is hij nu naar de zolder verbannen.
‘En het zou best eens  kunnen, dat jullie dit jaar naar beneden worden gehaald,’ zegt hij tegen de kerstboom en de versieringen.
De dozen met kerstballen dansen op en neer bij dit bericht en er klinkt gedempt gejuich.
‘Rustig, rustig,’ waarschuwt de kerstboom, ‘straks breken jullie nog.’
En ja, een paar dagen voor Kerstmis worden de kerstboom en de dozen met de versieringen naar beneden gehaald.
‘Veel succes!’ roept de koffer, ‘Geniet ervan!’

De kerstboom wordt opgetuigd. De piek komt bovenin, de lampjes gaan er voorzichtig in en de kerstballen worden aan de takken gehangen.
De kerstboom kijkt oplettend toe of het wel goed gaat.
En geeft waarschuwingen.

‘Denk eraan, dat jullie goed blijven branden,’ zegt hij tegen de lampjes, ‘niet steeds aan/uit/aan/uit!’

‘En jullie zijn kérstballen, dat betekent, dat jullie netjes blijven hangen en niet met elkaar gaan voetballen!’ zegt hij streng tegen de kerstballen.

Ook de slingers worden gewaarschuwd, ze mogen niet slingeren, maar moeten keurig op de takken blijven liggen.

De piek staat fier bovenop de boom trots om zich heen te kijken. Het lijkt wel of hij zeggen wil: Zien jullie wel hoe mooi ik ben? 
Maar ook hij wordt door de kerstboom gewaarschuwd, hij mag niet scheef gaan staan en niet wiebelen.

En zo houdt de kerstboom alles in de gaten. En hij geniet! Eindelijk weer eens in volle glorie in de warme huiskamer in plaats van op de koude, donkere zolder. Hij kijkt vol trots naar zijn mooie takken en de prachtige versieringen. Voor hem is het nu pas echt Kerstmis!

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  24.12.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  leuk maar ik had ook iets meer willen lezen! Fijne dagen Ineke!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  21.12.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel leuk om te lezen. Het karakter van de kerstboom springt eruit. Toch had ik het gevoel "er gaat nog iets gebeuren" en dat kwam niet. Deel 2?
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 693
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Mirjam Visker: Lappa is verdrietig - Lappa jest smutny (NL/PO)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.