Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

De hoek van de ronde bar

Publicatie: 12 januari 2021

Behalve Co deden ze niet aan ‘kissie-kijken’. Ze hielden hem liever voor de geest zoals hij was. Misschien lag hij er wel helemaal blauw bij. Dat hoor je wel meer. Of misschien juist te wit, alsof dat niet eng is. Grauw, dat was zijn echte kleur, maar weet zo’n kraai veel. Die heeft hem nooit in levenden lijve gezien. Die doet ook maar zijn werk. Het is een handel waar nooit de klad in komt.  Maar wat een prijzen vragen ze om je onder de groene zoden te stoppen. Een oven vonden ze helemaal niks. Alleen Co twijfelde. Verbranden is huiveringwekkend, maar de verstikkende grond leek hem nog een graadje erger. ‘lul toch niet,’ had Theo gezegd. ‘Je bent toch dood? Twee keer doodgaan lijkt mij onmogelijk. Ik kies voor de goedkoopste oplossing. Want je bent een probleem als je gaat. Ze moeten je ergens kwijt.’

Co had gewacht tot de schaarse familie verdwenen was, liep naar de kist en pakte een stoel. ‘Zo, daar zitten we dan, lieve Frans. Nou ja, ik dan. Eindelijk alleen. We kennen elkaar al dertig jaar; het wordt tijd dat we weten wie we zijn. We hebben tijd verspild aan het ontkennen van elkaar en daarbij uiteindelijk onszelf tekortgedaan. We zaten samen aan de bar, maar nooit naast elkaar. Vaak had ik het gevoel dat ik er niet was, alsof ik op de hoek van een ronde bar zat. Waren we bang dat de gabbers erdoor geshockeerd zouden worden? Onze gevoelens, díé hadden een schok nodig.

Als Theo ging sluiten sloeg jij links en ik rechts af. Het lijkt wel of dezelfde richting een bepaalde moed vereiste die wij als ouderen in een moderne tijd niet hadden. Hoe vaak zijn we niet die bruine kroeg met al dat hout binnengestapt? Was het dan zo moeilijk voor ons om uit zo’n houten IKEA-ding met zes planken te stappen? Wat belemmerde ons, een lange jas of een kostuum die erin hing? En nu lig je erin, met je beste kostuum aan. Jij ging te vroeg en ik kom te laat.’

‘We gaan sluiten meneer,’ zei een man.

Co stond op. ‘Ik moet gaan, Frans, tot morgen.’ Hij gaf hem een zoen op zijn voorhoofd. ‘Ik heb ook mijn tijd wel gehad. Dat voel ik. Ik weet niet waar jij heen gaat, en ik weet niet waar ik terechtkom. Misschien wel op dezelfde plek. Wie zal het zeggen. Kunnen we samen uit de kist komen.’

‘Dat Frans juist nu de pijp aan Maarten moest geven. Het raakt mij diep,’ zegt Theo.

‘Weten jullie nog, een paar weken geleden toen hij een bal gehakt bestelde en die aan een zwerfhond gaf?’  

‘Zo was Frans, Arie. Frans keek niet op een rondje meer of minder. Willen jullie nog wat drinken?’ vraagt Co met natte ogen.

‘Nu bestellen we hem ter aarde. Drinken we ter nagedachtenis aan hem op een begraafplaats, terwijl mijn kroeg vlakbij is,’ slikt Theo.

‘Hij legde de lat ook altijd zo hoog. Wat moeten we zonder Frans…?’ snikt Co.

‘Hou eens op met dat gesnotter, Co. Je lijkt wel een mietje. Het leven gaat door. Wat moet ik met een gesloten kroeg? Er stond nog heel wat op die lat van hem. Regelen jullie dat onderling even? Die gehaktbal is van het huis – wat flikkert dat licht toch steeds?’

WAARDERING
HITS
389
AANGEPAST: 12-01-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
13.01.21
Graag je feedback a.u.b.:
Alleen de titel is al goed voor 5 sterren!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 13.01.21
    Had dat eerder gezegd, Annemarie. Dan had ik dat hele stuk niet hoeven schrijven. Bedankt!
12.01.21
Graag je feedback a.u.b.:
Weer genoten Han.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig