Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

De heer Vreeswijk - grote schoonmaak van de tijd

Publicatie: 25 oktober 2020

‘Dat weet ik heus wel,’ zei de heer Vreeswijks vader toen hij zich vergiste en op zondagochtend de klok een uur vooruitzette.
     Ruzie hadden ze nooit, ‘hooguit wat wrevel’, zei moeder. Zondagsavonds, na de stoofpeertjes, scrabbelden vader en moeder. De wrevel werd toch wel wreveliger als vader moeders woorden afkeurde: ‘Hartenlust, harteloos… Denk aan de tussen-n, moeder!’ De toen nog jonge heer Vreeswijk stopte dan de vingers in de oren als hij in bed lag. En nog dieper als vader en moeder in hun krakende houten ledikant met hartstochtelijke kreten hun wrevel gladstreken.

De heer Vreeswijk bergt de patience kaartjes op. Als laatste hartenvrouw. Alles wat hij liefhad is hem afgenomen: vader en moeder. Een uur meer voegt niets toe, dat mogen ze houden. Bij hem kraakt het ledikant niet; dat heeft het nooit gedaan.

      Zomer- of wintertijd, het maakt niet uit: zondag wordt toch wel maandag. Jarenlang heeft hij de tijd stil laten staan op de stand van de wijzers die wat hem betreft nooit meer hoefde te veranderen.  Gewoon de gewichten niet meer optrekken en het was klaar. Over en uit.
     Maar je tijd doden met afgezakte schouders is zelfmoord en zo nutteloos als een klok met gewichten op de grond en een verkeerd afgestelde klepel. Tijd te veel is een groot tekort dat hij wil aanvullen. Vroeger legde vader slechts één krant op tafel, nu liggen er vier buurtbladen in modern tabloidformaat opengevouwen met daarop de Friese staartklok. Door een flesje olie, een busje koperpoets en rechte schouders weet hij weer hoe laat het is. 

     Tiktak, tiktak… Tijd gaat soms te langzaam, meestal te snel. Het is middernacht. De heer Vreeswijk telt het aantal slagen van de Friese staartklok. Alsof hij de tijd controleert. Boven op de klok draagt Atlas de sterrenhemel, aan weerszijden geflankeerd door Faam: een gevleugeld mythologisch vrouwenfiguur met bazuin. Hij kijkt naar buiten en ziet sterren die er misschien al lang niet meer zijn: zondag is maandag geworden. 

Van zijn oma mocht hij vroeger de gewichten optrekken; wat een heerlijk ratelend geluid was dat. Later deed hij dat voor zijn moeder. Nu is de klok van hem; zo snel gaat alles. De slinger is op lengte te stellen met een schroefje, zodat het uurwerk langzamer of sneller gaat lopen. De stand waardoor de tijd terugdraait heeft hij nog steeds niet ontdekt.

WAARDERING
HITS
397
AANGEPAST: 25-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
26.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Prachtig! En schrijnend. Mijn dochter heeft een verhaal geschreven dat precies deze sfeer uitademt (en ook daar komt de klok aan bod ;) )
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
25.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Heerlijk melancholisch.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig