• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

De harde waarheid

Publicatie: 01 september 2020

Linda speelt piano alsof haar leven ervan af hangt. Met haar tong uit de mond schuift ze heen en weer op het krukje en kan haar eigen tempo haast niet bijhouden. Het liefste ‘forte’ en 'allegro' wat ongeveer inhoudt dat ze de piano niet bespeelt maar bewerkt. De foto’s op de pianokast trillen haast uit hun lijstjes. Haar vader kijkt telkens naar Linda als ze vurig speelt. Haar moeder neuriet mee terwijl ze afwast. Wat kan muziek lawaai én vreugde brengen in een huis!

Op een dag komt Kees langs. Linda vergeet het nooit. Kees en Antoinette wonen sinds twee maanden naast hen maar hebben nog niet kennisgemaakt. Het kinderloze echtpaar is erg op zichzelf. Linda opent de deur en ziet aan Kees dat hij niet zomaar komt. Hij wil haar ouders spreken. Haar vader ziet dat het ernstig is en stuurt Linda naar boven. Hij biedt Kees iets te drinken aan en vraagt hem te gaan zitten. ‘Goed, even dan’, zegt Kees. Linda is boven aan de trap gaan zitten om af te luisteren maar door de wasmachine die aanstaat is het gesprek niet goed te volgen. Ze hoort haar vader soms 'ok, begrijp ik' zeggen. Van de buurman verstaat ze iets van 'horen haar', 'het stoort' en 'niet kunnen'.  Mijn god, denkt Linda, al bijna huilend. Hij vraagt mijn ouders om ...

De woonkamerdeur gaat open. Ze staan nu in de hal. Haar vader: ‘u hoort het nog. Bedankt voor uw openhartigheid.’ Linda voelt boosheid opkomen. Bedanken? Openhartigheid? Zijn ze gek geworden? Die vent pakt haar lievelingsbezigheid af! Voorzichtig gaat ze naar beneden. Ze hoort haar moeder: ‘We moeten het Linda voorzichtig brengen.’ Kaboem!! Horen ze ineens. Linda. Ze heeft de kamerdeur dicht gesmeten. ‘Zo, zegt ze, ik speel nooit meer want het stoort blijkbaar. Ik heb alles gehoord.’

Even is het stil. Haar ouders kijken geschrokken. Het lijkt alsof ze betrapt zijn. Uiteindelijk zegt haar moeder: ‘ik denk dat we Linda de waarheid moeten vertellen.’ Haar vader zucht en zegt: ‘je hebt gelijk. Lieverd, Kees vertelde zojuist dat Antoinette ernstig ziek is. Ze heeft niet meer lang te leven. Dat weten ze sinds een paar weken, vandaar dat ze nog geen kennis gemaakt hebben. Zij rust inmiddels veel.’ Haar vader stopt even. Slikt en vervolgt : ‘Antoinette was pianolerares. Ze geniet enorm van jouw pianospelen maar de uren waarop jij speelt heeft zij rust nodig.’ Linda weet niet wat te zeggen nu ze zo verkeerd gedacht heeft. ‘We hebben de rusturen doorgekregen en je kunt gewoon dagelijks spelen. En dat is niet alles’, zegt haar vader en ze ziet zijn aarzeling. ‘Wat dan?’, vraagt Linda.

‘Lieverd, je mag zelfs op haar vleugel komen spelen’, zegt haar moeder met betraande ogen. ‘Dat zou Antoinette leuk vinden. Na haar overlijden wil ze zelfs dat jij de vleugel krijgt. Liever aan jou, zei Kees, dan aan haar familie." Linda, inmiddels in tranen: ‘Natuurlijk speel ik voor haar.’ En ze valt haar ouders huilend, van dankbaarheid én verdriet, in de armen.

WAARDERING

HITS

324

Artikel aangepast: 01-09-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
01.09.20
Feedback:
Kort en mooi!
Show more
01.09.20
Feedback:
Dat heb je bijzonder goed geschreven.
Show more