• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  971 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

De grote overstroming

Publicatie op : 25-07-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De grote overstroming

123 Hits.

Zodra de ochtend gloort, verzamelen zich vele kinderen bij de oude schuur. McKinley arriveert vandaag als laatste. McKinley is geboren op 4 april 1913. Of was het 2 jaar later? De witte lokale overheid vindt het niet de moeite waard om een geboorteregister van Afro-Amerikanen bij te houden. Door het spel op zijn mondharmonica wisten de anderen al dat hij ginds om de hoek zou komen. McKinley en zijn vrienden zijn voor altijd vrij van school omdat lezen en schrijven overbodig is om het werk te kunnen verrichten dat over een paar jaar van hen wordt verwacht. De jongens lopen het zandpad af op weg naar de rivier om samen te gaan spelen in de Mississippi Delta modder. De route naar de rivier loopt langs een eeuwenoude eik waar steevast op een dikke tak een noordelijke spotlijster zijn best bekende melodieën de wereld in fluit. Kijk je tussen de eikentakken door dan zijn de schitteringen van de zon op het grote water in de verte al zichtbaar.

Zijn van oorsprong uit Schotland afkomstige naam betekent ‘zoon van een witte krijger of eerlijke held’. Misschien was hij vernoemd naar de 25ste president of hadden zijn ouders zijn naam ontleend aan de hoogste berg van de Verenigde Staten, Mount McKinley. Hij zal het nooit weten want een vaderfiguur was niet lang in zijn leven geweest en een aantal jaren geleden overleed zijn moeder. McKinley was op dat moment ontroostbaar. Na het overlijden van zijn moeder verhuisde hij naar de Stovall-plantage waar hij werd opgevangen door zijn oma.

Het spelen in de Mississippi-modder heeft ervoor gezorgd dat McKinley niet verdronk in alle ellende. Hij speelt er zo vaak dat zijn oma Della hem Muddy Water noemt. Toch is zijn speelplek niet geheel zonder gevaar. “Pas vooral op wanneer de hemel zoveel huilt dat het water onophoudelijk op aarde blijft vallen”, zei zijn oma. “In zo’n periode kan de rivier onverwacht snel buiten haar oevers treden.” Mocht dit gaan gebeuren dan vertellen zijn vrienden vast en zeker vol trots hoe hun vaders uit alle macht werken om te  voorkomen dat hun favoriete speelplaats bij de Mississippi volledig wordt verwoest. Vandaag is er geen wolkje aan de lucht. Zo anders dan wat later in 1927 zou plaatsvinden…

Maandenlang was er regen, ’t waterpeil steeg en

zoveel zwarte vaders moesten voor blanke bewegen

Zij werden gedwongen om in de striemende regen

zandzakken te vullen en vervolgens te gooien tegen

de dijken waar het water door dreigde te breken

Het vruchtbare land langs de rivier stond blank en er verkeerden tienduizenden mensen op daken en in bomen

Alles overstroomde en 246 mensen vonden de dood

De overheid steunde vele blanken en liet, in ’t land van God,

zeker 300.000 Afro-Amerikanen, zonder blikken of blozen, over aan hun lot.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur: