SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De grote overstroming

Publicatie: 25.07.2021 | Wilco Jansen

Zodra de ochtend gloort, verzamelen zich vele kinderen bij de oude schuur. McKinley arriveert vandaag als laatste. McKinley is geboren op 4 april 1913. Of was het 2 jaar later? De witte lokale overheid vindt het niet de moeite waard om een geboorteregister van Afro-Amerikanen bij te houden. Door het spel op zijn mondharmonica wisten de anderen al dat hij ginds om de hoek zou komen. McKinley en zijn vrienden zijn voor altijd vrij van school omdat lezen en schrijven overbodig is om het werk te kunnen verrichten dat over een paar jaar van hen wordt verwacht. De jongens lopen het zandpad af op weg naar de rivier om samen te gaan spelen in de Mississippi Delta modder. De route naar de rivier loopt langs een eeuwenoude eik waar steevast op een dikke tak een noordelijke spotlijster zijn best bekende melodieën de wereld in fluit. Kijk je tussen de eikentakken door dan zijn de schitteringen van de zon op het grote water in de verte al zichtbaar.

Zijn van oorsprong uit Schotland afkomstige naam betekent ‘zoon van een witte krijger of eerlijke held’. Misschien was hij vernoemd naar de 25ste president of hadden zijn ouders zijn naam ontleend aan de hoogste berg van de Verenigde Staten, Mount McKinley. Hij zal het nooit weten want een vaderfiguur was niet lang in zijn leven geweest en een aantal jaren geleden overleed zijn moeder. McKinley was op dat moment ontroostbaar. Na het overlijden van zijn moeder verhuisde hij naar de Stovall-plantage waar hij werd opgevangen door zijn oma.

Het spelen in de Mississippi-modder heeft ervoor gezorgd dat McKinley niet verdronk in alle ellende. Hij speelt er zo vaak dat zijn oma Della hem Muddy Water noemt. Toch is zijn speelplek niet geheel zonder gevaar. “Pas vooral op wanneer de hemel zoveel huilt dat het water onophoudelijk op aarde blijft vallen”, zei zijn oma. “In zo’n periode kan de rivier onverwacht snel buiten haar oevers treden.” Mocht dit gaan gebeuren dan vertellen zijn vrienden vast en zeker vol trots hoe hun vaders uit alle macht werken om te  voorkomen dat hun favoriete speelplaats bij de Mississippi volledig wordt verwoest. Vandaag is er geen wolkje aan de lucht. Zo anders dan wat later in 1927 zou plaatsvinden…

Maandenlang was er regen, ’t waterpeil steeg en

zoveel zwarte vaders moesten voor blanke bewegen

Zij werden gedwongen om in de striemende regen

zandzakken te vullen en vervolgens te gooien tegen

de dijken waar het water door dreigde te breken

Het vruchtbare land langs de rivier stond blank en er verkeerden tienduizenden mensen op daken en in bomen

Alles overstroomde en 246 mensen vonden de dood

De overheid steunde vele blanken en liet, in ’t land van God,

zeker 300.000 Afro-Amerikanen, zonder blikken of blozen, over aan hun lot.

WAARDERING

HITS:

405

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.