1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  951 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 23-09-2020

Hits: 296

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De gebroken vaas

Aangepast: 23-09-2020

De gebroken vaas

 
Ze hadden lang zitten natafelen in de woonkeuken. Eveline had haar zoontje net naar boven gebracht en Yvon ging nog even de kamer in om de lampen uit te doen. Frans nipte ondertussen aan zijn cappuccino.
Opeens klonk er een uitzinnig gekrijs:- mijn dure Chinese vaas aan gruzelementen!
Iedereen rende de kamer in om te kijken wat er was gebeurd. Daar stond Yvon met haar handen voor haar ogen te janken te midden van de brokstukken die wijd verspreid over de vloer lagen. Alsof er een fragmentatiebom was afgegaan.
-Hoe kon het, hoe kon het gebeurd zijn, stamelde ze. Ze hadden al die tijd in de keuken gezeten, niemand was in de kamer geweest.
De vaas was het pronkstuk van de familie. Hij stond vroeger altijd op een prominente plaats in de hal.
Het was een 16de eeuwse Chinese vaas waarop het verhaal van de acht onsterfelijken was geschilderd. Een absoluut topstuk hadden ze bij ‘kunst en kitsch’ gezegd met een geschatte waarde van ongeveer 5000 Euro.
Eveline had tijdens de boedelverdeling van hun overleden ouders haar zinnen gezet op de vaas. Zij was er als kind al door gefascineerd vanwege de afgebeelde Chinese legende. De vaas ging niet naar haar maar naar Yvon die er nooit naar had omgekeken terwijl zij de aftandse piano kreeg waarop niemand ooit had gespeeld.
-Kom laten we de scherven opvegen en even bijkomen van de eerste schrik, troostte Eveline, terwijl ze haar arm op Yvon’s schouder legde.
-Nee, alles laten liggen, niet aankomen, zei ze bevelend als een rechercheur die het locus delicti met een rood-wit lint wil afschermen.
-Allemaal weg hier, dirigeerde Yvon waarop allen zich weer terug trokken in de woonkeuken.
Trillend van ingehouden woede begon Yvon met de reconstructie van het voorval.
- Wie was er voor het laatst in de kamer geweest?
Niemand zei wat.
-Jij was gisteravond toch nog even naar binnen gegaan om je tasje te pakken, Eveline?’
-Nee dat lag op het tafeltje in de gang.
-En jij Frans, denk ‘ns goed na
De vaas was al jaren een doorn in het oog van haar man. Frans wilde het liefst af van het ‘monstre sacré’ , zoals hij de vaas schamperend noemde. Het was zo vlak bij het raam een enorme sta in de weg en hij had plannen om zijn oude luidsprekers te vervangen door nieuwe electrostaten. Daar moest die vaas voor wijken, hij kende wel iemand die interesse had. Zo zou die eeuwige kwestie tussen hen de wereld uit kunnen.
Hij haalde zijn schouders op en zei dat hij in de kamer was geweest om het raam op een kier te zetten en de gordijnen dicht te doen. Er was toen nog niets aan de hand.
- Ik loop altijd ruim om dat dierbare gedrocht heen.
-Maar Mees die had vandaag toch in de kamer gespeeld?
Mees logeerde samen met zijn moeder een paar dagen bij zijn oom en tante. Hij had al dagen zijn Ritalin niet ingenomen. Hij kakelde luid tussen de gesprekken van de volwassenen door, gooide met speelgoed en gleed op zijn sokken over de gladgeboende parketvloer heen en weer.
Had híj niet per ongeluk……?
- Ja hee, mijn kleine lieverd nog de schuld geven ook, je bent niet wijs. Misschien heb je het zelf wel
gedaan toen je aan het slaapwandelen was.
- We gaan niet naar bed, voordat alles boven water is.
Het verhoor verliep moeizaam en eindigde in een ruzieachtige sfeer.
- Moeder had mij die vaas beloofd in plaats van die rotpiano, ik had er echt wat mee en jou
interesseerde het geen zier; eindelijk gerechtigheid.
- Nou wordt je vals, beet Yvon van zich af
-We moeten morgen nog wel even met Mees gaan praten
-Heb ’t hart eens, je laat die jongen met rust!
- We zullen het toch moeten doen, het is nog de enige optie, zei Yvon , terwijl ze naar de kamer liep om alsnog de scherven op te vegen. Toen ze het licht aanknipte zag ze de kat van de buren schielijk weg vluchten door het openstaande venster.
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

23.09.20
Feedback:
Leuk verhaal met een verrassend einde.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.09.20
Feedback:
Prachtig verhaal en een geweldig einde!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.09.20
Feedback:
Zeer mooi, met onverwacht einde.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Hondenleven
313
Lezen?
Reanimeermeisje
288
Lezen?