Annika van Lij

De fiets

© Annika van Lij op 21.01.2023.

Ilona moet nog even naar supermarkt voor vergeten boodschappen. Natuurlijk hun driejarige dochtertje mee. Het kan nog net voordat ze hun vijfjarige zoon van school moet ophalen. Na de boodschappen lopen naar de fietsrekken. Maar waar staat deze? Het is altijd een chaos bij de supermarkt en vooral nu door de hoge benzineprijzen. Iedereen op de fiets! Eindelijk daar, boodschappen in de tas en Ilona wil eerst de fiets uit de fietsenstalling halen. Hun dochtertje wacht ongeduldig en kletst hele verhalen over van alles. Maar dan breekt de fietssleutel! Ilona vloekt zachtjes, hoe kan dat nu gebeuren? Geen tas en alles direct van de winkelwagen in de fietstassen. Hopend dat niemand het meeneemt lopen ze naar de fietsenmaker. “Dat is inderdaad wel knap van u.” Zegt de fietsenmaker, “ik zal de fiets ophalen. Wilt u koffie of water?” Ilona is blij, maar schaamt zich wel ervoor. “Nee, maar bedankt. Lies bij mama blijven! Er zitten nog boodschappen in de fietstas.” De fietsenmaker roept er iemand bij en hun gaan weg. Ilona blijft met Lies in de winkel bij de vrouw van de fietsenmaker.

Als hun terug zijn staat het zweet op hun voorhoofd. De boodschappen worden eruit gehaald en de fiets opgehangen. “Zal proberen het voorste gedeelte eruit te krijgen. U heeft een reservesleutel?” Ilona kijkt hem aan, “mijn excuus voor alles. Ja, heb een reservesleutel. Maar mijn man is nog te werken. Lopen naar huis is te ver.” Met een tang probeert de fietsenmaker het voorste stuk van de sleutel eruit te krijgen. “Die gaat er niet meer uit. We zullen het slot moeten doorslijpen en een nieuwe. Als ik het eruit had gekregen dan hadden we u thuis gebracht.” Ilona kijkt met Lies in de winkel ondertussen naar een nieuwe fiets voor haar. Straks als ze naar de basisschool gaat. Op de achtergrond wordt er druk geslepen, gehamerd en ook wel een kleine vloek. “Het is gelukt, dit is de reservesleutel. Als u verzekerd bent dan wel doorgeven van de slot wissel. Bovendien een foto sturen van de twee oude sleutels en de twee nieuwe sleutels. Het is een ander slot, maar wel van AXA. U kunt er een insteek kabel erin doen.” Ilona denkt na, “na dit is al een dure reparatie en die kabel kan later.” Na nogmaals een excuus en de boodschappen in de fietstassen gaan ze eindelijk naar huis. De fiets in de voortuin want straks Erik ophalen van school.

Vlak voordat Ilona met Lies weggaan komt Bert onverwachts thuis. Gebracht door een collega die buiten zit in de bedrijfsauto. “Ben zo weer weg en een uur later thuis. Druk op de zaak.” Ilona durft het bijna niet te zeggen. “Vanmiddag brak de fietssleutel af en nu zit er een nieuw slot op. Het is een dure reparatie.” Bert zucht diep, “kan gebeuren. Maar waar is de auto?”

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 2 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 2.0
Stemmen: 1
Hits: 70
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cas Raaijmakers: Een week pillowtalk

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.