Skip to main content
Annika van Lij

De fiets

© Annika van Lij op 21.01.2023.

Ilona moet nog even naar supermarkt voor vergeten boodschappen. Natuurlijk hun driejarige dochtertje mee. Het kan nog net voordat ze hun vijfjarige zoon van school moet ophalen. Na de boodschappen lopen naar de fietsrekken. Maar waar staat deze? Het is altijd een chaos bij de supermarkt en vooral nu door de hoge benzineprijzen. Iedereen op de fiets! Eindelijk daar, boodschappen in de tas en Ilona wil eerst de fiets uit de fietsenstalling halen. Hun dochtertje wacht ongeduldig en kletst hele verhalen over van alles. Maar dan breekt de fietssleutel! Ilona vloekt zachtjes, hoe kan dat nu gebeuren? Geen tas en alles direct van de winkelwagen in de fietstassen. Hopend dat niemand het meeneemt lopen ze naar de fietsenmaker. “Dat is inderdaad wel knap van u.” Zegt de fietsenmaker, “ik zal de fiets ophalen. Wilt u koffie of water?” Ilona is blij, maar schaamt zich wel ervoor. “Nee, maar bedankt. Lies bij mama blijven! Er zitten nog boodschappen in de fietstas.” De fietsenmaker roept er iemand bij en hun gaan weg. Ilona blijft met Lies in de winkel bij de vrouw van de fietsenmaker.

Als hun terug zijn staat het zweet op hun voorhoofd. De boodschappen worden eruit gehaald en de fiets opgehangen. “Zal proberen het voorste gedeelte eruit te krijgen. U heeft een reservesleutel?” Ilona kijkt hem aan, “mijn excuus voor alles. Ja, heb een reservesleutel. Maar mijn man is nog te werken. Lopen naar huis is te ver.” Met een tang probeert de fietsenmaker het voorste stuk van de sleutel eruit te krijgen. “Die gaat er niet meer uit. We zullen het slot moeten doorslijpen en een nieuwe. Als ik het eruit had gekregen dan hadden we u thuis gebracht.” Ilona kijkt met Lies in de winkel ondertussen naar een nieuwe fiets voor haar. Straks als ze naar de basisschool gaat. Op de achtergrond wordt er druk geslepen, gehamerd en ook wel een kleine vloek. “Het is gelukt, dit is de reservesleutel. Als u verzekerd bent dan wel doorgeven van de slot wissel. Bovendien een foto sturen van de twee oude sleutels en de twee nieuwe sleutels. Het is een ander slot, maar wel van AXA. U kunt er een insteek kabel erin doen.” Ilona denkt na, “na dit is al een dure reparatie en die kabel kan later.” Na nogmaals een excuus en de boodschappen in de fietstassen gaan ze eindelijk naar huis. De fiets in de voortuin want straks Erik ophalen van school.

Vlak voordat Ilona met Lies weggaan komt Bert onverwachts thuis. Gebracht door een collega die buiten zit in de bedrijfsauto. “Ben zo weer weg en een uur later thuis. Druk op de zaak.” Ilona durft het bijna niet te zeggen. “Vanmiddag brak de fietssleutel af en nu zit er een nieuw slot op. Het is een dure reparatie.” Bert zucht diep, “kan gebeuren. Maar waar is de auto?”

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
20-02-2025

Hits

152 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.