Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

De echtscheiding

Publicatie: 23 april 2021

De ondergetekenden:
samen te noemen “partijen”
nemen in aanmerking:
1. Partijen zijn op 4 november 2006 te Neder-Betuwe met elkaar gehuwd in gemeenschap van goederen.
2. Partijen hebben de Nederlandse nationaliteit. Het Nederlands recht is op het huwelijksvermogensregime van toepassing.

Vlinderlicht laat ze haar handen vanaf haar middel naar beneden glijden over de wijdvallende rok die achter haar uitloopt in een korte sleep, terwijl ze zichzelf bekijkt in de passpiegel van de kleine bruidsboetiek. Het materiaal is perfect. Luxe in haar eenvoud, iets geruwd en toch licht glanzend. Natuurzijde, vertelt de verkoopster haar. Eigenlijk wist ze het al zodra ze met haar moeder dit zaakje binnenstapte en de jurk op de ouderwetse houten paspop zag. Nu ze haar eigen blanke schouders boven de strapless top ziet uitsteken, weet ze het zeker. Dit is hem. De lange simpele sluier maakt het geheel compleet. 

 3. Uit dit huwelijk zijn de volgende kinderen geboren, die beiden nog minderjarig zijn. 

Twee blauwe streepjes…. Samen staren ze naar de test waarop ze vijf minuten daarvoor een beetje ongemakkelijk heeft geplast. Dan laten ze zich lachend, huilend en gillend in elkaars armen op het bed vallen en checken tussendoor nog een keer of ze het echt wel goed hebben gezien. Acht maanden later trekt ze op de stille ziekenhuiszaal het doorzichtige ledikantje dichter naar zich toe, totdat ze met haar neus tegen het plexiglas ligt. Het is diep in de nacht en zelfs na de lange bevalling, slaapt ze niet. De gelukshormonen gieren door haar lijf. Ze drukt zich op haar elleboog omhoog en tilt haar baby bij zich op haar bed. Ze is moeder. Ze voelt het in elke vezel van haar lichaam.

4. Het huwelijk van partijen is duurzaam ontwricht. Partijen wensen daarom dat hun huwelijk door echtscheiding wordt ontbonden. 

Wensen…dat doe je met dingen die je graag wil. ‘Ik wens dat ik heel rijk word.’ ‘Ik wens dat ik goud win op de Olympische spelen.’ ‘Ik wens dat ik snel de ware ontmoet.’ Of als je nobeler bent ingesteld: ‘Ik wens wereldvrede of een einde aan honger en klimaatproblemen.’ Je wenst geen echtscheiding. Wil ze scheiden? Hell yeah. Al bijna twee jaar inmiddels. Maar ze wénst dat ze nooit in een situatie zou zijn gebracht waarin ze een scheiding zou willen. Ze wenst dat ze haar gezin tot haar laatste snik compleet had kunnen hebben. Ze wenst dat ze niet elke twee weken een koffertje voor haar kinderen zou moeten inpakken en er noodgedwongen aan moet wennen dat ze soms dagenlang niet bij haar zijn. Ze wenst dat ze de man met wie ze twaalf jaar lang haar leven heeft gedeeld, had kunnen vertrouwen…

OUDERSCHAPSPLAN
De ouders zullen zich ervoor inspannen om elkaar als ouders respectvol, constructief en in redelijkheid te bejegenen als het gaat om zaken die betrekking hebben op de kinderen. De ouders zullen zich ervoor inspannen om elkaar als ouders respectvol, constructief en in redelijkheid te bejegenen als het gaat om zaken die betrekking hebben op de kinderen.

Elke keer dat ze zich dit moment heeft voorgesteld, draaide haar maag zich om. Ze trekt dit niet. De enige reden waarom ze al een jaar geleden op dringend advies van haar advocate een aanvullend verzoek heeft ingediend bij de rechtbank was om eindelijk enige beweging in de zaak te krijgen. Want een half jaar nadat ze hadden afgesproken om alles in goed onderling overleg te zullen regelen, lag nog steeds de relevante informatie niet op tafel en viel er nog steeds niets te overleggen. Ze heeft tevergeefs verschillende pogingen gedaan om er in het jaar dat ze op een zitting hebben moeten wachten alsnog samen uit te komen. Maar nog steeds heeft ze geen concrete informatie in handen.

Ze is tot het uiterste gespannen wanneer ze de kleine zaal binnenloopt, waar de jonge vrouwelijke rechter al in toga zit te wachten. Zij neemt zoals aangewezen plaats op de verste stoel in de ruimte. Haar man zit aan het andere uiteinde, van haar gescheiden door twee advocaten en drie spatschermen. Terwijl de rechter de zitting opent, stromen de tranen geruisloos over haar gezicht. Ze is dankbaar dat de rechter het volledig negeert en haar de tijd geeft om even tot zichzelf te komen. Ze is ook dankbaar dat de vrouw indrukwekkend goed op de hoogte is van hun zaak. Ze is er niet over te spreken dat zelfs nu, anderhalf jaar nadat het initiële verzoek tot echtscheiding is ingediend, de financiële informatie nóg niet compleet is. Aan het einde van de drieënhalf uur durende zitting adviseert ze hen dringend om alsnog te proberen er in overleg uit te komen, omdat verder procederen zal betekenen dat de zaak nóg langer zal voortslepen en nog heel veel meer kosten met zich mee zal brengen. Ze houdt haar beslissing in afwachting van hun berichten een aantal weken aan. 

Het is kerstavond. Ze zit aan de eettafel met het vijfentwintig pagina’s tellende echtscheidingsconvenant in vijfvoud voor zich. Artikel na artikel is elk vermogensbestanddeel benoemd, toebedeeld en verrekend in de lumpsum die ze uiteindelijk hebben afgesproken. Ondanks het hele sombere scenario dat haar aanvankelijk door verschillende deskundigen werd voorgehouden, zal ze de woning nu toch zelfstandig kunnen overnemen, blijft ze niet met grote schulden achter waar ze geen enkele weet van had en hoeft ze zich de komende jaren financieel gezien geen zorgen te maken. De stress en onzekerheid hebben zo lang geduurd, dat ze nog een tijd nodig zal hebben, voordat het echt tot haar doordringt: Dat het voorbij is. Dat het eindelijk echt klaar is. De kinderen zitten in de voorkamer te gamen, zich onbewust van het gewichtige moment dat zich een paar meter verderop afspeelt. In de kerstboom glinsteren de lichtjes.

Partijen verklaren hierbij de tussen hen bestaande huwelijksgemeenschap met inachtneming van de maatstaven van redelijkheid en billijkheid te hebben verdeeld en zij verklaren tevens, behoudens met betrekking tot de rechten en verplichtingen genoemd in dit convenant, niets meer van elkaar te vorderen te hebben en elkaar algehele en finale kwijting te verlenen.

Het is twee jaar en twee maanden geleden dat ze haar man heeft verzocht de woning te verlaten. Het is tweeëntwintig maanden geleden dat ze hem heeft verteld dat het genoeg is geweest en ze echt van hem wil scheiden. Ze zucht diep, leest nog één keer een van de ingebonden exemplaren helemaal door en knippert een eenzame traan weg. Dan pakt ze een pen en zet honderdvijfentwintig keer haar paraaf en vijf keer haar handtekening.

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback
WAARDERING
HITS
282
AANGEPAST: 23-04-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
03.05.21
Graag je feedback a.u.b.:
Oh Romy, ik kan het niet eens helemaal uitlezen. Wat raakt het me. Prachtig
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
26.04.21
Graag je feedback a.u.b.:
Goede invalshoek genomen en juiste toon gevonden.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig