Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 6294 niet laden

 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

De dubbele ritssluiting van Sal

Publicatie: 02 februari 2021

‘Kun je een nieuwe rits in mijn jas zetten, Sal?’

      ‘Attenoje. Hoe krijg je het voor elkaar…’

      ‘Hij ging gewoon stuk.’

      ‘In dezelfde week die rellen en de Holocaust Herdenking. Ze begrijpen niet wat het is en menen het toch te weten. Een ster op je jas… hoe halen ze het in hun harses. Een retrospectief wangedrag vanuit een verkeerd perspectief. Ze zijn mesjogge. Deze tijd heeft de verbinding van een houtje-touwtjejas, je voelt de tocht tot diep in je ziel.

      De tandjes grijpen niet meer in elkaar. Ik zet er een dubbele ritssluiting voor je in, met ook een opener aan de onderkant. Dan kun je er makkelijker uit ontsnappen als hij ooit vastzit. Voor dezelfde prijs, ik zal je matsen.’

      In zijn atelier hangt een lucht die nog bedompter is dan anders.

      ‘De voordeur is dicht, officieel ben ik gesloten, want een naaiatelier is niet essentieel, zeggen ze.

      Uitgerekend op 4 mei geeft Max de pijp aan Maarten. Een maand nadat hij op de ic was beland. Ik mocht hem niet bezoeken, zelfs zijn uitvaart was voor mij verboden. Een paar dagen daarna is zijn huis leeggehaald; dan zie je pas de vergankelijkheid van alles.

      Ieder jaar behalve nu stonden we er op 4 mei. De keien deden pijn aan je voeten en het nazi-racisme aan je ziel. Twitter mij nou niet dat ik een racist ben omdat ik tegen die demonstratie op de Dam was. Ze hebben niks meegemaakt.

      Er is niets veranderd. Nou ja, het Waterlooplein is kleiner dan vroeger. Dat komt door die foeilelijke Stopera. Zie je er weleens een toerist een selfie nemen?

      Haring Arie verkocht hier zonder vergunning haring. Hij was de pooier van zijn eigen mokkel. Misdaad kent geen romantiek. Iedereen was bang voor hem en noemde hem “mijn gabber”. Angst dat is het. Holleeder schiet een kogel door je kop en Arie stak je in je rug.

      “Blijf met je rotpoten van onze rotjoden, smouzen af,” werd er tijdens de Februaristaking in 1941 geroepen. Saamhorigheid? Natuurlijk niet. Alleen haat wilde men delen. Zeker tegen de moffen. Samen betekent meer dan met z’n allen alleen zijn. Maar een mens is en blijft een individu. Een huwelijk houdt al geen stand…’

      ‘Wordt het niet vreemd voor je dit jaar?’

      Sal stroopt zijn mouw op: ‘Als ik naar dit nummer kijk dan huil ik. Maar dat zie je dan weer niet.’

      ‘Kon je het niet laten weghalen?’

      ‘Ben je mesjogge? Als ik niet weet wie ik was, zonder ouders, weet ik het weer. Ooit heb ik mijn kleindochter zo’n tekendoos gegeven. Iedere afbeelding was genummerd met bijbehorende kleuren. Het penseel deed het werk. Gewoon quatsch. Genummerde tekeningen, maar wel van haar. Ze heeft ze allemaal bewaard.

      Ik was tien toen de oorlog uitbrak. Algauw ging ik niet meer naar school. Met een knijpkat vond je in het donker de weg naar huis. Als je al niet veel hebt, kun je ook niet veel missen. Ook niet toen we moesten onderduiken: spertijd duurde de hele dag. Binnen moest je jezelf zien te vermaken. Hoe kan ik me niet meer herinneren. Als wezenloze wees kwam ik weer terug, twee jaar nadat ik mijn ouders gedag had gezwaaid – zwaaien doe ik nooit meer. Ik gun iedereen zijn probleem, maar gun mij dan mijn onbegrip, dat ik niet begrijp dat je de dood wilt omarmen als je nog geen jaar in alle vrijheid beperkt bent in je vrijheid. Velen met mij hadden maar één doel: overleven. Als de dood voor de dood. Een eetprobleem omdat er niets te nassen was. 

      Op deze markt liep ik destijds. Ik had net Het Parool op de kop getikt, voor het eerst bovengronds. ‘s Zaterdags lees ik het magazine ‘PS Van de Week’ – wat voegt een week nog aan mijn leven toe? En toch wil ik niet dood.

      Als ze niets van je te vrezen hebben, hoef je ook niets van ze te verwachten. Mijn handen was ik en afstand houd ik graag. Geef mij maar die vaccinatie die voor zestig procent werkt; negentig procent van mijn leven heb ik al gehad, hou ik nog dertig procent over: goeie koop! Maar welk vaccin beschermt je tegen het antisemitisme? – wat broeit gaat branden.’

WAARDERING

HITS

348

Artikel aangepast: 02-02-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
05.02.21
Feedback:
Goed geschreven, Han
Show more
02.02.21
Feedback:
Deze keer heb ik wat moeite om je verhaal te begrijpen.
Ik heb het echt een paar keer moeten lezen.
Het zal hoofdzakelijk aan mij liggen, want ik ben niet bekend met Jiddische uitdrukkingen en woorden.
Je hebt een bepaalde schrijfstijl, wat mij boeit maar ook, af en toe, mij wat moeite kost om het te begrijpen.
Show more
 • Han Maas 02.02.21
  Jammer. Toch bedankt voor je reactie, Manuel. Ik ga het niet helemaal uitleggen, dat lijkt me onzinnig. De strekking is de vergelijking die sommigen (niet-joden vooral) maken tussen het leed in de oorlog en dat van de coronapandemie.
 • Manuel Vonken 02.02.21
  Ik zie dat er te weinig sterren gegeven zijn. Het moeten er 4 zijn.
 • Han Maas 02.02.21
  Mooi is dat, nu ben ik de hele avond verdrietig, Manuel.
 • Ingrid Karsten 05.02.21
  ik vind het een schitterend en wrang verhaal in de Coronapandemie! Ik geef je vier sterren echt waar. Veel liefs van Ingrid