• Korte verhalen

  Korte verhalen op Schrijverspunt
 • Informatie

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

De Drentse dorpsbakker

Het klingelende belletje doet ouderwets aan. Ik kan me spiegelen in de zwart-wit betegelde vloer. Alles ziet fris en blinkend schoon om door een ringetje te halen. Blijkbaar zijn zelfs de eigenaren meegepoetst, want er is niemand aanwezig.
Vooruit, het is vakantie en we hebben alle tijd van de wereld! Buiten zitten ze dan wel achter het glas te bakken in het felle zonlicht, maar hier binnen is het koel en prettig. Er hangt een geur van knapperig versgebakken brood dat nog warm voelt als het in de papieren broodzak wordt verpakt. Het brood van deze mensen, weten we uit ervaring, smaakt naar oliebollen. Het is maar goed, dat de vakantie niet lang meer duurt, want anders kan ik mezelf straks naar huis toe rollen.

Ik kom voor het overheerlijke slagroomappelgebak, vaste prik in het weekend, maar waar ik ook zoek, ik zie de puntjes niet liggen. Er is anders genoeg. Glazen vitrines met een keur aan smakelijk uitziende allerhande broodjes en bolletjes: ham-kaas croissants, saucijzenbroodjes, kerriebroodjes, ragoutbroodjes, uienkruiers, hawaipistolets. Ze hebben ook iets nieuws, zie ik. “Bananenboot” staat op het kaartje. Een ovaal brood als een flinke pizza. Ziet er heerlijk uit, maar wij hadden juist zin in zoet. Ook dat hebben ze in overvloed. Handgemaakte bonbons en Drentse turfjes, taarten en gebakjes. 

Nog komt er niemand. Ik krijg kramp in mijn kuiten van het staan. Ze zitten zeker achter koffie te drinken. O, daar hoor ik iets. Als ze me ziet staan trekt ze haar wenkbrauwen op.

“Ja?

Die Drenten lopen over van vriendelijkheid. Toch heb je er misschien meer aan dan vlotte jongens.

“Goedemiddag Mevrouw S. Drie slagroomappelgebakjes graag.”

“Heb ik niet. Anders nog iets?"

Dat is duidelijk. Ik zie ze dan ook nergens en ben hevig teleurgesteld voor niets te zijn gekomen. 

“Niet? Hoe kan dat nu? Anders hebt u ze wel.”

Ze schokt met haar schouders en zegt dan een tikkeltje verwijtend, maar niet onvriendelijk: 

“Nou ja, maar je bent ook veel te vroeg!” 
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 66
(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

En God schiep de vrouw ....

dec 01, 2019 Antoinette Jarig

Oeps

nov 24, 2019 Antoinette Jarig

WILDGROEI

nov 18, 2019 Joris van Os

Heksje Hadewijch

nov 21, 2019 sasha denhaene

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…