SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De boot gemist?

Publicatie: 24.01.2022 | Erik van der Velden

Een oud kereltje staart gaten in het lenteblauw. Hij zit op een bankje bij het wachthok van de veerpont. Bevend leunt hij op de wandelstok tussen zijn spillebenen. Een gebeitelde grijns doorklieft zijn gerimpelde gezicht.
‘Is ie al weg of ben ik nog op tijd, mijnheer?’ hijg ik. 
‘Ze is vijfenzestig jaar geleden vertrokken. Als ik mijn ogen sluit, voel ik haar laatste zoen nog.’ Zijn stem is een krakende driemaster met zware averij.
‘Wat geweldig, maar weet u of de boot vertrokken is?’ Mijn zenuwen jeuken. Julia houdt niet van wachten. Julia moét weten waar ik ben, twenty-four seven. Julia wíl ... Mijn telefoon loeit. Mijn maag brandt. 'Julia schatje, sorry, ik ben onderweg, ik ...' Opgehangen.
‘Ze was er zeventien. En ik was er éénentwintig. De Duitsers hadden de bruggen al veroverd.’ Er wringt zich een traan door de linies van zijn dikke wallen.
Onbewust begin ik de schouwburgkaarten in mijn jaszak kapot te peuteren. ‘Mijnheer, alstublieft, ik heb haast!’
‘Ik heb haar beloofd om hier te wachten. Ooit zal ze terugkeren. En dan laat ik haar nooit meer gaan.’ Zuchtend sluit hij zijn ogen.
Gefrustreerd ga ik op zoek naar vertrektijden aan de zijkant van het hokje. Er hangt slechts een collectebus met een bordje: “Doneer hier om ons historische pontje in ere te herstellen.” Ik pets op mijn voorhoofd. Julia sms't. Ik lees fluisterend: 'Klootzak!'

De man strompelt naar me toe en legt zijn hand op mijn schouder. ‘Ik denk dat de boot voor jou precies op tijd is gekomen.’

WAARDERING

HITS:

204

AANGEPAST:

25 januari 2022

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Geef s.v.p. alleen 5 sterren als het werk perfect is en jij geen verbeteringsmogelijkheden ziet. Schrijvers stellen jouw tips en opmerkingen vooral op prijs.
25.01.22
Graag je feedback a.u.b.:
Graag gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
25.01.22
Graag je feedback a.u.b.:
Graag gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.01.22
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.