Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

531 Hits

Publicatie op:
De boom
Het zijn palmen echte palmen die de weg versieren waarlangs de auto van de oude baron rijdt op weg naar zijn oude buitenhuis op een tropisch eiland.
Lang is hij hier niet geweest, te lang bedenkt hij, zo lang dat hij bijna niet meer weet hoe het er precies uitziet dat huis.
Jaren gelden had hij het geërfd van een oudoom en was hier slechts drie keer geweest.
De laatste keer samen met toen nog zijn verloofde omdat hij trots als hij was, het haar wilde tonen, laten zien hoe mooi hij dit plekje op de wereld vond.
Anna, zijn verloofde vond het niets, wat een oude afgelegen bende had ze gezegd en wilde direct terug naar huis wat hij ook deed want hij was hevig verliefd en nu toch ook enigszins teleurgesteld.
Het huis hield hij aan en hij nam een beheerder in dienst die alles voor hem bijhield want ooit zou hij hier terugkomen beloofde hij zichzelf.
En nu maakt hij de belofte waar, hij keert terug maar veel later dan gepland het is vijftig jaar later, vijftig lange jaren.
Drie maanden geleden is Anna zijn vrouw, overleden en nu kan hij terug.
Kinderen hebben ze niet gekregen dus er is niets dat hem weerhoud van deze grote reis.
Het was een goed huwelijk vond hij, hij mist zijn Anna heel erg maar hoopt op zijn tropische eiland gelukkig te worden.
De auto rijdt voorzichtig over de onverharde wegen die altijd zo geweest zijn realiseert hij zich. Het al niet lang meer duren voordat ze hun doel bereikt hebben, Villa Sunshine, zijn geliefde plekje.
De auto stopt en hij kijkt naar een vervallen oud huis dat erg overwoekert is met onkruid en andere planten. Jaren moet hier niets zijn gedaan en hij heeft toch elk jaar hier geld naar toe gestuurd en niet weinig ook. Verbluft ziet hij dat het onbewoonbaar lijkt dus stapt hij uit en redelijk fit loopt hij naar de deur om daar de realiteit te aanschouwen, het is vreselijk zoals het eruit ziet.
De deur is niet op slot en eenmaal binnen krijgt hij tranen in zijn ogen, al die jaren is er niets aan gedaan en het geld zal er ook wel niet meer zijn. Oh hij had flink verdiend al die jaren maar om zo worden opgelicht, want dat was het toch, hoe dom kan een mens zijn.
Zuchtend gaat hij zitten op een grote oude zeer stoffige stoel, hoe nu verder denkt hij, hoe doe ik het slim, want teruggaan is geen optie, hier ga ik wonen de rest van mijn leven daar wijkt ik niet vanaf.
De chauffeur van de taxi wacht rustig, hij wil graag wat geld en misschien wil meneer wel direct terug naar het dorp want dit vervallen huis lijkt hem niet bewoonbaar.
“Kunt u mij naar het dorp brengen, naar een hotel?” De oude man had eenbesluit genomen, hij gaat dit huis renoveren en dan er wonen tot die tijd moet dan maar een hotel zijn thuis zijn.
“Natuurlijk meneer, Hotel de Palmboom is het beste dat wij hebben.”
“Prima breng mij daar maar heen.”
De auto is binnen tien minuten bij het genoemde hotel, het is een mooi uitziend gebouw dat geheel wit gepleisterd is.
Tevreden over zijn besluit neem hij intrek in de Palmboom, zijn kamer ligt aan zeezijde en hij kijkt uit over strand en zee, heerlijk hij geniet.
Doodmoe gaat hij na een kleine maaltijd naar bed, morgen maar verder plannen maken.

Na een grote inventarisatie met de plaatselijke aannemer wordt het renovatieplan concreet, over drie maanden zal Villa Sunshine weer in oude glorie herrezen zijn.
Tevreden zit hij op zijn balkon en verheugd zich om de rest van zijn leven hier in de Villa door te brengen.
Elke dag brengt hij enige uren door bij de Villa, en spreekt met alle werkers van de aannemer. Zo komt het dat hij binnen een maand al veel mensen kent.
Hij komt ook een familie tegen wiens voorvader voor de familie van zijn oudoom heeft gewerkt.
Veel contacten ontwikkelen en hij voelt zich als een vis in het water, thuis is ver weg, daar denkt hij steeds minder aan. Het verdriet van het verlies van Anna blijft maar hij blijft sterk en geniet.
De renovatie vordert gestaag, de mensen doen hun best de Villa op tijd klaar te hebben ze hebben een sympathie voor de man gekregen, hij is een van hen zo voelt dat.
Samen met de vrouw van de aannemer zoekt hij nieuwe meubelen uit, niet alles gaat weg maar een eettafel ontbreekt, een fatsoenlijk bed staat er ook niet in, dus nieuwe spullen zijn nodig.
Goed slagen is iets anders, maar hij is tevreden met hetgeen hij kopen kan.
Als hij zijn intrek genomen heeft in de Villa, kijkt hij zijn ogen uit, zo herinnert hij zich de villa, de aannemer heeft hem goed begrepen, wat een geluk.
De oude man woont met plezier, hecht zich aan zijn personeel en wil nooit meer terug naar zijn geboorteland.
Een bijzonder plekje heeft hij in de tuin, dat plekje was er ook al toen hij hier voor de allereerste keer kwam, de boom alleen hij is nu veel groter en dikker en oh ja veel meer blaadjes.
Onder de boom heeft hij een zitje neergezet, daar zit hij het grootste deel van zijn tijd, niet dat hij de hele dag zit hoor, hij is veel in het dorp en rijdt, heel voorzichtig paard.
Zo gaat het verder, zijn leven is vol van tevredenheid en geborgenheid, hij bloeit helemaal op, dit lijkt de bloei van zijn leven wel.
Onder de boom zit hij op een mooie middag samen met de portier van het hotel die inmiddels een dikke vriend van hem is geworden.
“Hoe lang blijf je nog hier mijn vriend?” Vraagt de portier aan de oude man.
“Ik blijf tot ik dood ga, mijn waarde, en dat ben ik nog lang niet van plan. Ik hou van dit huis en dit eiland maar het meest van dit plekje onder deze boom.
Weet je als ik dood ben wil ik hier begraven worden, onthoud dat maar dat is voor later, ik ga heel erg oud worden.’
Glimlachend kijken ze elkaar aan, ze hebben niets te vertellen over wanneer ze zullen sterven.
Als de oude man achterblijft leunt hij achterover en ontspant zich helemaal, langzaam valt hij in slaap.
Als zijn vriend de volgende middag langs komt zit hij achterover geleund nog in zijn stoel. De dood heeft hem overvallen maar wel onder zijn geliefde boom.

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De boom"

© Trees Middelkoop

In elke boekenwinkel: