Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

107 Hits

Publicatie op:
De boerenmeid
Rustig wandel ik in de vroege ochtend langs de erven van boerderijen en hun landerijen. Op deze vroege zondagochtend is er nog niet veel leven en ik geniet van de rust tijdens mijn dagelijkse wandeling. Ik verlaat de weg en loop via het zandpad tussen de weilanden door richting de bossen. Ik hoor merels fluiten, wat kraaien krassen en zie hoog in de lucht twee buizerds om elkaar heen cirkelen.
De koeien links in het weiland staan te grazen of liggen loom te herkauwen. Een enkele koe kijkt me ietwat nieuwsgierig aan maar gaat als ik verder loop rustig door met grazen.
Het laatste weiland waar ik langs afloop oogt leeg maar net als ik het bos in wil lopen zie ik haar staan. In de hoek van het weiland, beschut door de bomenrij. Ze staat maar een tiental meters van me vandaan en kijkt me bezorgt aan.
Deze prachtige boerenmeid, groots, met lange blonde golvende haren. Haar stevige benen ondersteunen een robuust bruin lijf. Ze trekt direct mijn aandacht. Niet alleen door haar uiterlijk maar ook door de manier waarop ze daar staat. Voorzichtig loop ik wat dichter naar haar toe. Ik wil haar geen schrik aanjagen alleen maar even naar haar kijken. De grote bruine ogen houden me in de gaten als ik haar nader. Ik begin zachtjes tegen haar te praten. Terwijl ik haar nader zie ik waarom ze zo staat en zo bezorgt naar me kijkt. Deze schitterende merrie is aan het bevallen. Ik zie de samentrekkingen van de weeën in haar buik. De neusgaten van de merrie zijn wijd open. Ze ademt zwaar maar oogt niet in directe moeilijkheden. Langzaam benader ik de merrie die verder geen hinder lijkt te ondervinden van mijn aanwezigheid.
Slecht een paar meter van me vandaan zie ik de merrie bevallen. Ik moedig haar zachtjes aan en zie eerst de voorbenen, dan het hoofd van haar jong komen. De merrie perst nog een keer flink en het jong valt op de grond.
De nieuwbakken moeder kijkt me nog eenmaal aan en draait zich dan weg van mij richting haar kind. Deze merrie, een prachtig enorm werkpaard, likt haar pasgeboren veulen schoon. Zachtjes feliciteer ik de moeder met haar kind en kijk toe hoe teder deze grote lomp-ogende knol haar veulen verzorgt en verwelkomt. De pasgeborene heft het hoofd naar de moeder.
Het veulen beweegt onhandig. De benen lijken te lang. Terwijl het veulen probeert om die ledematen onder zich te krijgen, er enigszins controle over te krijgen zie ik de moeder haar pasgeborene zachtjes aanmoedigen. De grote van de moeder versus de tederheid die ze gebruikt maken een diepe, heel diepe indruk op me.
Het veulen heeft haar voorbenen staan, maar valt om zodra ze haar achterbenen probeert. Moeder likt het jong en weer probeert het veulen het. Voorbenen, achterbenen. Het veulen staat. Bibberig en wankel weliswaar, maar toch. Het is opgestaan, alleen.
Als het veulen staat, wankelt en uiteindelijk de melk vindt vertrek ik weer huiswaarts.
Thuis is het ook tijd om op te staan.
Een mooi begin.
Een mooi begin van de dag
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De boerenmeid"

© Ingrid Bruggink
07.04.21
Feedback:
Mooi beschreven zo'n intiem moment op de vroege ochtend.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Bruggink 10.04.21
  Dank je wel, Sylvia. Zou het graag eens echt op zo'n ochtend en in alle eenzaamheid willen ervaren. Lijkt me geweldig.
05.04.21
Feedback:
Een mooie beschrijving van een mooi gebeuren. Maar een merrie zou ik nu niet meteen een boerenmeid noemen. En bezorgD kijken versta ik beter dan bezorgT kijken.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Bruggink 10.04.21
  Sorry Lieven. Ik en mijn spelfouten😥,
  Boerenmeid, Ach de titel hoeft niet alles weg te geven en vond een boerenmeid toch beter klinken al boerenknol of werkpaard.
  Maakt haar vrouwelijk en dus ook meer moeder. Daarom dus...
  Meningen mogen verschillen.
 • Ingrid Bruggink 10.04.21
  En dank je wel voor feedback, waardering en ook voor het aangeven van die spelfout. Blijf dat a.u.b. doen. Het lijkt misschien niet direct te helpen maar toch heeft het wel degelijk invloed op mijn schrijven en mijn spelling.

In elke boekenwinkel