Korte verhalen

Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

De beste koffiereclames

‘Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Wat knapt een mens daar van op…..’
De (letterlijk) grote Nederlandse schlagerzangeres Rita Corita werd éénentachtig en zong haar hit wel duizenden keren.

In de Andes woonde in de jaren zeventig een vrouw die meer dan honderdtwintig jaar oud was.
Ze dronk sinds haar tiende levensjaar elke dag zwarte koffie. De laatste honderd jaar liep die dagelijkse consumptie op tot om en bij de twee liter. Ze rookte ook de pijp. Maar dat deed ze pas veertig jaar. Ze begon ermee toen haar man zaliger stierf op tachtigjarige leeftijd.

In dezelfde periode was er in ’s-Hertogenbosch een koffiebar. Een bord op de stoep droeg het opschrift:
‘Welkom in onze koffiebar. Hier drink je de vieste koffie ooit. Onze koffie is bar slecht. Je bent gewaarschuwd!’
De bar zat stampvol. Er kwam een groep jonge mannen naar buiten. Ze brulden: “Bah - niet te zuipen, dat brouwsel!”
We hadden eerder reeds een lekker bakkie gedronken. Toch vonden we dit bord één van de beste reclamestunts ooit.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 137
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster