Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 743

De beroepentest

Uit waargebeurde verhalen
Titel: De beroepentest
Ben jij geworden waar je als kind van hebt gedroomd? Ik bedoel qua werk? Dat is mij niet gelukt. En maar goed ook. Als kind droomde ik van de zeevaart en dan wel de grote vaart. Boten van KPM, KNSM en de Holland-Amerika lijn hadden een magische aantrekkingskracht op mij. Ik zag mezelf al in de haven van Hongkong rondlopen. En wat dacht je van San Francisco, Kaapstad en Buenos Aires. Vooral waar het lekker warm is natuurlijk. Dus Sint Petersburg en Moermansk vielen om die reden meteen af.
Zo van mijn tiende tot mijn zestiende trok de zee enorm. Daar zal meester Erdtsieck van de Beatrixschool met het voorlezen op zaterdagmorgen van de scheepsjongens van Bontekoe zeker hebben toe bijgedragen. Grote plakboeken had ik in de kast liggen met plaatjes van de Oldenbarnevelt, de Rotterdam en de Maasdam. De grote scheepvaartmaatschappijen schreef ik aan voor mooie plaatjes van hun boten. En elke keer als de postbode in de buurt was, rende ik naar de brievenbus om te kijken of er wat van mijn gading bijzat.
Mijn ouders raakten aardig in paniek toen ik op mijn 16 nog steeds naar zee wilde. Mijn vader werkte toentertijd op het arbeidsbureau en kwam met het idee op de proppen om mij een beroepentest te laten afnemen door collega van Wijck. Daaruit bleek onomstotelijk dat de scheepvaart absoluut niet bij me paste. Dat was dus duidelijk. De plakboeken verdwenen in de prullenbak en de postbode in de straat werd onbelangrijk. Later heb ik pas, bij het bekendmaken van de uitslag, het knipoogje van Van Wijck richting mijn vader begrepen. En een mooie doos Agio sigaren vond van Wijck de volgende dag op zijn bureau met de hartelijke groeten van mijn vader.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Jan Boxem
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 73
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "De beroepentest"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
22.07.20
Feedback:
Jan, je schrijft 'het is maar goed ook dat mijn droom niet uitkwam.' Waarom? Ik vind het jammer dat de hoofdpersoon zijn droom niet heeft bereikt door zijn vader. Ik kan namelijk niet uit het verhaal opmaken waarom deze vader tegen die droom was. Alleen omdat de zee gevaarlijk zou zijn?
Grammatica & Spelling:
Voldoende
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...