SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De Antipersoneelsmijn

Publicatie: 13.10.2021 | Guido VanPoucke

De antipersoneelsmijn.

De briefing was gepland bij zonsondergang in de PC van het 8° R.P.I.Ma, op Km 25 van de smalle asfaltweg die nauwgezet de kronkels volgde van de Nahr az Zab al Kabir of de "Grote Zab Rivier", even voorbij de plaats waar het blauwe, maar ijskoude water van de Ru-e Shin zich in de Grote Zab stort.

De ondergaande zon wierp lange schaduwen op de Peshmerga's die hier en daar langs de weg, in groepjes van drie of vier, zwijgend zaten te roken, de sigaret als een wit streepje in hun donkergelooide gezicht. Ze zaten in kleermakerszit, afwachtend, de onvermijdelijke Kalashnikow op hun knieën. Van het prachtige landschap ging een onbestemde dreiging uit.

Ik zag hoe de jeep voor mij vaart minderde en tenslotte stopte op de smalle strook tussen de weg en de rivier. De blauwe regimentswimpel, daarnet nog levendig fladderend aan de zwiepende radio-antenne, hing nu slap naar beneden. Ik gebaarde mijn chauffeur eveneens te stoppen, stapte uit en stak een sigaret op. De Franse kapitein klom uit de radiojeep en met een rol WC-papier in de hand liep hij de berm af, schoof zijn broek naar beneden en hurkte tussen de keien aan de rand van het water. Ik zag hoe het dun en vloeibaar van tussen zijn billen spoot. Salmonella typhi, dacht ik en zag, eerder dan ik hoorde, de enorme steekvlam die ergens vanonder de man als in slow motion omhoog steeg in een nu brede waaier van stenen, stront en bloed.

In de suizende stilte na de klap hoorde ik de nerveuze stem van de radioman : " Lima Drie voor Juliette Tango! Lima Drie voor Juliette Tango! tI. Even sputterde de radio, dan, verrassend helder en dichtbij : " Juliette Tango luistert ". "Lima Drie voor Juliette Tango. Dringend EVASAN, positie ...". Ik luisterde niet verder, liep op mijn beurt de berm af om de resten van kapitein Enzo Gatto te bekijken, terwijl ik me afvroeg waar al die vliegen plots vandaan konden komen.

De Nahr az Zab al Kabir stroomde onverschillig verder. Voor zover het de Grote Zab betrof was er helemaal niets gebeurd. 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
13.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Erg goed hoor!
Ik hou wel van dat een beetje donkere, van die zwarte humor.
Het komt heel geloofwaardig over en het is bovendien erg mooi beschreven allemaal.
De stijl doet me een beetje denken aan series als Fargo, Lilyhammer, Breaking Bad, Better Call Saul enzo…
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Guido VanPoucke 14.10.21
  Bedankt, Erica, voor je commentaar.
  • Erica van Stralen 14.10.21
   Graag gedaan!
   Nog even een extra complimentje: dit vind ik ook een fantastisch stukje:
   Ik zag hoe de jeep voor mij vaart minderde en tenslotte stopte op de smalle strook tussen de weg en de rivier. De blauwe regimentswimpel, daarnet nog levendig fladderend aan de zwiepende radio-antenne, hing nu slap naar beneden.
13.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Zeer goed beschreven. Je voelt de sfeer. De slotzin beklijft
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.