• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

De aanhouder wint!

Publicatie: 12 februari 2021
Hoeveel ouders zullen op dit moment in zak en as zitten, omdat ze ontdekkingen hebben gedaan over hun kind die ze helemaal niet hadden willen doen? Bijvoorbeeld omdat hun kind niet mee kan komen in het onderwijs en steeds verder achterop raakt. En dat zij als ouders niet weten hoe zij bij moeten springen, omdat ze geen tijd, geen energie, niet voldoende taalbeheersing of onvoldoende lesvaardigheid hebben. Of simpelweg omdat hun intelligentie tekort schiet. Of nog erger: ouders die diep in de put zitten, omdat ze ontdekt hebben dat hun kind meegedaan heeft aan het vernielen en rellen in een van de vele steden?
 
Als ouder wil je trots zijn op je kind. Genieten van het feit dat je kroost het goed maakt en het goed doet. Op school, op de sportclub en bij leuke vriendjes. Je wilt dat je kind vol overgave ergens voor gaat en zonder terughoudendheid gelooft in alle dromen die nog uit moeten komen.
 
Ik moest hier aan denken toen ik aan het grasduinen was door de papieren en foto’s van mijn vader die vorig jaar op 97-jarige leeftijd overleed. Ik kwam krantenknipsels tegen van hoe hij de landelijke pers haalde, omdat hij, als oudste Nederlander ooit, geslaagd was voor zijn brommerrijbewijs. Een hele prestatie als je weet dat mijn vader nooit een rijbewijs heeft gehad, maar op zijn 86ste koste wat kost op zijn Thomos wilde blijven rijden. Nou was mijn vader iemand die de kranten dagelijks helemaal uitploos. Maar desondanks was één belangrijk nieuwsbericht hem volledig ontgaan: de aankondiging dat je vóór een bepaalde datum het rijvaardigheidsbewijs voor de snorfiets op kon halen. Gewoon…zonder kosten en zonder verdere inspanning. Maar de artikelen hierover had hij niet gezien en de bewuste datum was inmiddels verstreken. “En zijn leeftijd was geen reden om coulant te zijn,” volgens een medewerker van het CBR. “Eerder het tegendeel”, zei de CBR-dame er venijnig achteraan.
 
Dus installeerde ik een laptop in een kamertje boven in het ouderlijk huis en zat ik wekenlang, avond aan avond, met mijn vader alle verkeersregels en proefexamens te oefenen. Overdag dook hij uren in de boeken om zich de theorie eigen te maken. Het geheugen was wat weerbarstig, maar van opgeven wilde hij niets weten. Een bevriend rijschoolhouder wilde ook nog wel behulpzaam zijn. En zo gebeurde het dat mijn vader na een uiterst intensieve studieperiode op examen mocht en in één keer slaagde. Twee fouten. De examinator was onder de indruk en wij nog veel meer.

Mijn vader die zelfs op zijn 86ste zijn dromen nog waar durfde te maken. Daar zouden de relschoppers van nu een voorbeeld aan kunnen nemen. Want frustratie, vermoeidheid, een onmogelijke opgave…? Het waren voor hem allemaal geen redenen om op te geven. Vechten – in positieve zin – voor wat je wilt bereiken en altijd doorgaan! Natuurlijk had mijn vader goede hulptroepen. Mijn moeder met haar eindeloze geduld. Ik als dochter die hem maar wat graag hielp bij het studeren en de lieve rijschoolhouder. Zulke stevige hulptroepen gun ik elk kind vandaag de dag, omdat je dan gezekerd bent en de meeste kans hebt om je doel te bereiken.
 
“De aanhouder wint”, was een van de gevleugelde uitspraken van mijn dappere vader. En ook ik weet inmiddels dat de aanhouder écht altijd wint. Echt altijd!
WAARDERING

HITS

278

Artikel aangepast: 12-02-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
13.02.21
Feedback:
Wat een stoere vader heb je gehad Sylvia. Leuk om te lezen.
Show more
 • sylvia schalken 14.02.21
  Leuk dat je het woord 'stoer' gebruikt. Eigenlijk was hij dat niet echt maar wel heel dapper en volhardend. Ik ben altijd heel trots op hem geweest. Dank voor je reactie.
  • Ingrid Karsten 25.02.21
   mooie tekst, ik kan er ook niet tegen! Echt niet! Ik vind jouw tekst fantastisch en ik weet niet wat voor een vader jij hebt gehad maar hij komt wel goed over!
12.02.21
Feedback:
Met veel plezier gelezen. ik vraag me alleen af of het een kort verhaal is zoals hier de bedoeling is?
Show more