Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Charmant bij-effect

‘Het prikt misschien een beetje’ sprak de stem vanachter het glazen masker dat naadloos overging in een allesverhullend zilveren pak, het soort dat een medewerker van een laboratorium moet dragen als er met ebola gewerkt wordt, ‘maar verder is het een standaard antibioticum, volledig onschuldig’.

Hij onderging het gelaten, het was niet alsof hij veel keus had, de andere vier mannen hadden hem even daarvoor vakkundig met spanbanden ingesnoerd op de operatie tafel. Er komt een moment dat je opgeeft met je te verzetten en dat moment was vlak daarna aangebroken. Veilig vanachter een groot raam stonden een aantal mannen en één vrouw met witte jassen geïnteresseerd naar de hele ingreep te kijken.

De nieuwsuitzendingen hadden er de laatste maanden vrijwel dagelijks aandacht aan gegeven evenals de sociale media. De woorden ‘virus’ en ‘besmettelijk’ werden pas een maand na de terugkeer van de groep op aarde voor het eerst gebruikt. Eerder was het nog een ‘charmant bij-effect van het lange ruimte reizen’.

Verdomd, ‘charmant’, zo had de eerste nieuwslezeres het genoemd. Niet alleen waren het de vleugels, maar de cirkels aan licht boven de hoofden van de ex-astronauten spraken nog wel het meest tot de verbeelding.

Het duurde enkele weken voordat bleek dat anderen die mogelijk in contact waren geweest met de eersten het ook begonnen te krijgen. Echter, tot nog toe bleek het voornamelijk onschuldig, ofschoon wel nogal vervelend in het dagelijks werk.

Dat veranderde toen hij het kreeg.

‘Mijnheer Lucifer? Kijkt u even deze kant op?’. Waar hij eerder het verzet had opgegeven voelde hij zijn woede weer opkomen. Waarom moest dit allemaal hem overkomen? Wie bepaalde hier de regels?

Vanachter het glas zagen de wetenschappers de witte ring verdwijnen, maar de eerste blijdschap over het slagen van het nieuwe medicijn sloeg snel om in paniek bij het zien van het groeien van de twee spitse knobbels op het voorhoofd van de patiënt.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 230
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten