Ingrid Karsten

dans van de zwanen

© Ingrid Karsten op 19.04.2022.

Als je een zwaan ziet, denk je wat lief en dat zijn ze ook. Maar ik denk dat zwanen niet zo vriendelijk zijn! Toen ik klein was ging ik vaak kijken naar zwanen. Maar ze hebben de neiging om elkaar onder water te duwen. Dat vind ik vrij ergerlijk. Ze leven van waterplanten maar mijn zwaan is wel begaan met het dierendom en ontmoet een zwarte zwaan, eentje die je niet zo vaak ziet. En de witte zwaan zwemt om hem heen en zegt ‘hee hallo lekker stuk’, wil je soms een stukje met me gaan vliegen? ‘Sorry zegt de zwarte zwaan, ik ben net wakker en ik was eigenlijk van plan om te gaan eten.’ ‘Vind je me mooi?’ vraagt de witte zwaan die Cynthia heet. Ja ik vind je wel mooi maar je bent een beetje dik, hoeveel weeg je?’ ‘Is dat dan zo belangrijk?’ ‘Nee zegt de zwarte zwaan maar ik geef je de twijfel aan de voorkeur?’  ‘Ik hou van robuuste zwanen zegt de witte zwaan en jij bent erg mooi.’ De zwaan lacht. Ben je me aan het verleiden? Ik weet niet of dat waar is maar je bent weinig spraakzaam. ‘Ik heb lekker gedroomd en jij bent een mooi wijffie maar ik ben niet op zoek. ‘Wat jammer zeg, zegt de zwaan maar ik heb andere plannen, ik ga nu eten en daarna wil ik wel gaan vliegen, ik kom je wel ophalen. Cynthia is een beetje beduusd ze weet niet of ze dit wil. ‘Okee kom me maar ophalen’ zegt ze snel en duikt in het water. Maxime heet de zwarte zwaan. Hij zwemt weg en duikt ook in het water. Een half uur later komt hij terug. ‘Ik ben uitgerust, zegt hij, gaan we.’  Cynthia schudt met haar veren. ‘Je bent wel een beetje een macho en ik weet niet of ik daar van hou.’  Ik heb net gelezen dat macho zijn best wel in de mode is, ‘ antwoordt Maxime en geeft haar een kusje. Nu moet ze blozen en samen gaan ze vliegen. Het is stralend weer en het water ziet er prachtig uit. Ze vliegen naar Amstelveen, naar de Poel en strijken naar in het water. ‘Je vliegt goed’ zegt Maxime en ik denk dat ik best verliefd op je kan worden als je dat wilt.’ ‘Hou toch op met je macho gepraat,’ lacht Maxime.’ ‘Je vond me toch te dik?’ Ik vind jou een mooi wijffie en ik wil best nog eens met je afspreken.’ Dat gaan we doen.’ Lacht Cynthia en nu wil ik weer terug naar het andere stuk van Amstelveen, vanmiddag krijg ik bezoek.’ Dat is goed. En thuis nemen ze afscheid. Is ze verliefd. Cynthia weet het niet. Ze heeft zoveel mannen gehad en deze zwaan is wel heel apart. Ik denk dat ik je vreselijk ga missen. Ik denk dat ik net als jou behoefte heb aan kritiek. ‘Kom een keertje bij me eten.’ Zegt Cynthia, dat vind ik een goed idee. Samen vliegen ze weg naar het eigen huis. Cynthia is moe. Thuis wacht een maaltijd en ze gaat zich wassen. ‘Ach ze ziet wel.’ Deze man weet van wanten. Ik hou van alle mannen denkt Cynthia en ze valt in slaap.’ Deze man is niet voor haar, denkt ze maar dan vergeet ze alles.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
16-12-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering, in cijfers, te geven. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  20.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Het geheel komt nogal vertellerig over. Ik heb het uitgelezen om te ontdekken of het de misschien halverwege zou blijken dat het verhaal uit de mond van een kind kwam en het vervolgens een andere wending zou krijgen.
  Iets minder zwaan en wat meer beelden erbij zou het geheel mooier maken?
  Wel een leuk thema en goed bedacht!
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 21.04.22
   dank je wel Maartje, ik heb het zelf bedacht en ik vind het vertellerige juist wel leuk! Je hoeft het niet mooi te vinden maar bedankt voor de tips
  20.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik ben niet helemaal met je mee, Ingrid. Het verhaal komt me nogal warrig over. Op een bepaald moment antwoordt Maxime op een opmerking van ... Maxime. Ook staat er een aanhalingsteken te veel. Ofwel ligt het aan mij, hoor. Ik heb het soms moeilijk met de concentratie.
  Verder vind ik dat je heel vaak het woord "zwaan" gebruikt, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Alleen al door de titel van je stukje weet de lezer dat het over zwanen gaat. Je kan daar in de tekst zelf wel een keertje naar verwijzen, maar niet telkens, vind ik.
  Show more
  2 van de 2 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 21.04.22
   dank je wel Danny voor deze uitgebreide toelichting! Ik heb geprobeerd om het goed te doen! Maar je kunt je mening hebben, anderen vonden het wel heel mooi en ik schrijf in simpele taal. Dank je wel

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!